Τρίτη, 22 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

107η Σύνοδος των Πρυτάνεων: “Το 2025 να αποτελέσει χρονιά ορόσημο για τη διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπ/σης”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

107η Σύνοδος Πρυτάνεων: “Το 2025 να αποτελέσει χρονιά ορόσημο για τη διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης” – Δηλώσεις Πιερρακάκη.

107η Σύνοδος Πρυτάνεων

Στον Μυστρά διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η 107η Σύνοδος των Πρυτάνεων και μετά την ολοκλήρωσή της ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κος Κυριάκος Πιερρακάκης στην ανασκόπηση των εργασιών της Συνόδου αναφέρθηκε στους στόχους του ΥΠΑΙΘΑ και στη βούληση να βελτιωθεί περαιτέρω το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστημίων.

Δείτε τι είπε ο Υπουργός ΠΑΙΘΑ

“Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η 107η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία διοργανώθηκε στον Μυστρά από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στη σημερινή συνεδρίαση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα της μεταξύ μας συνεργασίας για την αναβάθμιση των δημόσιων Πανεπιστημίων μας.

Στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχουμε θέσει ως στόχο το 2025 να αποτελέσει χρονιά – ορόσημο για τη διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το σχέδιό μας έχει στο επίκεντρο τα δημόσια ΑΕΙ μας, μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Πέρα από τη διαρκώς αυξανόμενη από το 2019 τακτική χρηματοδότηση, ενισχύουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια με μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία που βελτιώνουν στοχευμένα τη λειτουργία τους και ενθαρρύνουν την περαιτέρω εξωστρέφειά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ», αρχικού προϋπολογισμού 62 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε τα δημόσια ΑΕΙ να προσελκύσουν κορυφαία πανεπιστήμια, δημιουργώντας κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα.

Θα στηρίξουμε με κάθε μέσο την προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτό, πρόκειται να ενισχύσουμε περαιτέρω το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, απλουστεύοντας διατάξεις και διαδικασίες που επιβραδύνουν τη λειτουργία των ΑΕΙ. Με τον νόμο 5094/2024 ήδη κάναμε σημαντικά βήματα στην απογραφειοκρατικοποίηση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας.

Οι διατάξεις που θεσπίσαμε αποτελούσαν προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων ως αποτέλεσμα της γνώσης στο πεδίο, γι’ αυτό και αγκαλιάστηκαν από τις διοικήσεις των ΑΕΙ. Οι πρώτες παρεμβάσεις που συζητήσαμε σήμερα αντανακλούν τη βούλησή μας να βελτιώσουμε περαιτέρω το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστημίων. Σε αυτή μας την προσπάθεια θα έχουμε ξανά συμμάχους τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων”.

Δείτε επίσης

Φορείς Υπουργείου Παιδείας ελεγχόμενων από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπ. Οικονομικών 

ΑΙ factories: Mία εκ των 7 χωρών της ΕΕ η Ελλάδα, που επιλέχθηκαν για τη δημιουργία «εργοστασίων» Τεχνητής Νοημοσύνης 

Χριστουγεννιάτικο Τραγούδι στη Νοηματική: Μαθητές από Θεσσαλονίκη και Κρήτη Ενώνουν Δυνάμεις | Video

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply