Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

45 χρόνια από την εξέγερση των τυφλών 1976-2021

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

45 χρόνια από την εξέγερση των τυφλών 1976-2021: Πριν από την εξέγερση του 1976, οι άνθρωποι με βλάβες στην όραση, είχαν συνδεθεί με τη φτώχεια, την περιθωριοποίηση, τη φιλανθρωπία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

1976-2021 “45 χρόνια από την εξέγερση των τυφλών”

Του Χριστόφορου Βερναρδάκη, Πανεπιστημιακού, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Επικρατείας.

Σαν σήμερα, το 1976, ξεκινά η κατάληψη στον «Οίκο Τυφλών» που διήρκησε 5 ολόκληρους μήνες.

Μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της Μεταπολίτευσης, ιδρυτική πράξη θα λέγαμε του νέου για την εποχή εκείνη αναπηρικού κινήματος.

Με σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία και όχι επαιτεία»,

300 περίπου άνθρωποι με βλάβες στην όραση κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του «Οίκου Τυφλών», που ήταν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Με μια σειρά δυναμικών και οργανωμένων κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν, αξιώνουν την αλλαγή του καθεστώτος διοίκησης και διαχείρισης.

Ήδη από την πρώτη ημέρα της κατάληψης η αστυνομία δρα άμεσα.

Την επομένη της κατάληψης, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής καλούνται για ανακρίσεις στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, όπου μετά από επίμονες ερωτήσεις για τα πολιτικά τους φρονήματα, κατηγορούνται με το Νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού!

Αυτό όμως δε μείωσε αλλά μεγάλωσε τη δύναμή τους,

καθώς μόλις λίγες ημέρες μετά, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι δίνουν το «παρών» στο γήπεδο του Πανιωνίου, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους τυφλούς.

Η εξέγερσή τους για χειραφέτηση και αξιοπρεπή ζωή

συνεχίζεται και δυναμώνει με την κατάληψη του Δημαρχείου Αθηνών, την 1η Οκτωβρίου 1976, οπότε υποχρέωσαν το Δήμο και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να επιδώσουν άδειες μικροπωλητή σε τυφλούς που είχαν διωχθεί από τον «Οίκο των Τυφλών» και αντιμετώπιζαν πρόβλημα βιοπορισμού.

Στη συνέχεια εκατοντάδες τυφλοί συγκεντρώνονται έξω από την Αρχιεπισκοπή

απειλώντας ότι θα την καταλάβουν, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Με εργαλείο το ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο της Μαρίας Χατζημιχάλη – Παπαλιού «Ο αγώνας των τυφλών», που ολοκληρώθηκε μέσα στο 1977 και έκτοτε έκανε το γύρο της Ευρώπης, τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων τυφλών έγιναν υπόθεση όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Ο Ζαν Πολ Σαρτρ, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, ο Μισέλ Φουκώ, η Σιμόν Σινιορέ, ο Κώστας Βεργόπουλος, ο Νίκος Πουλαντζάς και πολλοί διανοούμενοι της εποχής δήλωσαν δημόσια τη συμπαράστασή τους, στο δίκαιο αγώνα των Τυφλών.

Η δικαίωση ήλθε, καθώς αποφασίστηκε η κρατικοποίηση του Οίκου Τυφλών.

Μετά από δύο χρόνια έννομης διαδικασίας,

το Σεπτέμβριο του 1979 το «Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών» χρίστηκε διάδοχος του τέως πλέον σωματείου «Οίκος Τυφλών».

Ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη χειραφέτηση των Αναπήρων.

Πριν από την εξέγερση του 1976,

οι άνθρωποι με βλάβες στην όραση, είχαν συνδεθεί με τη φτώχεια, την περιθωριοποίηση, τη φιλανθρωπία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ υπήρχαν και εμπόδια στην εκπαίδευση καθώς δεν υπήρχαν βιβλία σε γραφή Μπράιγ.

Μέχρι τότε, τα ανάπηρα άτομα, ζούσαν από την «ελεημοσύνη» και τη «φιλανθρωπία», των οικογενειών τους, της εκκλησίας και των φιλανθρώπων.

Τίποτα δεν χαρίστηκε, καμιά ευκαιρία δεν δόθηκε δίχως κινηματικό αγώνα.

Αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για όλες, όλους και όλα.

O ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ευχαριστούμε τη ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ – Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων, γιατί μας θύμισε σήμερα αυτές τις στιγμές μεγαλοσύνης του λαϊκου κινήματος.

Δείτε επίσης

Παρέμβαση σε παιδιά και εφήβους με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές-Μνημόνιο συνεργασίας Υπουργείων Παιδείας και Υγείας
 Εκπαιδευτικά Προγράμματα Υπουργείου Παιδείας: Πρόσκληση σε Φορείς για υποβολή αιτημάτων για το 2021-22

Πριν φύγετε

ΠΑΣΑΔ-Ενημέρωση: Ειδικές συμβάσεις-ΑΣΕΠ-Διορισμοί-Κατανομή-Αιρετοί
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση