Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αδέξια σενάρια που βάζουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση: Ανακοίνωση Αιρετού Ν. Φασφαλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αδέξια σενάρια που βάζουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση: Ανακοίνωση Αιρετού Ν. Φασφαλή για το δημοσίευμα των Νέων “Στους Δήμους περνούν Κέντρα Υγείας, Γυμνάσια και Λύκεια”. 

Αδέξια σενάρια

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Νίκος Φασφαλής αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας “ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”, με θέμα το σχέδιο για μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τίτλο θέματος “Στους Δήμους περνούν Κέντρα Υγείας, Γυμνάσια και Λύκεια”.

Δείτε την Ανακοίνωση του Αιρετού

Αδέξια σενάρια που βάζουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση!!!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, συζητά το σενάριο που μεταφέρει τη Δημόσια Εκπαίδευση στους Δήμους!

Όλα όμως έχουν ένα όριο, κάποια ζητήματα είναι σοβαρά και είναι ανεπίτρεπτο να εντάσσονται σε παιχνίδια εντυπώσεων και διαρροών!

Πρέπει να μάθουν όσοι τα εισηγούνται, ότι αυτό ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ από το ΆΡΘΡΟ 16 του ΣΥΝΤΆΓΜΑΤΟΣ (2592/99 Απόφαση του ΣτΕ)!

Το θέμα αυτό δεν είναι καινούριο αφού σε όλες τις εποχές υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι της εξουσίας που θέλουν να έχουν τον έλεγχο των πάντων.

Έτσι και το 1997 το θέμα έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από προσφυγή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και εκδόθηκε η υπ.αριθ.2592/1999 απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

“..από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος προκύπτει ότι ο συνταγματικός νομοθέτης αναθέτει την αποστολή της παιδείας ευθέως στο κράτος και αποκλείει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοικήσεως οποιουδήποτε βαθμού και ειδικά ως προς την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση,το ισχύον Σύνταγμα αναγνωρίζει την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του κράτους για την διοίκηση,την εποπτεία και τη λειτουργία των δημοσίων εκπαιδευτηρίων..”

Οι Αγώνες του Κλάδου για άλλη μια φορά απέναντι σε τέτοιες λογικές και προσπάθειες τοπικών αρχόντων δικαιώθηκαν!!!

Προφανώς και γνωρίζει η κυβέρνηση ότι η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν μπορούν κατά το Σύνταγμα άρθρο 16-όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ -να υπαχθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά αποκαλύπτει τις πραγματικές πολιτικές της επιλογές που δεν είναι άλλες από την παράδοση του Δημόσιου Σχολείου στους τοπικούς άρχοντες, που μιας και “τα κατάφεραν” σε όσες αρμοδιότητες έχουν, θέλουν τώρα και την Εκπαίδευση!!!

Είναι ξεκάθαρο βέβαια, για να κοπάσουν και οι πανηγυρισμοί κάποιων τοπικών αρχόντων, ότι ένα τέτοιο σενάριο για να υλοποιηθεί προϋποθέτει αλλαγή του άρθρου 16 σε επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση δηλαδή μία δεκαετία.

Εμείς οι Εκπαιδευτικοί, δε θα επιτρέψουμε τέτοια παιχνίδια σε βάρος του Δημόσιου Σχολείου!!!

Ως Αιρετός εκπρόσωπος του Κλάδου ζητώ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα αυτό και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της!!!

Δείτε επίσης

Στους Δήμους Κέντρα Υγείας και σχολεία: Σχέδιο μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Θεοδωρικάκος: Το δημοσίευμα των Νέων για Κέντρα Υγείας και σχολεία στους Δήμους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα
Αιτήματα συνάντησης με ΕΟΔΥ από ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΔΟΕ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση