Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

4 τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, ύλη, ΑΕΙ-Κεραμέως: “Η Ελλάδα άλλαξε”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

4 τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, μείωση εξεταστέας ύλης, επιχορήγηση ΑΕΙ-Οχι από Κεραμέως-“Η Ελλάδα άλλαξε και προχωρά μπροστά–και στην Παιδεία!”.

Τέσσερις τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στη Βουλή για:

  1. Την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής,
  2. την κατάργηση της μείωσης της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ,
  3. την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων,
  4. τη μείωση της εξεταστέας ύλης για το έτος 2022 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τις Τροπολογίες αυτές “δημοκρατικής διεξόδου για κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης”.

Επιπροσθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως

“με τροπολογία που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, η Υπουργός Παιδείας απαγορεύει στις πρυτανικές αρχές να προκηρύξουν εκλογές, ενώ η θητεία τους λήγει στις 31 Αυγούστου 2022 και έπρεπε να το πράξουν άμεσα”.

Για την κατάθεση αυτών των Τροπολογιών η Υπουργός ΠΑΙΘ κα Ν. Κεραμέως ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει:

-Nα μπαίνουν τα παιδιά με 1 στα 20 στα ΑΕΙ,

-να μην λαμβάνονται υπόψη κριτήρια αξιολόγησης στην κατανομή χρημάτων στα Πανεπιστήμια

-να μην εξασφαλίζεται η κάλυψη ελάχιστης ύλης για όλους ούτε να έχουμε μηχανισμό περαιτέρω αναβάθμισης της εκπαίδευσης,

-να μένουν τα παιδιά ημιμαθή ή να μπαίνουν και χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο.

Τόνισε δε “Η ήσσων προσπάθεια, η εξίσωση προς τα κάτω και ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο”.

Η Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Τέσσερις τροπολογίες δημοκρατικής διεξόδου για κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δια του αρμόδιου Τομεάρχη Νίκου Φίλη και της αναπληρώτριας Τομεάρχη Μερόπης Τζούφη.

Συγκεκριμένα οι τροπολογίες αφορούν:

– Στην κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Του τιμωρητικού και κοινωνικά άδικου μέτρου της κυβέρνησης της Ν.Δ. που οδήγησε στην πρωτοφανή μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 κατά τουλάχιστον 20.000, ενώ σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που μεθοδεύουν την μαθητική διαρροή από το Λύκειο, όπως Τράπεζα Θεμάτων, διοχέτευση των μαθητών στην ανήλικη εργασία, οδηγεί την Ελλάδα σε απόκλιση από τον ευρωπαϊκό στόχο για ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο 45% των νέων ηλικίας 25-34 ετών μέχρι το 2030. –

– Στην κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων σε όλες τις τάξεις (Α, Β, Γ) κάθε τύπου Λυκείου ως παιδαγωγικά αδόκιμη και ατελέσφορη πρακτική.

– Στη μείωση της εξεταστέας ύλης για το έτος 2022 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Σημειωτέον ότι τα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας τα αντιμετώπισαν και κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη οι μαθητές της φετινής Γ΄Λυκείου, κατά διαστήματα μάλιστα επιβλήθηκε και υποχρεωτικό κλείσιμο των σχολείων.

– Στην κατάργηση της μείωσης της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι. σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) βάσει υποκειμενικών κριτηρίων.

Η κατάργηση της ρύθμισης αυτής εναρμονίζεται με τη βασική αρχή ότι η τακτική επιχορήγηση των Α.Ε.Ι. αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους και κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δημόσιων Πανεπιστημίων.

Οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατατέθηκαν την ίδια μέρα που η υπουργός Παιδείας επιχειρεί μια νέα πρόκληση σε βάρος των Πανεπιστημίων.

Με τροπολογία που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, όπως συνηθίζει («Κύρωση σύμβασης δωρεάς από το ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος») η υπουργός Παιδείας απαγορεύει στις πρυτανικές αρχές να προκηρύξουν εκλογές, ενώ η θητεία τους λήγει στις 31 Αυγούστου 2022 και έπρεπε να το πράξουν άμεσα.

Για να καλύψει το κενό που με το έτσι θέλω δημιουργεί, παρατείνει αυθαίρετα τη θητεία των συγκεκριμένων πρυτανικών αρχών ως το τέλος του έτους.

Στόχος της, να γίνουν εκλογές με νέο σύστημα, που παραμένει αδιευκρίνιστο και κρυφό. Πρόκειται για συνταγή αναστάτωσης των πανεπιστημίων. Πίσω από τη διάταξη κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα Συμβούλια Διοίκησης, παρά την αντίθεση των πανεπιστημιακών και των φοιτητών και παρά τη διαλυτική εμπειρία από την προηγούμενη εφαρμογή του συστήματος αυτού.

Φυσικά, η τροπολογία -που κατατίθεται αιφνιδιαστικά και τελευταία στιγμή- δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Άλλο ένα δείγμα γραφής από την υπουργό των «νυχτερινών» τροπολογιών που μας καλούσε πριν λίγες μέρες για… «διάλογο».

Η Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε ζητώντας την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, της κατανομής χρηματοδότησης των ΑΕΙ βάσει ποιοτικών κριτηρίων, της Τράπεζας Θεμάτων και τη μείωση της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων … στο μισό, εξαπέλυσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά την ομιλία της στην Βουλή.

Ήσσων προσπάθεια, εξίσωση προς τα κάτω, λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο. Έχουμε αφήσει πίσω το κακό αυτό παρελθόν της εκπαίδευσης, την ισοπέδωση όλων, την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε μία θέση στο Πανεπιστήμιο σε όλους, τους έλεγε όλοι ελεύθερα στο Πανεπιστήμιο, μην κουράζεστε με εξετάσεις – ούτε για το Πανεπιστήμιο ούτε για το σχολείο. Τι και  αν τα παιδιά μας έμεναν ημιμαθή με αυτόν τον τρόπο. Μας έλεγαν τη σημαία να την κρατάει όποιος κληρώνεται όχι όποιος είναι ο καλύτερος”, τόνισε η Υπουργός.

Η Νίκη Κεραμέως στηλίτευσε μία προς μία τις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή καταδεικνύοντας μέσα από αυτές «το πραγματικό του πρόσωπο».

Για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε:

Τι κι αν κοροϊδεύαμε τα παιδιά μας με αυτόν τον τρόπο και δεν τους εξασφαλίζαμε προοπτικές για το μέλλον τους, καθώς, οι πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει ένας εισακτέος με 1 στα 20 ήταν απειροελάχιστες; Τι κι αν κοροϊδεύαμε τους Έλληνες φορολογούμενους; Τι κι αν αυτό δεν υπηρετούσε τα Πανεπιστήμιά μας; Και εδώ έρχεται η απαξίωση από τους ίδιους τους ψηφοφόρους σας. 6 στους 10 περίπου ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Εσείς εκεί. Επιμονή στους εισακτέους της λευκής κόλλας, που εισάγονται μεν, αλλά δεν αποφοιτούν ποτέ από τα Πανεπιστήμια”.

Για την κατάργηση της κατανομής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ με βάση ποιοτικά κριτήρια, η Υπουργός σημείωσε:

Επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός έδινε ελεύθερα ό,τι λεφτά ήθελε στα Πανεπιστήμια. Εμείς θεσπίσαμε την κατανομή χρημάτων στη βάση κριτηρίων, αντικειμενικών και ποιοτικών. Εσείς λέτε όχι στην ποιότητα. Θέλετε να μην υπάρχει  ποιότητα, να μην υπάρχει αξιολόγηση, όπως ακριβώς την πολεμήσατε και στα σχολεία”.

Για τη μείωση της εξεταστέας ύλης στις Πανελλαδικές εξετάσεις στο μισό, που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Κεραμέως σχολίασε:

θέλετε να μένουν τα παιδιά μας ημιμαθή ή να μπαίνουν και χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, όπως είχατε προτείνει προεκλογικά”.

Για την  κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων  η Υπουργός υπογράμμισε:

“εισηγείστε να μην εξασφαλίζεται κάλυψη ελάχιστης ύλης για όλους, να μην έχουμε πρόσθετα εχέγγυα εγκυρότητας και αξιοπιστίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και εφαλτήριο περαιτέρω αναβάθμισης της εκπαίδευσης”.

“Η Ελλάδα άλλαξε και προχωράει μπροστά», κατέληξε η Νίκη Κεραμέως. “Με νέα προγράμματα σπουδών και νέα βιβλία, με έμφαση στις δεξιότητες από τα 4 έτη, με διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, με τα πρώτα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, με τους πρώτους 16.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια, με οριζόντιες επιμορφώσεις στους εκπαιδευτικούς μας, με αξιολόγηση, με οριζόντιο ψηφιακό μετασχηματισμό, διαδραστικούς πίνακες και σετ ρομποτικής στα σχολεία μας. Προχωρήσαμε όλοι μαζί μπροστά για μια καλύτερη παιδεία για τα παιδιά μας, για να τους δώσουμε περισσότερα και καλύτερα εφόδια’.

Δείτε επίσης

Υπουργικό Συμβούλιο-Κεραμέως: Οι 4 άξονες του νέου νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια

Κεραμέως-voucher 200 ευρώ: Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα 

 Ενημέρωση για Μεταθέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ, Μετατάξεις, Αποσπάσεις, νέες Προκηρύξεις ΑΣΕΠ, εισαγωγική επιμόρφωση

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση