Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αδειες χρήσης λογισμικού Microsoft: 37,2 εκατομ. ευρώ για προμήθεια από το Δημόσιο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αδειες χρήσης λογισμικού Microsoft: Διαγωνισμός προϋπολογισμού 37,2 εκατομμυρίων ευρώ, προμήθειας για το σύνολο της Κεντρικής Κυβέρνησης, προκηρύσσεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Αδειες χρήσης λογισμικού

«Εδώ και πολλά χρόνια αρκετές υπηρεσίες του Δημοσίου λειτουργούν με λογισμικό χωρίς άδειες χρήσης, που πέρα από το γεγονός ότι παραβιάζονται δικαιώματα χρήσης του λογισμικού που επισείουν αστικές και ποινικές κυρώσεις, υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα κυβερνοασφάλειας, καθώς δεν μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες αναβαθμίσεις».

Προμήθεια αδειών λογισμικού Microsoft

Τα παραπάνω ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης και αυτό το πρόβλημα το Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σκέφτεται να το αντιμετωπίσει προκηρύσσοντας ανοικτό διαγωνισμό προμήθειας αδειών λογισμικού Microsoft για το σύνολο της κεντρικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”

Τον διαγωνισμό, προϋπολογισμού 37,2 εκατ. ευρώ, ενέταξε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), σε συνεργασία με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε

Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. αφού προηγουμένως γίνει δημόσια διαβούλευση επί της προκήρυξης του έργου.

Σημειώνεται ότι οι άδειες λογισμικού που θα προμηθευτεί η κρατική εταιρεία μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού θα έχουν ισχύ για τρία χρόνια.

Και δυο Ελληνικές Εταιρείες

Επίσης, στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν έπειτα από σχετική εξουσιοδότηση από τη Microsoft δύο εταιρείες από την Ελλάδα.

Πρόκειται για τη Unisystems του ομίλου Quest και την Byte. Σύντομα ωστόσο θα εξουσιοδοτηθεί να συμμετάσχει και ο ΟΤΕ.

Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει συμμετοχή άλλων μεταπωλητών της Μicrosoft που βρίσκονται εκτός Ελλάδος, σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Τους υγιείς όρους ανταγωνισμού φέρεται να έχει εγγυηθεί στο ελληνικό Δημόσιο η ίδια η αμερικανική εταιρεία.

Οι δυο στόχοι

Το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού, ευελπιστεί να πετύχει δύο στόχους: πρώτον, να μειώσει το κόστος προμήθειας των σχετικών αδειών λόγω μαζικής προμήθειας, και δεύτερον, να αντικαταστήσει οποιαδήποτε παράνομη άδεια λογισμικού που χρησιμοποιείται σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.

Ειδικότερα με τη νέα σύμβαση, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Δημόσιο θα επιτύχει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων μέσω χαμηλότερου κόστους κτήσης, σταθερών τιμών προϊόντων λογισμικού και λειτουργικού, συνεχή πρόσβαση στις νέες εκδόσεις προϊόντων λογισμικού, απλοποιημένη παρακολούθηση των αδειών χρήσης λογισμικού κ.ο.κ.

Εξοδος από τη «λίστα 301»

Το πιο σημαντικό, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι ότι η νέα συμφωνία που ετοιμάζεται θα έχει ευρύτερα οφέλη για τη χώρα, καθώς συμβάλλει αποφασιστικά στην έξοδο της Ελλάδας από τη «λίστα 301».

Πρόκειται για τη λίστα που περιλαμβάνει τις χώρες που χρησιμοποιούν σε υψηλά ποσοστά πειρατικό λογισμικό στον δημόσιο τομέα. Καταπολεμάται έτσι μια χρόνια παθογένεια η οποία αποτελούσε εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των εταιρειών λογισμικού, ενώ παράλληλα αυξάνεται σημαντικά η αξιοπιστία των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου.

 Δείτε σχετικά

Δημόσιο: Ελεγχος ωραρίου-Αναρρωτικές άδειες-ΕΔΕ-Πειθαρχικά Συμβούλια | 4 Εγκύκλιοι Υπ. Εσωτερικών

Ελεγχος τήρησης ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων σε δημόσιες υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και Ν.Π.Δ.Δ
Χορήγηση αναρρωτικών αδειών σε υπαλλήλους

Δείτε επίσης

Σχέδιο νόμου ΑΔΙΠ-ΕΛΚΕ-Κυρώσεις διορισμών-Εορτή Τριών Ιεραρχών | Στη Βουλή
Διάταξη πτυχίων Κολλεγίων: Δεκτά θα γίνονται από το ΑΣΕΠ για διορισμό εκπαιδευτικών
Τριετής αποκλεισμός όσων διορίζονται και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται | Ρύθμιση στη Βουλή
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση