Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

41η Διάσκεψη UNESCO-Νίκη Κεραμέως εκπρόσωπος της Ελλάδας-Διεθνής Συμμαχία στην Παιδεία και τον Πολιτισμό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

41η Διάσκεψη UNESCO-Νίκη Κεραμέως εκπρόσωπος της Ελλάδας-Διεθνής Συμμαχία στην Παιδεία και τον Πολιτισμό-Δέσμες προτεραιοτήτων.

Δέσμες προτεραιοτήτων για την παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και το πώς η χώρα μας προχωρά στην υλοποίησή τους παρουσίασε στο Παρίσι, εκπροσωπώντας την Ελλάδα ως επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας, στην 41η Διάσκεψη της unesco για την Παιδεία, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως.

Οι δέσμες προτεραιοτήτων που αναδεικνύονται για την παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα είναι οι εξής:
1. Η ανάκαμψη της εκπαίδευσης από την πανδημία.

Στόχος, η αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού προς όφελος της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και η επένδυση στο κεκτημένο της περιόδου αυτής τόσο σε υποδομές και εξοπλισμό όσο και σε δεξιότητες μαθητών και εκπαιδευτικών.

2. Η εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Υπουργός παρουσίασε τις ήδη υλοποιηθείσες μεταρρυθμίσεις της χώρας μας σε αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων τα πανευρωπαϊκά βραβευμένα Eργαστήρια Δεξιοτήτων και τα νέα προγράμματα σπουδών, που ευθυγραμμίζονται με τον 4ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για Ποιοτική Εκπαίδευση.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ως εθνική εισηγήτρια στη Διάσκεψη της UNESCO, η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε και τις προκλήσεις στον τομέα του Πολιτισμού:

3. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.

Το νέο, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρόγραμμα για την ενίσχυση της προστασίας των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή συνάδει με τη συναφή εμβληματική πρωτοβουλία της χώρας μας, με τίτλο «Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην φυσική και πολιτιστική κληρονομιά», που είχε παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Διάσκεψης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 2019.

4. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το αίτημα αυτό της Ελλάδας αφορά ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της εθνικής μας κληρονομιάς και εκκρεμεί από το 1984. Έκτοτε, η αρμόδια Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών έχει εκδώσει 17 συστάσεις για επίλυση του ζητήματος μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνοντας υπόψη ιστορικές, πολιτισμικές, νομικές και ηθικές παραμέτρους.

Το Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά η αρμόδια Επιτροπή υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση, σύμφωνα με την οποία καλείται το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να προσέλθει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα.

Νωρίτερα η Υπουργός

συνάντησε εκ νέου τον Γάλλο ομόλογό τηςJean-Michel Blanquer, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, για τη διδασκαλία της Ελληνικής και της Γαλλικής γλώσσας σε Γαλλία και Ελλάδα αντίστοιχα, για την ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων στο σχολείο, για την ελληνογαλλική συνεργασία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών συστημάτων στις συνθήκες της πανδημίας.

Δείτε επίσης

41η Διάσκεψη UNESCO: Το πρόγραμμα της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως στη Γαλλία
Διεθνής διάκριση της Ελλάδας στην εκπαιδευτική πολιτική, μετά τη βράβευση για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων
Νέα Προγράμματα Σπουδών-Παρουσίαση: Από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας
Νέα Προγράμματα Σπουδών-Επιμόρφωση: Ξεκινά εντός Νοεμβρίου

Δείτε ακόμη

Εκθεση ΑΔΙΠΠΔΕ 2021: “Σχολικά Εγχειρίδια: Από τη Θεωρία στα Κριτήρια Αξιολόγησης”
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση