Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αδεια ανατροφής σε νεοδιόριστο εκπαιδευτικό-ΕΕΠ-ΕΒΠ | Εγγραφο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αδεια ανατροφής σε νεοδιόριστο εκπαιδευτικό-ΕΕΠ-ΕΒΠ: Εγγραφο με οδηγίες χορήγησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αδεια ανατροφής σε νεοδιόριστο

Δημοσιεύθηκε η Εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ με οδηγίες για την Χορήγηση άδειας ανατροφής με αποδοχές σε νεοδιόριστο/η εκπ/κό και μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ.

Δείτε την Εγκύκλιο
ΘΕΜΑ: Χορήγηση άδειας ανατροφής με αποδοχές σε νεοδιόριστο/η εκπ/κό και μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π

Με αφορμή πληθώρα ερωτημάτων που δέχεται η υπηρεσία μας για την παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με τη χορήγηση της άδειας ανατροφής με αποδοχές για ανατροφή παιδιού σε νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., σας γνωρίζουμε τα εξής:

  1. Η άδεια ανατροφής των εννέα μηνών χορηγείται αντί του μειωμένου ωραρίου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 (26 Α΄), όπως ισχύουν1, και τις ειδικές διατάξεις2 της παρ. 2α του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (112 Α΄). Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, η διευκόλυνση της μείωσης ωραρίου είναι μείωση του διδακτικού τους ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα μέχρι τη συμπλήρωση των 2 ετών του τέκνου, σύμφωνα με την αριθ. ΙΒ/12480/30-12-1992 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 750 Β’/1992). Σύμφωνα με την αριθ. 64/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, η διάρκεια της άδειας ανατροφής στην περίπτωση υπαλλήλου ο οποίος κατά τον χρόνο του διορισμού του έχει ήδη τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών ποσοτικώς περιορίζεται, και έχει τόση διάρκεια σε μήνες όση είναι το άθροισμα των ωρών του μειωμένου ωραρίου που θα ελάμβανε ο γονέας μέχρι τη συμπλήρωση των ετών διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου του τέκνου του.
Κατά συνέπεια,

εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. που κατά την ημερομηνία διορισμού του/της έχει τέκνο άνω των δύο ετών, δεν δικαιούται άδεια ανατροφής.

  1. Η παρ. 2 άρθ. 53 του ν. 3528/2007 έχει αντικατασταθεί με την παρ. 4α του άρθ. 47 του ν. 4674/2020 (53 Α΄)

  2. Οι εν λόγω ειδικές διατάξεις αφορούν τις μητέρες τακτικούς εκπαιδευτικούς

  1. Εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. που κατά την ημερομηνία διορισμού έχει τέκνο κάτω των δύο ετών

δικαιούται τμήμα της εννεάμηνης άδειας ανατροφής, το οποίο υπολογίζεται αναλογικά, με βάση το διάστημα που ο/η εκπαιδευτικός/μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. θα ελάμβανε μειωμένο ωράριο μετά τη λήξη της άδειας λοχείας (μητρότητας) και μέχρι τη συμπλήρωση των δύο ετών του παιδιού, δηλαδή μέχρι την ηλικία των 24 μηνών του παιδιού.

Με δεδομένο λοιπόν,

ότι 9 μήνες αντιστοιχούν σε 24- 3=21 μήνες μειωμένου ωραρίου, αναλυτικά, το τμήμα της άδειας ανατροφής που δικαιούται ο/η εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. υπολογίζεται ως εξής (σε μήνες):

ΤΥΠΟΣ 1: (24 μήνες – ηλικία του παιδιού σε μήνες κατά την ημ/νία διορισμού) x 𝟗: 21

Στην περίπτωση του γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω, η εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου προσαυξάνεται κατά ένα μήνα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 (26 Α΄), όπως ισχύουν, και ως εκ τούτου ο τύπος διαμορφώνεται ως εξής:

ΤΥΠΟΣ 2: (24 μήνες – ηλικία του παιδιού σε μήνες κατά την ημ/νία διορισμού) x 10: 21

Αδεια ανατροφής σε νεοδιόριστο
  1. Στην περίπτωση δίδυμων, τρίδυμων κλπ τέκνων, ο γονέας εκπαιδευτικός/μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. δικαιούται επιπλέον άδεια ανατροφής έξι (6) μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 (26 Α΄), όπως ισχύουν. Η επιπλέον αυτή άδεια ανατροφής χορηγείται ακόμη και εάν τα δίδυμα, τρίδυμα κλπ τέκνα είναι άνω των δύο ετών (και έως 4 ετών) κατά την ημερομηνία διορισμού του γονέα. Ο επιπλέον αυτός χρόνος προστίθεται στο τμήμα της εννεάμηνης άδειας ανατροφής που υπολογίζεται ανωτέρω (παρ. 1 και 2).

 

  1. Στην περίπτωση που η νεοδιόριστη εκπαιδευτικός και μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ είχε λάβει άδεια ανατροφής με αποδοχές (έως) 3 μηνών και 15 ημερών του άρθρου 26 του ν. 4599/2019 (40 Α΄) ή τμήμα αυτής, ο χρόνος συν το χρόνο από τους ανωτέρω μαθηματικούς τύπους (1) και (2) δεν μπορεί να ξεπερνά τους εννέα (9) ή δέκα (10) μήνες αντίστοιχα.

 

  1. Το τμήμα της εννεάμηνης άδειας ανατροφής που προκύπτει από τα ανωτέρω μπορεί να χορηγηθεί μέχρι το παιδί να γίνει τεσσάρων (4) ετών, κατ’ αναλογία προς τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα που ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους (σχετική και η αριθ. 64/2008 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.).

 

  1. Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που ο/η εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. έχει περισσότερα του ενός τέκνα κατά την ημερομηνία διορισμού, το τμήμα της εννεάμηνης άδειας που αντιστοιχεί στο κάθε τέκνο υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε τέκνο σύμφωνα με τα ανωτέρω. Υπενθυμίζουμε ότι η άδεια ανατροφής με αποδοχές για ανατροφή παιδιού χορηγείται και σε εκπαιδευτικούς/μέλη Ε.Ε.Π.- Ε.Β.Π. που υιοθετούν τέκνο, καθώς και σε αυτούς που γίνονται ανάδοχοι γονείς σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του ν. 4538/2018 (85 Α΄), καθώς και στους εκπαιδευτικούς που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, κατά το άρθρο 1464 Α.Κ..

 

  1. Ο γονέας εκπαιδευτικός, προκειμένου να κάνει χρήση του τμήματος της άδειας ανατροφής τέκνου, πρέπει να προσκομίζει στην υπηρεσία του/της:

α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

β. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (75 Α΄) σχετικά με το ποιος από τους δύο γονείς θα κάνει χρήση της διευκόλυνσης, εφόσον είναι συνδικαιούχοι3.

Στην ίδια δήλωση δηλώνεται ότι δεν έχει γίνει χρήση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής του ν. 3528/2007 και από τους δύο γονείς και καθορίζεται το χρονικό διάστημα που ο καθένας από τους δύο γονείς θα κάνει χρήση διαδοχικά και συνεχόμενα.

Εάν η/ο σύζυγος έχει κάνει χρήση, θα δηλώνεται το είδος της διευκόλυνσης, καθώς και το συνολικό χρονικό διάστημα που η/ο σύζυγος έκανε χρήση.

3. Η παρ. 3 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 (26 Α΄), όπως ισχύει, ορίζει ότι «Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους, καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση των διευκολύνσεων του παρόντος, εκτός αν με τη δήλωση αυτή καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει χρήση, μέσα στα οριζόμενα κατά περίπτωση ηλικιακά όρια του τέκνου.

Αν η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος της υπαλλήλου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, ο σύζυγος ή η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 2 κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των διευκολύνσεων της παραγράφου 2».

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗΣ

 ΜΑΡΙΑ ΔΟΚΟΥ

Δείτε σε μορφή pdf την Εγκύκλιο Χορήγηση άδειας ανατροφής με αποδοχές σε νεοδιόριστο  


Δείτε επίσης

Οδηγίες προσωρινής τοποθέτησης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ΕΑΕ και ανάληψης υπηρεσίας αποσπασμένων
Οδηγός πληρωμής αναπληρωτών 2020-21: Σχέδια συμβάσεων-Πράξεων ανάληψης υπηρεσίας-Απουσιολογίων
ΦΕΚ διορισμού εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής | Ονόματα
Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

6 Σχόλια

  1. Τσιόβουλου Νάντια on

    Καλησπέρα! Σε περίπτωση που νεοδιοριζόμενη είχε λάβει μέρος άδειας ανατροφής με αποδοχές, όντας αναπληρώτρια, το διάστημα αυτό θα αφαιρεθεί από τον χρόνο άδειας που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο 1;

  2. Χριστινα Α. on

    Νάντια, η εγκύκλιος αναφέρει:

    “Στην περίπτωση που η νεοδιόριστη εκπαιδευτικός και μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ είχε λάβει άδεια ανατροφής με αποδοχές (έως) 3 μηνών και 15 ημερών του άρθρου 26 του ν. 4599/2019 (40 Α΄) ή τμήμα αυτής, ο χρόνος συν το χρόνο από τους ανωτέρω μαθηματικούς τύπους (1) και (2) δεν μπορεί να ξεπερνά τους εννέα (9) ή δέκα (10) μήνες αντίστοιχα.”

    Επομένως, μάλλον δε θα χρειαστεί να την αφαιρέσεις.

  3. Από που προκύπτει η συνέπεια ότι αν κατά τον διορισμό το τέκνο είναι άνω των 2 ετών τότε ο εκπαιδευτικός δεν δικαιούται καθόλου άδεια ανατροφής; Κοιτάζω όλους τους νομούς που αναφέρονται στην εγκύκλιο και δεν βλέπω τίποτα σχετικό. Εξάλλου μέχρι τώρα δεν ίσχυε αυτό και η μόνη προσθήκη με νομοθεσία του 20 (αντικατάσταση μίας παραγράφου) δεν αναφέρει τίποτα καινούριο επ’ αυτού.

  4. Πόπη Φ. on

    Καλησπέρα σας.
    Ήθελα κι εγω με τη σειρά μου να ρωτησω με πόσους μήνες μειωμένο ωράριο ισούται το δεκάμηνο του εκπαιδευτικού, γιατί ο δεύτερος τύπος δεν μου φαίνεται δίκαιος… (όσο κι αν έψαξα δεν το βρήκα).
    Ευχαριστώ πολύ.

  5. αγάθη κ. on

    Υπάρχει έγγραφο που έχει τακτοποιήσει το ζήτημα από το2006. Είναι το 91623/Δ2/12.9.2006.
    Πώς γίνεται να εκδίδεται και δεύτερη που να αναιρεί την πρώτη έτσι αυθαιρετα;;
    Τι σόι υπουργείο είναι (και) αυτο;

    Ο σύνδεσμος είναι https://www.google.com/url?q=http://dide.flo.sch.gr/Press_Releases/AdeiaAnatrofisTeknou-Dieykriniseis.pdf&sa=U&ved=2ahUKEwiM2aHusrnrAhURqXEKHZu0D-sQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw1z7W5_CtjxCHDfP2_OAeon

Leave A Reply