Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κιάτου: “Αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της Μαθητικής Διαρροής: το παράδειγμα της Πορτογαλίας”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κιάτου: “Αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της Μαθητικής Διαρροής-το παράδειγμα της Πορτογαλίας” – Πρόγραμμα κινητικότητας εκπαιδευτικών.

Πρόγραμμα κινητικότητας εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε από το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κιάτου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ σε εγκεκριμένο Σχέδιο με τίτλο: “Αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της Μαθητικής Διαρροής: το παράδειγμα της Πορτογαλίας (Confronting the phenomenon of school dropout: the example of Portugal)”.

Ακολουθεί αναλυτική ενημέρωση για τις κύριες θεματικές ενότητες της επιμόρφωσης και γενικότερα για τη συγκεκριμένη δράση από τον Διευθυντή του 1ου Ε.Κ. Κιάτου κο Παλαιολόγο Δούρο.

“Αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της Μαθητικής Διαρροής: το παράδειγμα της Πορτογαλίας”

          Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κιάτου, πραγματοποίησε πρόγραμμα κινητικότητας εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Βασική Δράση 1 (ΚΑ1): Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων, από τις 15-8-2022 έως τις 27-8-2022 στην Πορτογαλία.

Η κινητικότητα των επτά εκπαιδευτικών μας εδράστηκε στο εγκεκριμένο Σχέδιο με κωδικό 2021-1-EL01-KA122-VET-000030831 και τίτλο: “Αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της Μαθητικής Διαρροής: το παράδειγμα της Πορτογαλίας (Confronting the phenomenon of school dropout: the example of Portugal)” και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ι.Κ.Υ..

Το πρόγραμμα έχει στόχο την  επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, ώστε να εμπλουτίσουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις,  εμπειρίες, δεξιότητες και την εμβάθυνση στο φαινόμενο της μαθητικής διαρροής, ανάλυση των αιτιών και των τρόπων αντιμετώπισής της, ώστε να κατανοήσουμε τον ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών, στην επίλυση του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας στη Πορτογαλία πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές επισκέψεις.

Οι κύριες θεματικές ενότητες των επιμορφώσεων ήταν οι ακόλουθες:

  • Πρόληψη της μαθητικής διαρροή
  • Βασικά στοιχεία προγραμμάτων πρόληψης της εγκατάλειψης
  • Αποτροπή εγκατάλειψης
  • Προγράμματα παρέμβασης
  • Παραδείγματα αποτελεσματικών παρεμβάσεων
  • Παρουσίαση παραδειγμάτων «Προγραμμάτων Παρέμβασης»
  • Ασφαλή περιβάλλοντα μάθησης
  • Συνεργασία σχολείου-κοινότητας
  • Ευκαιρίες μετά το σχολείο
  • Εναλλακτική εκπαίδευση , κ.α.

Το άλλο σκέλος της κινητικότητας αφορούσε το πολιτιστικό κομμάτι. Έτσι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στην Πορτογαλία, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μέσα από τις παρακάτω δράσεις:

  1. Διαμονή και περιήγηση στην Μπράγκα, που θεωρείτε η θρησκευτική πρωτεύουσα της Πορτογαλίας και βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, συνδυάζοντας τη σύγχρονη νεανική ενέργεια με τη μεσαιωνική ιστορία καθώς το 2012 αναδείχθηκε Ευρωπαϊκή Νεανική Πρωτεύουσα  Η Μπράγκα (Braga), είναι η πρωτεύουσα της περιοχής της Μπράγκα είναι η τρίτη σημαντικότερη πόλη της Πορτογαλίας έξω από τις μητροπολιτικές περιοχές της Λισαβόνας και του Πόρτο. Η Μπράγκα είναι επίσης το κέντρο της μεγαλύτερης μητροπολιτικής περιοχής του Μίνιο (Minho). Κάτω από την κυριαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ως Μπρακάρα Αουγκούστα, ήταν πρωτεύουσα της επαρχίας Gallaecia. Στην  Μπράγκα παρακολουθήσαμε φεστιβάλ σύγχρονης  αλλά και τοπικής μουσικής και πέραν των άλλων επισπευτήκαμε
    το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της πόλης που βρίσκεται ψηλά σε μια κορυφή λόφου στα ανατολικά τη βασιλική Bom Jesus do Monte, την Praça da República, το Jardim de Santa Bárbara, το Μουσείο Biscaínhos, τον Καθεδρικό Ναό, το Ιερό της Παναγίας του Σαμέιρο (Samerio), Raio Palace, κ.α.
  • Επίσκεψη και περιήγηση στο Γκιμαράες (Guimarães) που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας και είναι γνωστή ως “το λίκνο του Πορτογαλικού Έθνους”.
  • Επίσκεψη και περιήγηση στην Φάτιμα (Fatima). Η Φάτιμαείναι πόλη της Πορτογαλίας, διάσημη για τα θρησκευτικά οράματα που λέγεται ότι εθεάθησαν εκεί το 1917. Η πόλη προσελκύει πλήθη χριστιανών και τουριστών, ιδιαίτερα τις ημέρες του προσκυνήματος.
  • Επίσκεψη και περιήγηση στο Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα (Santiago de Compostela) της Ισπανίας. Το Σαντιάγο ντε Κομποστέλαείναι η πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας της Γαλικίας στην Ισπανία. Ο καθεδρικός ναός, που δεσπόζει στην κύρια πλατεία της παλιάς και καλοδιατηρημένης πόλης και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιάκωβο (Santiago), είναι ο προορισμός ενός από τους πιο σημαντικούς δρόμους προσκυνήματος, γνωστού ήδη από τον 9ο αιώνα ως του Δρόμου του Αγίου Ιακώβου (γαλικιανά: Camiño de Santiago). Το 1985 όλη αυτή η διαδρομή αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
  • Επίσκεψη και περιήγηση στην Λισαβόνα (Lisboa) την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, που έχει χαρακτηριστεί «Πόλη του Οδυσσέα», επίσης «Πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων – εξερευνητών», ως και «Πριγκίπισσα του Ωκεανού». Πραγματοποιήσαμε βόλτα με τα το παλιό παραδοσιακό και γραφικό τραμ και επισκευτήκαμε την πλατεία Comercio, τη μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, την Praca do Comercio(Πλατεία Εμπορίου), το Μνημείο των Ανακαλύψεων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Τάγου στη συνοικία Μπελέμ (Belém) κ.α.
  • Επίσκεψη και περιήγηση στο Πόρτο που περιελάμβανε, κρουαζιέρα στον ποταμό Ντούρο, επίσκεψη στα τοπικά διάσημα οινοποιία, δοκιμή κρασιών της τοπική ποικιλίας “πόρτο”, μπάνιο στον ατλαντικό ωκεανό, ηλιοβασίλεμα και δείπνο με θέα τον ατλαντικό, επίσκεψη στο διάσημο βιβλιοπωλείο Λέλο (Lello) που άνοιξε το 1906 και υποδέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο και πουλά 1200 βιβλία την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στην Πορτογαλία, οι εκπαιδευτικοί ανέπτυξαν ποικίλες κοινωνικές δεξιότητες και πιστεύουμε πως η συνάντηση αυτή αποτέλεσε σπουδαίο ερέθισμα για την περαιτέρω εξέλιξη και πρόοδό τους. Παράλληλα ήρθαν σε επαφή με τον πορτογαλικό τρόπο ζωής και κουλτούρα. Οι εκπαιδευτικοί, απέκτησαν και ανέπτυξαν γλωσσικές δεξιότητες στην Αγγλική και εν μέρει στην Πορτογαλική γλώσσα και τους δόθηκε η δυνατότητα να εξασκήσουν την ορολογία στα Αγγλικά, που είναι πολύ σημαντικό για την εργασία σε ένα Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στη χώρα τους με διάθεση να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της εμπειρίας τους και των γνώσεων που απεκόμισαν καθώς και με ιδέες, καλές πρακτικές και εικόνες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ποιότητα ζωής του τόπου μας.

Επομένως, η υλοποίηση της εκπαιδευτικής κινητικότητας του Erasmus+ στη Πορτογαλία, στέφθηκε με επιτυχία δίνοντας Ευρωπαϊκό προσανατολισμό στον χαρακτήρα του σχολείου, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασίας με εκπαιδευτικούς φορείς και επιχειρήσεις στην Ευρώπη και θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες. Η άριστη βαθμολογία που έλαβε το πρόγραμμα κατά την αξιολόγηση του από τους συμμετέχοντες, μας δείχνει το δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε.

 Ο Διευθυντής του 1ου Ε.Κ. Κιάτου

 Παλαιολόγος Δούρος

Δείτε επίσης

Συνάντηση ΟΛΤΕΕ με την Υφυπουργό Παιδείας και τον ΓΓΕΕΚΔΒΜΝ – Τι συζητήθηκε 

Τετράμηνη άδεια άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών για ανατροφή τέκνου: Ανάγκη νέας Γνωμοδότησης του ΝΣΚ 

ERASMUS+KA2 “RoboGirls” Project-ΠΔΕ Αττικής: Οδηγός  Μεθοδολογίας-Εκπαιδευτικά Σενάρια-MOOC

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση