Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

228 κρούσματα κορονοϊού: 38 νέα-το 50% του κοινού στα ΜΜΜ-συνωστισμός στα σούπερ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

228 κρούσματα κορονοϊού: 38 νέα-το 50% του κοινού στα ΜΜΜ-συνωστισμός στα σούπερ -Ενημέρωση του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εκπροσώπου Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό.

228 κρούσματα κορονοϊού

Σε ανακοινώσεις προέβη πριν λίγο, σήμερα Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση
 • Εχουμε 38 νέα κρούσματα κορονοϊού , σήμερα φτάσαμε στα 228 συνολικά .
 • Τα 22 κρούσματα δεν είχαν ταξιδεύσει στο εξωτερικό.
 • 57 πολίτες νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 5 είναι διασωληνωμένοι.
 • 8 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.
 • Το 51% των ασθενών είναι άνω των 65 ετών.
 • Η Αθήνα έχει τα περισσότερα κρούσματα.
 • Μέχρι στιγμής ελέγχθηκαν 3.400 δείγματα.
Νέα Μέτρα
 • Εδόθησαν οδηγίες στα Νοσοκομεία να δέχονται να κάνουν τέστ κορονοϊού σε ασθενείς με πνευμονία και τις ευπαθείς ομάδες, όχι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς ή με ήπια συμπτώματα.
 • Οποιος έχει ήπια συμπτώματα να κάθεται σπίτι.
 • Μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους οι ευπαθείς ομάδες.
 • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα εισέρχεται το 50% του κοινού για την αποφυγή συγχρωτισμού, για λιγότερο συνωστισμό.
Επίσης είπε
 • Διαπιστώσαμε μεγάλο συνωστισμό σήμερα στα Σούπερ Μάρκετ. Ισως γίνει κυλιόμενο το ωράριο.
 • Συνιστώ ψυχραιμία.
 • Να σκεφτόμαστε όχι σαν να μην έχουμε τον ιό, αλλά σαν να τον έχουμε και παίρνουμε προφυλάξεις να μην τον μεταδώσουμε.
 • Οσοι εξέρχονται του νοσοκομείου μετά από τη νοσηλεία να προσέχει τις πρώτες ημέρες την καθαριότητα της τουαλέτας του σπιτιού του.
Υπενθυμίζουμε πως
 • Αλλοι δύο ασθενείς, που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό, κατέληξαν, ανεβάζοντας στους τρεις τον αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα.
 • Τελευταία θύματα ένας 67χρονος στη Ζάκυνθο και ένας 90χρονος στην Πτολεμαΐδα.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις

“Καλησπέρα σε όλους. Ευχαριστώ που βλέπω ότι τηρείτε και αποστάσεις μεταξύ σας. Αυτό είναι σημαντικό και δείχνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που έχετε και εσείς οι δημοσιογράφοι, για την αποφυγή διασποράς του ιού.

Ανακοινώνονται 38 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας. Το σύνολο ανέρχεται στα 228 κρούσματα του νέου κορονοϊού. 22 κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση, δηλαδή δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα.

Η πλειοψηφία τους είναι στην Αθήνα. 57 ασθενείς νοσηλεύονται, 5 είναι διασωληνωμένοι. Ευχόμαστε σε αυτούς τους βαριά ασθενείς να αναρρώσουν γρήγορα.

Από το σύνολο των νοσηλευθέντων, το 51% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα 3.400 δείγματα.

Τέλος, 8 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο.

Σήμερα θεσπίστηκαν αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια για τον έλεγχο συμπολιτών μας στα νοσοκομεία, ο οποίος θα γίνεται για ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για το νέο κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία, σε ασυμπτωματικούς πολίτες ή πολίτες με ήπια συμπτώματα της ίωσης, οι οποίοι θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους.

Για τη διασφάλιση της πρόσβασης χρονίως πασχόντων ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή, καθώς και των ασθενών που λαμβάνουν κάποια άλλα προϊόντα, προβλέπεται η διαδικασία μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βάσει της οποίας οι ασθενείς θα μπορούν να αιτούνται τα φάρμακά τους χωρίς τη φυσική τους παρουσία, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή email.

Τα φάρμακα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν συγγενείς και εξουσιοδοτημένα για αυτό το σκοπό πρόσωπα από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Επίσης, παρόμοια διαδικασία αφορά και ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν αυτούς τους ασθενείς.

Όπως επίσης γνωρίζετε, με ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα το πρωί, τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να λειτουργούν κατά το δυνατόν με λιγότερο συνωστισμό. Σε κάποια από αυτά τα μέσα έχει δοθεί ισχυρή σύσταση να λειτουργούν με το 50% των επιβατών τους. Η αποφυγή συγχρωτισμού είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους μας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερη προσοχή όλων μας να μην παρατηρηθούν συνθήκες συγχρωτισμού, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν σήμερα στα σούπερ μάρκετ και αλλού. Ευνοούν τη μετάδοση και διασπορά ενός ιού, ο οποίος μπορεί να είναι ακίνδυνος για τους περισσότερους από εμάς, αλλά πολύ επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας.

Τέλος, συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους και με υψηλό αίσθημα ευθύνης να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία. Σας ευχαριστώ”.

Δείτε σχετικά

Ζαχαράκη για ΚΕΣΥ-Διευθυντές στα σχολεία-Εξ αποστάσεως εκπαίδευση-Πανελλαδικές
Εγκύκλιος άδειας ειδικού σκοπού-προστασίας ευπαθών ομάδων υπαλλήλων δημοσίου
ΦΕΚ απαγόρευσης λειτουργίας θεάτρων, σινεμά, γυμναστηρίων, παιδότοπων, κολυμβητηρίων, Δικαστηρίων κ.α.
Μέτρα για κορονοϊό: Αδειες ειδικού σκοπού-οργάνωση εργασίας-ματαίωση παρελάσεων κ.α | ΦΕΚ ΠΝΠ
Aναβολή συνεδριάσεων ΚΕΠΑ για 4 κατηγορίες ασφαλισμένων
Εξ αποστάσεως μαθήματα στα ΑΕΙ: Θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Υπουργός Κικίλιας: Επίσημα πανδημία-εκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές για πρόσληψη

Δείτε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας
Κλειστές εκπαιδευτικές δομές και απαγόρευση αθλητικών εκδηλώσεων | ΦΕΚ
Προσλήψεις 2000 νοσηλευτών και επικουρικού προσωπικού | Αιτήσεις
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Σχολεία-ΙΕΚ-Πανεπιστήμια – Ξεκινά από σήμερα

 Πριν φύγετε

 Παιδιά και έφηβοι στο σπίτι | Οδηγίες
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για ΚΕΣΥ: Επιστολή σε πολιτικές ηγεσίες Υπουργείων Παιδείας και Υγείας
Διοίκηση ΟΠΕΚΑ: Αναστολή των υπηρεσιών υποδοχής κοινού μέσω φυσικής παρουσίας
Κεραμέως για σχολική χρονιά: Δεν πρόκειται να χαθεί-ενδεχόμενο μετάθεσης Πανελλαδικών
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση