Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

3 Ελληνικά και 3 Κυπριακά Πανεπιστήμια στα πιο «πράσινα» παγκοσμίως

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

3 Ελληνικά και 3 Κυπριακά Πανεπιστήμια: Στην έρευνα της “UI Green Metric” έλαβαν μέρος 780 Πανεπιστήμια από 85 χώρες ανά τον κόσμο.

3 Ελληνικά και 3 Κυπριακά Πανεπιστήμια

Ανακοινώθηκαν από το σύστημα κατάταξης “UI GreenMetric World University Rankings” τα αποτελέσματα για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία παγκοσμίως, για το έτος 2019.

Στην έρευνα έλαβαν συμμετοχή 780 Πανεπιστήμια από 85 χώρες ανά τον κόσμο.

Στόχος

Σκοπός του συγκεκριμένου οργανισμού είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης των Πανεπιστημίων ως προς την αειφορία, ενώ παράλληλα αξιολογεί και κατατάσσει τα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ανάλογα με την ενεργειακή και περιβαλλοντική τους πολιτική.

Απώτερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, της ανακύκλωσης αποβλήτων κλπ.

Συμμετοχή

Από την Ελλάδα πήραν μέρος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κρήτης και Μακεδονίας, ενώ από την Κύπρο το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το άθροισμα από μία σειρά κριτηρίων που έχουν να κάνουν με την περιβαλλοντική ευαισθησία διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα . Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις και υποδομές, την ενεργειακή πολιτική και διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, τα απόβλητα, το νερό, το σύστημα μεταφορών και την εκπαίδευση και έρευνα.

Κατάταξη

Ακολουθούν οι θέσεις που έλαβαν τα ανωτέρω Πανεπιστήμια στην εν λόγω παγκόσμια κατάταξη, και το σύνολο των βαθμών που κατέλαβαν:

192. Πανεπιστήμιο Κύπρου (Συνολικό Σκορ: 6125)
270. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Συνολικό Σκορ: 5625)
466. Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Συνολικό Σκορ: 4525)
537. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Συνολικό Σκορ: 4200)
632. Πανεπιστήμιο Κρήτης (Συνολικό Σκορ: 3625)
635. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Συνολικό Σκορ: 3575)

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Την καλύτερη επίδοση από τα έξι ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου που συμμετείχαν, κατέλαβε το Πανεπιστήμιο Κύπρου (192). Κατά το έτος 2016-2017, το ίδιο Πανεπιστήμιο είχε καταλάβει την 228η θέση στην ίδια κατάταξη, το 2017-2018 την 291η και το προηγούμενο έτος την 266η.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Δείτε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

“Ανακοινώθηκαν από το σύστημα κατάταξης “UI GreenMetric World University Rankings” τα αποτελέσματα για τη φετινή χρονιά. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταλαμβάνει τη 270η θέση μεταξύ 780 πανεπιστημίων από 85 χώρες παγκοσμίως.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης παγκόσμιας κατάταξης υπολογίζονται σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων που αναφέρονται στην περιβαλλοντική πολιτική και ευαισθησία (setting and infrastructure, energy and climate change, waste, water, transportation, education) και το καθένα από τα οποία έχει διαφορετική βαρύτητα στο τελικό αποτέλεσμα.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρουσιάζει μεγάλη ενίσχυση στις «πράσινες» εγκαταστάσεις και υποδομές της πανεπιστημιούπολης, ενώ εξίσου δυναμικό εμφανίζεται στην υιοθέτηση πρακτικών ενεργειακής πολιτικής και διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής.

Η διεθνής αναγνώριση επιβεβαιώνει την κοινωνική και οικολογική ευθύνη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι δεσμευτική για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας υποδομών και των ορθών πρακτικών που ακολουθεί το ίδρυμα σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και πολιτικής.

Από την Πρυτανεία
Ιωάννινα, 27 Δεκεμβρίου 2019”

Μπορείτε να δείτε εδώ ολόκληρη την κατάταξη.

___________

Δείτε ακόμη

Λουκέτο στα ελληνικά σχολεία βάζει η υπογεννητικότητα 

Ερευνα ΕΛΣΤΑΤ για ανώτατη εκπαίδευση: Ακαδημαϊκό έτος 2017/2018

Επαγγελματική ικανοποίηση προσωπικού ΚΕΔΔΥ: Δημοσίευση στο American Journal of Educational Research  

Κακοποίηση και παραμέληση παιδιών: Πρωτόκολλο Διερεύνησης, Διάγνωσης, Διαχείρισης και Οδηγός Εφαρμογής

Μεταπτυχιακό στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Share.

About Author

Tελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη δημοσιογραφία ασχολείται από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου, όταν δημιούργησε την ερασιτεχνική ιστοσελίδα grislands στο πλαίσιο προπτυχιακού μαθήματος, ενώ στη συνέχεια αρθρογραφούσε στην αθλητική ιστοσελίδα Sportscasters, που δημιουργήθηκε από συμφοιτητές για τον ίδιο σκοπό. Το καλοκαίρι του 2019 εργάσθηκε για τρεις μήνες στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα The Press Project, στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

Leave A Reply