“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αιρετός Παληγιάννης: Θετική εξέλιξη οι διορισμοί – Να καταγραφούν οι ανάγκες στην εκπαίδευση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αιρετός Παληγιάννης: Θετική εξέλιξη οι διορισμοί – Να καταγραφούν οι ανάγκες στην εκπαίδευση – Ανακοίνωση για τους 4.500 + 10.500 μόνιμους διορισμούς.

Αιρετός Παληγιάννης

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Βασίλης Παληγιάννης για τους 4.500 + 10.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική και Γενική Εκπαίδευση.

Ο Αιρετός πιστώνει το θετικό αυτό γεγονός στην απόφαση της Κυβέρνηση, παραθέτει όμως και μια σειρά θεμάτων που κατά την άποψη του η Κυβέρνηση οφείλει να διεκπεραιώσει.

Τα θέματα είναι:
  • Η  καταγραφή των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό και στη δρομολόγηση αντίστοιχων διορισμών, μιας και οι 10.500 δεν επαρκούν για τις ανάγκες της εκπαίδευσης.
  • Η ακριβής κατανομή των διορισμών ανά κλάδο και ειδικότητα πριν την υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων.
  • Οι ουσιαστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον Νόμο Γαβρόγλου.
Τέλος ο Αιρετός επισημαίνει:
  • Τον χρόνο που θα απαιτηθεί από το ΑΣΕΠ για την κατάρτιση των τελικών πινάκων, ο οποίος κατά την εκτίμησή του είναι απροσδιόριστος, όμως από αυτόν θα εξαρτηθεί και ο τρόπος πρόσληψης των αναπληρωτών για το επόμενο σχολικό έτος και
  • την ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης, η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με μόνιμους διορισμούς και τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι θα δίνουν ένα τέλος στην ομηρία χιλιάδων αναπληρωτών.

Δείτε την Ανακοίνωση του Αιρετού

Παραμονή Χριστουγέννων 24/12/2019 δημοσιεύτηκαν οι προκηρύξεις ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση.

Αναμφισβήτητα είναι μια θετική εξέλιξη, αν αναλογιστούμε ότι μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας (2009-2019) η δημόσια εκπαίδευση θα ενισχυθεί με 10.500 μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Θυμίζουμε, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία πρόσληψης των 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή.

Επιτέλους, μετά από 5 χρόνια ανέξοδων υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα από Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου για 30.000, 20.000 και 15.000 μόνιμους διορισμούς, δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται, οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας.

Ελπίζουμε, πως η απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει 4.500 + 10.500 μόνιμους διορισμούς, να μην απογοήτευσε αυτούς που είχαν επενδύσει σε μια αρνητική ρητορική για πάγωμα των διορισμών στην ειδική αγωγή και για κόψιμο των διορισμών στη γενική.

Σήμερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα στηρίζει τη λειτουργία του στο θεσμό των αναπληρωτών. Oι 40.000 και πλέον αναπληρωτές που εργάζονται στη δημόσια εκπαίδευση πιστοποιούν πως το αίτημα για μόνιμους διορισμούς δεν είναι απλά απαίτηση των καιρών, είναι αναγκαιότητα.

Άποψή μας είναι πως όφειλε η σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί, στην καταγραφή των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό και στη δρομολόγηση αντίστοιχων διορισμών.

Οι 10.500 διορισμοί δεν καλύπτουν τις ανάγκες της γενικής εκπαίδευσης.

Όφειλε η πολιτική ηγεσία να ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων την ακριβή κατανομή των διορισμών ανά κλάδο και ειδικότητα. Ελπίζουμε σύντομα και πριν την υποβολή των αιτήσεων να ανακοινωθεί η κατανομή.

Όφειλε επίσης να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές του Νόμου Γαβρόγλου με βάσει τον οποίο θα γίνουν οι προσλήψεις.

Επισημαίνουμε, ακόμα, πως ο χρόνος που θα απαιτηθεί από το ΑΣΕΠ για την κατάρτιση των τελικών πινάκων είναι απροσδιόριστος. Όμως από αυτόν θα εξαρτηθεί και ο τρόπος πρόσληψης των αναπληρωτών για το επόμενο σχολικό έτος.

Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία οφείλει να δρομολογήσει παρεμβάσεις ώστε στο δημόσιο σχολείο να μην έχουμε εκπαιδευτικούς δυο ταχυτήτων. Οι αναπληρωτές επιτέλους πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε από τη νέα σχολική χρονιά 2020-2021 να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά των μόνιμων.

Η ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης πρέπει να συνδυαστεί με μόνιμους διορισμούς και τα επόμενα χρόνια που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες σε προσωπικό και θα δίνουν ένα τέλος στην ομηρία χιλιάδων αναπληρωτών.

Οι 15.000 χιλιάδες διορισμοί αναμφισβήτητα είναι ένα θετικό βήμα.

Πιστοί στις θέσεις του κλάδου, αλλά και στις αρχές και αξίες που υπηρετούμε επί σειρά ετών θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και για αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, ώστε να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο της χώρας μας.

Δείτε σχετικά

Διορισμοί στην Παιδεία: Ολες οι εξελίξεις – Αναλυτικός οδηγός του especial.gr
Πρόσκληση εκπαιδευτικών Γενικής: Για υποβολή δικαιολογητικών για 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019
Ενστάσεις 3ΕΑ: Ανάλυση Προκηρύξεων ΑΣΕΠ – Αριθμοί ενστάσεων, αιτήσεων, απορριπτέων
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση