Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αδειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Τι είπε η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αδειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Τι είπε η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

Στις άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αναφέρθηκε η Υφυπουργός ΠΑΙΘ κα Ζ. Μακρή κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ κου Ιωάννη Δελή προς την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: “Την άδεια ανατροφής τέκνου των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών”, μετά από αναφορά του Βουλευτή περί μειωμένων δικαιωμάτων των αναπληρωτών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα η Υφυπουργός ΠΑΙΘ κα Μακρή είπε:

“Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ισχύουν τα προβλεπόμενα για όλους τους εργαζομένους Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, για τους οποίους συμπληρωματικά εφαρμόζονται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας……

…..Κάναμε ευμενέστερες ρυθμίσεις για τους εκπαιδευτικούς με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και κατά αναλογία και με βάση τη διάρκεια της σύμβασης μπορούν να πάρουν ειδική άδεια είκοσι δύο ημερών, ειδική άδεια έξι ημερών λόγω αναπηρίας, ειδικές άδειες σε δικαστικούς συμπαραστάτες, χορηγείται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς άδεια ασθενείας τέκνου, άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης, πάντα σε αναλογία με τη διάρκεια της σύμβασης.

Για τις άδειες για την ανατροφή τέκνου ο πατέρας ή η μητέρα που είναι αναπληρωτής εκπαιδευτικός και έχει παιδί μέχρι δύο ετών έχει δικαίωμα να κάνει χρήση του μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδομάδα από το διδακτικό ωράριο που αναφέρεται στη σύμβαση και απαλλαγή από τις πρόσθετες εξωδιδακτικές υποχρεώσεις.

Εναλλακτικά, ο φυσικός, θετός ή ανάδοχος γονέας, είτε μητέρα είτε πατέρας, αναπληρωτής εκπαιδευτικός ή μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού ή βοηθητικού προσωπικού, εάν δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου, μπορεί να πάρει άδεια για την ανατροφή του τέκνου με αποδοχές διάρκειας έως τριών μηνών και δεκαπέντε ημερών.

Το διάστημα αυτό λογίζεται ως χρόνος διδακτικής υπηρεσίας, ως χρόνος ασφάλισης στους οικείους κλάδους κύριας σύνταξης, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

Επίσης, χορηγείται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς -σε όλους τους εργαζόμενους μεταξύ αυτών και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς- γονική άδεια για την ανατροφή παιδιού διάρκειας τεσσάρων μηνών χωρίς αποδοχές εκ μέρους του εργοδότη, που μπορεί ως εργαζόμενος να τη χρησιμοποιήσει είτε συνεχόμενα είτε τμηματικά μέχρι το παιδί να συμπληρώσει τα οκτώ χρόνια.

Για τη χορήγηση αυτής της γονικής άδειας πρέπει ο εργαζόμενος γονέας έχει συμπληρώσει ένα έτος συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον ίδιο εργοδότη. Τους δύο πρώτους μήνες της γονικής άδειας ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει επίδομα γονικής άδειας στον κάθε γονέα μηνιαίως ποσού ίσου με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, όπως ορίζεται κάθε φορά.

Επίσης, ρυθμίσαμε πρόσφατα με νόμο που ψηφίσαμε το 2022 να υπάρχει έγκαιρος χρονικός προγραμματισμός να υποβάλλονται οι αιτήσεις αδείας σε περιπτώσεις κατά τις οποίες γνωρίζουν, όπως είναι στην περίπτωση της ανατροφής τέκνου, δηλαδή οι αιτήσεις να υποβάλλεται το αργότερο μέχρι 31 Μαΐου, η χορήγηση να εκδίδεται μέχρι 30 Ιουνίου.

Αυτό επιτρέπει και τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών να ικανοποιούνται, αλλά και η εύρυθμη εκπαιδευτική διαδικασία να μην παρακωλύεται”.

Λίγο πριν ο Βουλευτής του ΚΚΕ κος Ι. Δελής είχε αναφερθεί στο θέμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών λέγοντας:

“Θέλω, όμως, να σταθώ λιγάκι στους αναπληρωτές, γι’ άλλη μια φορά, σε  αυτούς που ζουν αυτήν την πολυετή εργασιακή περιπλάνηση από νησί και από περιοχή της χώρας σε περιοχή, στη διάλυση των οικογενειών τους, στο κόστος της διαμονής τους. Αυτό δεν αφορά μόνο τη δική σας Κυβέρνηση για να είμαστε δίκαιοι, αφορά όλες τις κυβερνήσεις, γιατί την ίδια ερώτηση είχαμε κάνει και στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, έχουν μειωμένα δικαιώματα σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Γιατί; Είναι εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας; Τα παιδιά τους δεν έχουν τα δικαιώματα που έχουν και τα άλλα παιδιά σε σχέση με τους γονείς τους και σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα; Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι εμποδίζονται στην πραγματικότητα, με την πολιτική που ισχύει εδώ και χρόνια, να δημιουργήσουν οικογένειες. Ξέρετε ότι υπάρχουν ελάχιστες άδειες κύησης, λοχείας και ελάχιστες άδειες ανατροφής. Για να μην σας πω ότι είχαμε και ένα κρούσμα παλαιότερα επί ΣΥΡΙΖΑ που έπρεπε να παραιτηθεί μια εκπαιδευτικός η οποία βρισκόταν σε επαπειλούμενη κύηση. Δεν είχε δικαίωμα άδειας δηλαδή.

Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά καθόλου δεν συνηγορούν με αυτό το αφήγημα του δημογραφικού προβλήματος -που δεν είναι αφήγημα, είναι ένα πρόβλημα πραγματικό- αλλά είναι μια πολιτική η οποία υπονομεύει τελικά το δημογραφικό και εν πάση περιπτώσει αποδεικνύει ότι τα δάκρυα των αστικών κομμάτων για το δημογραφικό ζήτημα της χώρας είναι κροκοδείλια και τίποτε περισσότερο”.

Δείτε επίσης

Αδειες μόνιμων εκπαιδευτικών-ΕΕΠ και ΕΒΠ: Αναλυτικός οδηγός Υπ. Παιδείας-Ποιες δικαιούνται-Νομοθετικό πλαίσιο 

Αδειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών-ΕΕΠ και ΕΒΠ: Αναλυτικός οδηγός Υπ. Παιδείας-Ποιες δικαιούνται-Νομοθετικό πλαίσιο 

Αδεια ανατροφής μόνιμων εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ: Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και για τους νεοδιόριστους 

Αδειες άνευ αποδοχών-νεοδιόριστοι: Δίδονται όπως και στους λοιπούς εκπαιδευτικούς-Όχι πάνω από 5 έτη

Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας: Επικαιροποιημένος – Οι αλλαγές στις άδειες

Πριν φύγετε

ΑΣΕΠ: Γιατί δεν δίνεται παράταση προθεσμίας αιτήσεων-Τι απάντησε στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση