Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

2ο ΚΕΣΥ Β΄ Αθήνας-Διαμαρτυρία εργαζομένων: Για τη μη εξεύρεση λύσης μόνιμης και προσωρινής στέγασης της υπηρεσίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

2ο ΚΕΣΥ Β΄ Αθήνας-Διαμαρτυρία εργαζομένων: Για τη μη εξεύρεση λύσης μόνιμης και προσωρινής στέγασης της υπηρεσίας – Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας, Περιφερειάρχη Αττικής, Δημάρχους.

2ο ΚΕΣΥ Β΄ Αθήνας-Διαμαρτυρία

Αγία Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2020

 Προς

 

ΘΕΜΑ: «Διαμαρτυρία των εργαζομένων στο 2ο ΚΕΣΥ Β΄ Αθήνας για τη μη εξεύρεση λύσης μόνιμης και προσωρινής στέγασης της υπηρεσίας»

 Αξιότιμες κα Υπουργέ και κα Υφυπουργέ, αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα, αξιότιμοι κύριοι και κυρίες Διευθυντές και Δήμαρχοι, αξιότιμοι κύριοι και κυρίες συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι στο 2ο ΚΕΣΥ Β΄ Αθήνας διαμαρτυρόμαστε έντονα:
Α) για τη μη εξεύρεση λύσης μόνιμης στέγασης της υπηρεσίας.

Η λειτουργία της υπηρεσίας άρχισε στις 5.12.2018 με έδρα την Αγία Παρασκευή (Νόμο 4547/12.6.2018, Φεκ 102, τ.Α, άρθρο 6, παρ. 1 β. (δδ) ).

Εξυπηρετεί όλο τον μαθητικό πληθυσμό των δήμων Παπάγου, Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων, Πεντέλης, Χαλανδρίου, Νέου Ψυχικού και σχολεία του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς. Συνολικά η υπηρεσία εξυπηρετεί 35.668 μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (σχολ. έτος 2019-2020) και 4.356 μαθητές που είναι καταγεγραμμένοι στο μητρώο του 2ου ΚΕΣΥ μέχρι σήμερα.

Από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μίσθωσης κατάλληλου κτιρίου που είναι αρμοδιότητα  της  Περιφέρειας Αττικής. Σήμερα, η διαδικασία έχει σταματήσει στον έλεγχο και αξιολόγηση των χώρων από την επιτροπή καταλληλότητας.

Τελευταία σχετική ενέργεια για τη μίσθωση του κτιρίου του 2ου ΚΕΣΥ Β΄ Αθήνας από την Περιφέρεια Αττικής έγινε τον Ιανουάριο του 2020.

Β) για τη μη επάρκεια χώρων και τη διασπορά της υπηρεσίας την  τρέχουσα σχολική χρονιά.

Η υπηρεσία την τρέχουσα χρονιά διασπάστηκε σε τουλάχιστον 9 διαφορετικούς χώρους, κυρίως σχολικές μονάδες, καθώς και στα Πολυιατρεία της Αγίας Παρασκευής: αίθουσες διδασκαλίας με πλήρη λειτουργία των διπλανών χώρων των σχολείων ή γραφεία ιατρείων μη αεριζόμενα και με ιατρικό εξοπλισμό σε αυτούς.

Σε πολλούς από τους χώρους δεν υπήρχε καθαριότητα, ενώ η υπηρεσία λειτούργησε στο μεγαλύτερο μέρος χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, με ιδία μέσα των εργαζομένων (πχ υπολογιστές, εκτυπωτές, έπιπλα) και προσφορές και δανεικό εξοπλισμό από σχολικές μονάδες της ευθύνης μας (πχ WISC, καρεκλάκια, γραφεία, αναλώσιμα υλικά).

Η διαθεσιμότητα, μάλιστα, των χώρων δεν ήταν σταθερή σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς καθώς άλλαζε με βάση τις ανάγκες των χώρων φιλοξενίας και επιβαρύνθηκε από την πανδημία που απαιτεί ιδιαίτερα αυστηρές προβλέψεις για τη δημόσια υγεία.

Η διασπορά και η μη σταθερή διαθεσιμότητα των χώρων έχει ως αποτέλεσμα:
  • δυσχέρεια στην υλοποίηση του αξιολογητικού και υποστηρικτικού έργου της υπηρεσίας.
  • δυσκολία στη συνεργασία των διεπιστημονικών ομάδων και στην επικοινωνία με τους γονείς.
  • καθυστέρηση στην κάλυψη των αναγκών των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και των οικογενειών τους.
  • στέρηση της δυνατότητας αξιολόγησης σε όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπές και κατάλληλο περιβάλλον όπως απαιτεί η αξιολόγηση μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και η παροχή συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού στους ενδιαφερόμενους μαθητές.

Παρόλα αυτά, εξυπηρετήθηκαν τα αιτήματα αξιολόγησης για  τις παράλληλες στηρίξεις στις αρχές του σχολικού έτους, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός αξιολογήσεων σε όλες τις βαθμίδες όλη τη διάρκεια της χρονιάς, υποστηρίχθηκαν μαθητές κι έγιναν παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες, υπήρξε ουσιαστική συνεργασία με εκπαιδευτικούς, συλλόγους διδασκόντων, συμβουλευτική σε μαθητές, σε γονείς ή ομάδες γονέων και εκπαιδευτικών και συνεργασία με τους συντονιστές εκπαίδευσης.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τη μη εύρεση λύσης από την πλευρά των αρμόδιων φορέων. Οι φορείς είτε δηλώνουν αναρμόδιοι είτε δεν προχωρούν στις απαραίτητες διαδικασίες.

Από τον Δεκέμβριο του 2018 και όλη τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς έχουν γίνει συναντήσεις και έγγραφα από την υπηρεσία μας προς όλους τους αρμόδιους φορείς για το θέμα της στέγασης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα τελευταία έγγραφα από την Προϊσταμένη της υπηρεσίας με ημερομηνία 27/05/2020 προς την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής. Έχουμε εξουθενωθεί σωματικά και ψυχικά και διαπιστώνουμε ότι, παρά τις δικές μας προσπάθειες, τον ζήλο με τον οποίο εργαστήκαμε και την επίδειξη ατομικής ευθύνης, δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών μας, των οικογενειών τους και των σχολικών μονάδων της ευθύνης μας εξαιτίας των προβλημάτων στέγασης.

Θέλοντας να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και το καθηκοντολόγιό μας, ζητούμε να βρεθεί άμεση και ουσιαστική λύση ώστε από 1η Σεπτεμβρίου να μπορεί η υπηρεσία να λειτουργήσει σε μόνιμο και κατάλληλο χώρο αποτελεσματικά:

  • διερεύνηση,
  • αξιολόγηση,
  • υποστήριξη,
  • παρεμβάσεις,
  • επιμόρφωση,
  • ευαισθητοποίηση για όλους τους μαθητές και σχολικές μονάδες της ευθύνης μας.

Επίσης, ζητούμε εξεύρεση λύσης για την προσωρινή στέγαση της υπηρεσίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους (20 Ιουλίου 2020) σε επαρκείς χώρους ώστε να αξιολογηθούν και να υποστηριχτούν όλοι οι μαθητές που χρειάζονται επαναφοίτηση ή παράλληλη στήριξη για την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς και οι μαθητές που βρίσκονται σε περίοδο μετάβασης στην επόμενη βαθμίδα ή είναι εκτός εκπαιδευτικού πλαισίου.

2ο ΚΕΣΥ Β΄ Αθήνας-Διαμαρτυρία

 Οι εργαζόμενοι στο 2ο ΚΕΣΥ Β΄ Αθήνας

Αγγελάκη Αικατερίνη                               Μπουκουβάλα Αικατερίνη

Αντζουλή Αντωνία                                    Παγκράτη Αικατερίνη

Βαρέλη Βασιλική                                     Παλούση Ελευθερία

Δήμου Παναγιώτα                                   Παπαγεωργίου Σωτηρία

Δουκάκης Δημήτριος                               Παπαδοπούλου Έλλη

Θεοδωρέλου Χριστίνα                             Παπαναστασίου Γεώργιος

Θεοδωρή – Καράμβαλη Στυλιανή          Σκορδά Μαρίνα

Θεοδώρου Αναστασία                              Σταθοπούλου Αγάθη

Θεολογής Ευάγγελος                               Τετώρου Ελένη

Καλαντζή Αναστασία                               Τσιάπου Μαλαματίνα

Καλύβα Πηνελόπη                                   Τσιγκρή Χριστίνα

Καραθανάση Άννα                                   Τσορτού Αντιγόνη

Καραπαναγιώτου Μαρία                         Τσουμή Βασιλική

Καργιώτη Χαρίκλεια                                 Φίτση Μαριάνα

Κολιζέρα Κων/να                                      Φράγκου Αγγελική

Κουνενού Αναστασία                               Χασιώτη Ευθυμία

Κυριάκου Κων/να                                     Χατζηχριστοδούλου Ιωάννα

Λυμπεροπούλου Βασιλική                      Χατζοπούλου Μαριάννα

Μαυρωνάς Δημήτριος                            Ψαρρά Γεωργία

Δείτε επίσης

Προσλήψεις Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων: Διατίθενται 46.000.000 ευρώ-Τι είπε η Ν. Κεραμέως στη Βουλή
Ζαχαράκη για Σύμβουλο Σχολικής Ζωής: Δεν υποκαθιστά Κοινωνικό Λειτουργό και Ψυχολόγο σε καμία περίπτωση
“Δε σας έχουμε ξεχάσει”: Μια πρόταση προς όλους τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ & ΕΒΠ

Πριν φύγετε

Ελεγχοι αστυνομίας σε Δημοτικά σχολεία της Χίου | Ανακοίνωση ΔΟΕ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση