Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εκκλησιαστικά σχολεία: Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις μαθητών ειδικών κατηγοριών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εκκλησιαστικά σχολεία: Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις μαθητών ειδικών κατηγοριών – Κατ’ εξαίρεση των παρ. 1 έως 4 του άρθρου 123 του ν. 4823/2021 (Α’ 136) – ΦΕΚ.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4367/17-8-2022 η Απόφαση της Υπουργού ΠΑΙΘ κας Νίκης Κεραμέως με την οποία καθορίζεται η διαδικασία εισαγωγής χωρίς εξετάσεις μαθητών ειδικών κατηγοριών στα εκκλησιαστικά σχολεία (Ε.Σ.).

Δείτε το ΦΕΚ Β 4367/17-8-2022

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΦΕΚ

Κατ’ εξαίρεση των παρ. 1 έως 4 του άρθρου 123 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), σε ποσοστά θέσεων ανά κατηγορία επιπλέον του αριθμού εισακτέων, μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Α’ τάξη του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου ή Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου μαθητές που είναι:

(Ι) Tέκνα ομογενών ή αλλοδαπών – αλλογενών. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τέκνα ομογενών και τέκνα αλλογενών-αλλοδαπών, τα οποία έχουν αποφοιτήσει από Δημοτικό Σχολείο του εξωτερικού για την εισαγωγή τους στην Α’ Τάξη Εκκλησιαστικού Γυμνασίου ή από το Γυμνάσιο για την εισαγωγή τους στην Α’ Τάξη του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου,

(ΙΙ) κάτοχοι τίτλου ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εξωτερικό και παρέχει δικαίωμα εισαγωγής ή εγγραφής στο κράτος αυτό, σε τάξη αντίστοιχη με την Α’ Γυμνασίου ή Α’ Λυκείου στην Ελλάδα.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και τα τέκνα Ελλήνων που διαβιούν στο εξωτερικό, τα οποία έχουν αποφοιτήσει από Δημοτικό Σχολείο του εξωτερικού και ενδιαφέρονται για την εισαγωγή τους στην Α’ Τάξη Εκκλησιαστικού Γυμνασίου ή από το Γυμνάσιο για την εισαγωγή τους στην Α’ Τάξη του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου,

(ΙΙΙ) υποψήφιοι/ες που προτείνονται από ορθόδοξα Πατριαρχεία ή ορθόδοξες Ιερές Μητροπόλεις της αλλοδαπής,

(IV) τέκνα τρίτεκνων ή πολύτεκνων ή μονογονεϊκών οικογενειών, (V) τέκνα μακροχρόνια ανέργων γονέων,

(VI) τέκνα οικογενειών με χαμηλό ετήσιο εισόδημα, όπως οι κατηγορίες αυτές καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Ποσοστά θέσεων ανά κατηγορία

Το ποσοστό θέσεων ανά κατηγορία ορίζεται σε 5% επί του αριθμού των εισακτέων της Α’ Γυμνασίου και 5% επί του αριθμού των εισακτέων της Α’ Λυκείου, όπως έχει οριστεί αντίστοιχα για κάθε Ε.Σ. Το Ε.Σ.Ε.Ε. ανακοινώνει την κατανομή των μαθητών/τριών ανά σχολείο και ειδική κατηγορία.

Ειδικά για την εισαγωγή μαθητών που είναι τέκνα ομογενών ή αλλοδαπών – αλλογενών στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία προαπαιτείται η έγκριση της Ιεράς Κοινότητος.

Ειδικά για την εισαγωγή μαθητών που είναι τέκνα ομογενών ή αλλοδαπών – αλλογενών και τέκνα τρίτεκνων ή πολύτεκνων ή μονογονεϊκών οικογενειών στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο της Ρ.Ε.Σ., προαπαιτείται απόφαση του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Δείτε επίσης

Εισαγωγή μαθητών στα εκκλησιαστικά σχολεία | ΦΕΚ 

Κάλυψη κενών στα Εκκλησιαστικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης | Εγγραφο 

Πλεύρης για επαναλειτουργία σχολείων: Τι απάντησε για τη χρήση μάσκας και το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο 

 Επιταγές αγοράς βιβλίων 2022: Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κατάρτιση Προγράμματος

Νόμος 4823/2021-Αξιολόγηση-Επιλογές Στελεχών-Νέες Δομές Υποστήριξης-Νέο σχολείο-ΚΕΔΑΣΥ-ΕΔΥ 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Ι.Π.Ε.Μ. - Δ.Ο.Ε.). Διετέλεσε Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας και Σύμβουλος Α΄ Ειδικής Αγωγής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Γράψτε μία απάντηση