Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αδειες άνευ αποδοχών-νεοδιόριστοι: Δίδονται όπως και στους λοιπούς εκπαιδευτικούς-Όχι πάνω από 5 έτη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αδειες άνευ αποδοχών-νεοδιόριστοι: Δίδονται όπως και στους λοιπούς εκπαιδευτικούς-Όχι πάνω από 5 έτη-Διευκρινίσεις Υπουργείου Παιδείας.

Αδειες άνευ αποδοχών-νεοδιόριστοι

Με το υπ. αρίθμ 111777/Ε3/10-9-2021 έγγραφο το ΥΠΑΙΘ κοινοποιεί διευκρινίσεις αναφορικά με την άδεια άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα
  • Για την Αυτοδίκαιη λύση υπαλληλικής σχέσης σε περίπτωση μη ανάληψης εντός 1 μηνός από χορήγηση μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών και
  • για τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.
Εν κατακλείδι το ΥΠΑΙΘ επισημαίνει πως:

Α. Δεν τίθεται ζήτημα διαφοροποίησης της αντιμετώπισης της αίτησης χορήγησης μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών από τους λοιπούς εκπαιδευτικούς.

Β. Άδεια χωρίς αποδοχές που χορηγείται, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραταθεί πέρα από πέντε (5) σχολικά έτη.

Οι διευκρινίσεις προέκυψαν από το ΥΠΑΙΘ κατόπιν ερωτήματος της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.

________________

Το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας
ΘΕΜΑ: Άδεια άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς (αυτοδίκαιη λύση σχέσης και διευκρινίσεις για νεοδιόριστους)

ΣΧΕΤ.: Το με αριθ. 14328/10.08.2021 έγγραφο της Περιφερειακής Δ/νσης Π.Ε. & Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Ερώτημα σχετικά με τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς» (αριθμ. πρωτ. εισερχ. εγγράφου ΚΠ ΥΠΑΙΘ 99408/Ε3/11.08.2021)

Αναφορικά με την άδεια άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Α. Αυτοδίκαιη λύση υπαλληλικής σχέσης σε περίπτωση μη ανάληψης εντός 1 μηνός από χορήγηση μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών

Με τις διατάξεις του άρθρου 171 του ν. 4823/2021 (ΦΕΚ 136 Α΄/03.08.2021) προστέθηκε εδάφιο στην υποπαρ. 2, παρ. Ε΄ του άρθρου 16 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) περί αυτοδίκαιης λύσης της υπηρεσιακής σχέσης του/της εκπαιδευτικού, στην περίπτωση μη ανάληψης καθηκόντων του/της εντός ενός (1) μηνός από τη λήξη της χορηγηθείσας μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών.

Ως εκ τούτου, για την άδεια άνευ αποδοχών στους/στις μόνιμους/ες εκπαιδευτικούς οι ειδικές διατάξεις της περίπτωσης Ε΄ του άρθρου 16 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167), όπως ισχύουν, διαμορφώνονται ως εξής:

«1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου, μπορεί να χορηγείται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ιδίως θεραπεία δυσίατων ασθενειών του ίδιου του εκπαιδευτικού ή των μελών της οικογενείας του, αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων εγκυμοσύνης, τοκετού και μητρότητας, ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών, ανάγκη προσωρινής εγκατάστασης στο εξωτερικό.

2. Άδεια χωρίς αποδοχές που χορηγείται, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραταθεί πέρα από πέντε (5) σχολικά έτη. Λύεται αυτοδικαίως η υπηρεσιακή σχέση του εκπαιδευτικού, αν εκείνος δεν προβεί σε ανάληψη καθηκόντων, εντός ενός (1) μηνός από τη λήξη της ως άνω χορηγηθείσας σε αυτόν άδειας.».

Σημειώνεται ότι για την αυτοδίκαιη λύση της υπαλληλικής σχέσης των εκπαιδευτικών της ανωτέρω περίπτωσης, η οικεία Δ/νση Εκπ/σης του/της εκπαιδευτικού εκδίδει διαπιστωτική πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Β. Χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς

Περαιτέρω, από τις διατάξεις του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα που κυρώθηκε με το ν. 3528/2007 – που εφαρμόζεται σε υπαλλήλους ή λειτουργούς του κράτους ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (μεταξύ των οποίων και στους/στις μόνιμους/ες εκπαιδευτικούς) οι οποίοι κατά τη συνταγματική ή νομοθετική πρόβλεψη διέπονται από ειδικές γι’ αυτούς διατάξεις, μόνο για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από τις ειδικές γι’ αυτούς διατάξεις – και δη από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 51 και 53 παρ. 1 αυτού, ως ισχύουν, και με αφορμή το σχετικό ερώτημα Περιφερειακής Δ/νσης Π.Ε. & Δ.Ε., προκύπτει ότι δεν ορίζεται κάποιο κώλυμα ή διαφορετική αντιμετώπιση για τους νεοδιόριστους υπαλλήλους/εκπαιδευτικούς, εκτός από την περίπτωση της παρ. 3, άρθρο 51 του ν. 3528/2007 (άδεια άνευ αποδοχών έως 6 έτη λόγω συζύγου που υπηρετεί σε υπηρεσία στο εξωτερικό) για την οποία υπάρχει ρητή αναφορά στις διατάξεις του νόμου (της παρ. 3 του άρθρου 51).

Συνεπώς, εν γένει

(ήτοι, εκτός από την περίπτωση της άδειας της παρ. 3, άρθρο 51 του ν. 3528/2007) δεν τίθεται ζήτημα διαφοροποίησης της αντιμετώπισης της αίτησης χορήγησης μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών από τους λοιπούς εκπαιδευτικούς.

Δείτε σε μορφή pdf το έγγραφο Άδεια άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς

Δείτε επίσης

Σχολεία-μέτρα προστασίας-Πρωτόκολλο: 14 ερωτήσεις και απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας
ΦΕΚ: Λειτουργία εκπαιδευτικών δομών 2021-Μέτρα covid για σχολεία-ΣΔΕ-ΙΕΚ-ΚΔΒΜ-Φροντιστήρια-ΚΞΓ-Βιβλιοθήκες-ΓΑΚ
ΦΕΚ: Νέο Πρωτόκολλο κορονοϊού στις σχολικές μονάδες-Αρχές Διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Πριν φύγετε

Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας: Επικαιροποιημένος – Οι αλλαγές στις άδειες
Ομάδες αυξημένου κινδύνου-νέο ΦΕΚ: Τι ισχύει για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές
Αγιασμός στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία: Προσέλευση μαθητών στα σχολεία στις 8:15
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση