Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αδιόριστοι ΑΣΕΠ 2008: Για ποιο λόγο η Διοίκηση δεν μπορεί να κάνει δεκτά αιτήματα επιτυχόντων του διαγωνισμού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αδιόριστοι ΑΣΕΠ 2008: Για ποιο λόγο η Διοίκηση δεν μπορεί να κάνει δεκτά αιτήματα επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2008-Η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Αδιόριστοι ΑΣΕΠ 2008

“Το άρθρο 73 του ν. 4589/2019 εφαρμόστηκε μόνο στους δικαιωθέντες με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008 και κατ’ εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων έχουν ήδη διοριστεί. Άρα, άλλη εκκρεμότητα για τη Διοίκηση δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να την υποχρεώνει σε συμμόρφωση”.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων η Υφυπουργός ΠΑΙΘ κα Ζ. Μακρή

κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ κου Βασίλειου Κεγκέρογλου με θέμα: “Αποκατάσταση της αδικίας για αδιόριστους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008″ – Δείτε την Ερώτηση του κου Β. Κεγκέρογλου ΕΔΩ

Επιπροσθέτως η κα Μακρή ανέφερε πως:

“Είναι περιοριστικός ο χαρακτήρας της διάταξης του άρθρου 73, του ν. 4589/2019. Δεν εναπόκειται, δηλαδή, στην ευχέρεια της Διοίκησης να επεκτείνει την εφαρμογή σε άλλους επιτυχόντες πέραν των όσων σωρευτικά πληρούσαν τις προϋποθέσεις διορισμού όπως ορίζονται στο άρθρο 73, το οποίο, επαναλαμβάνω, εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή αποφάσεων του ΣτΕ”.

Προσέθεσε δε:

“Στην παρατήρηση σας ότι πράγματι υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίστηκαν ανάλογες περιπτώσεις εκπαιδευτικών ή άλλων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στην πρόσθετη επισήμανση που κάνατε ότι ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε τον Οκτώβρη του 2019 θετικό πόρισμα μετά από πενήντα τρεις αναφορές, σας διευκρινίζω ότι υπάρχει πρόσθετος μεταγενέστερος του 2019 δικαστικός περιορισμός όπου το ΣτΕ με την απόφαση 1834/2021 της Ολομέλειας έκρινε ότι με τον διορισμό τετρακοσίων 457 επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008, βάσει του άρθρου 73 του ν. 4580/2019, αυτών που δικαιώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις, έκλεισε η εκκρεμότητα της Διοίκησης, η οποία έπρεπε να τακτοποιηθεί πολύ περισσότερο ενόψει και της θέσπισης του νέου συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών με τον ίδιο νόμο.

 Άρα, λοιπόν, η Διοίκηση, με βάση την απόφαση που σας ανέφερα το σκεπτικό της, δεν μπορεί να κάνει δεκτά αιτήματα επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2008 δεν είχαν καταταγεί σε πίνακες που δεν βρίσκονται πλέον σε ισχύ”.

Λίγο πριν ο κος Κεγκέρογλου είχε αναφέρει πως:

“Υπάρχουν νέα δεδομένα τα οποία ανατρέπουν τα εμπόδια τα οποία υπήρχαν. Αναφέρομαι στην απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και στα συμπεράσματά της, την υπ’ αριθμόν 1834 του 2020-2021.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν όλοι οι διορισμοί του άρθρου 73 του ν. 4589/2019 ως νόμιμοι και συνταγματικοί. Επομένως, τουλάχιστον όσοι έχουν στους πίνακες επιτυχόντων του 2008 ίση και ανώτερη βαθμολογία από τον τελευταίο διορισθέντα. Και στην ουσία, εξομοιώνονται πλήρως οι διορισμένοι με τους αδιόριστους ως προς το δικαίωμα. Ως κριτήριο διορισμού αναφέρθηκε στην ανωτέρω απόφαση η κατάταξη σε πίνακα επιτυχόντων ΑΣΕΠ, στον οποίο οι εν λόγω αδιόριστοι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν και, μάλιστα, με υψηλότερη βαθμολογία.

Δεν έγινε ο διορισμός βάσει δικαστικών αποφάσεων, όπως έλεγε και ο νόμος στο σκεπτικό 16 της ανωτέρω απόφασης και ούτε θα μπορούσε να γίνει, αλλά με πρωτοβουλία του νομοθέτη. Νόμος έγινε, με νόμο διορίστηκαν και όχι με δικαστική απόφαση.

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, οι οποίες έχουν προσβληθεί και τις οποίες είχε επικαλεστεί το Υπουργείο σε κάποια φάση, ανατρέπονται από την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και προφανώς θα γίνουν δεκτές λόγω της κρίσης της ολομέλειας οι προσφυγές που έχουν γίνει”.

Δείτε ολόκληρη τη Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για αδιόριστους ΑΣΕΠ 

Δείτε επίσης
Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply