Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Aδεια ειδικού σκοπού σε μονογονείς & γονείς εκπαιδευτικούς: Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aδεια ειδικού σκοπού σε μονογονείς & γονείς εκπαιδευτικούς: Ερώτηση στη Βουλή 27 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τους Βουλευτές και Τομεάρχες Νίκο Φίλη, Ανδρέα Ξανθό και Μερόπη Τζούφη. 

Aδεια ειδικού σκοπού σε μονογονείς & γονείς εκπαιδευτικούς

Για τη θέσπιση άδειας ειδικού σκοπού σε μονογονείς και γονείς εκπαιδευτικούς με τέκνα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας, 27 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τους Βουλευτές και Τομεάρχες Νίκο Φίλη, Ανδρέα Ξανθό και Μερόπη Τζούφη.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως:

Α. Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υιοθετήθηκαν ειδικές ρυθμίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού του εκπαιδευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4682/2020  και του ν. 4686/2020 προβλέπεται πως κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων, χορηγείται άδεια ειδικού σκοπού ή οι διευκολύνσεις μειωμένου ωραρίου.

Β. Στην περίπτωση της άδειας ειδικού σκοπού, για κάθε τέσσερις ημέρες απουσίας, η μία χρεώνεται ως κανονική άδεια.

Την ειδική άδεια δικαιούται ο/η γονέας που ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια των τέκνων.

Γ. Στην περίπτωση της διευκόλυνσης μειωμένης απασχόλησης, ο υπάλληλος υποχρεούται -μετά την άρση προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σταθμών ή σχολικών μονάδων- να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας, πέραν του ωραρίου του χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, οπότε ο χρόνος αυτός υπολογίζεται ως πραγματική υπηρεσία.

Η εργασία μπορεί να παρέχεται και σε ώρες πέραν του καθορισμένου ωραρίου.

Ομως, όπως τονίζουν οι Βουλευτές

Στις ρυθμίσεις αυτές απουσιάζει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις που χρήζουν ειδικής φροντίδας, όπως εκπαιδευτικοί που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των μονογονεϊκών οικογενειών ή που τα τέκνα τους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα (πχ: βαριά νοητική στέρηση, αυτισμός) και απαιτείται συνεχής επιτήρηση και φροντίδα για την διαβίωση τους.

Για τους λόγους αυτούς, η θέσπιση άδειας ειδικού σκοπού σε μονογονείς και γονείς εκπαιδευτικούς με τέκνα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και χρήζουν ειδικής φροντίδας, είναι επιβεβλημένη για τη διασφάλιση της υγείας αμφότερων.

Κατόπιν αυτών η Ερώτηση
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους Yπουργούς:

Σε ποια μέτρα προτίθενται να προβούν προκειμένου να διασφαλίσουν τους εκπαιδευτικούς μονογονείς, γονείς και τα τέκνα τους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και αν προτίθενται να θεσπίσουν για τους εκπαιδευτικούς αυτούς την άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς τις δυσμενείς προϋποθέσεις σε βάρος του εκπαιδευτικού, όπως μείωση των ημερών αδείας.

Την ερώτηση υπογράφουν οι:

Φίλης Νίκος, Ξανθός Ανδρέας, Τζούφη Μερόπη, Αβραμάκης Ελευθέριος, Βαρδάκης Σωκράτης, ΒέτταΚαλλιόπη, Γκαρά Αναστασία, Γκιόλας Ιωάννης, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσης, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μπουρνούς Γιάννης, Μωραΐτης Θάνος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, ΠαπαδόπουλοςΣάκης, Ραγκούσης Ιωάννης, Σκουρλέτης Πάνος, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Σπίρτζης Χρήστος, Φάμελλος Σωκράτης, Ψυχογιός Γεώργιος.

 Δείτε επίσης

Επαναλειτουργία ΚΔΑΠ & ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ-Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών | Ενημέρωση Σ. Πέτσα
Συζήτηση στη Βουλή για Ειδική Αγωγή και πανδημία κορονοϊού
Τελειόφοιτοι μαθητές με αναπηρία: Καμία πρόβλεψη για τη φοίτηση και την ύλη Πανελλαδικών
Τσιόδρας για σχολεία: Η καταλληλότερη στιγμή επιστροφής των παιδιών είναι τώρα-5 λόγοι για το ναι
Επαναλειτουργία ειδικών σχολείων: Αποτελέσματα ψηφοφορίας
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση