Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αιτήσεις για Μεταλυκειακό Ετος-Τάξη Μαθητείας: Eως Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2024 – 10.448 θέσεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αιτήσεις για Μεταλυκειακό Ετος-Τάξη Μαθητείας: Eως και την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 15:00 αποκλειστικά ηλεκτρονικά – Για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 10.448 θέσεις μαθητείας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.

Αιτήσεις για Μεταλυκειακό Ετος-Τάξη Μαθητείας – Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 15.00 ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας e-mathiteia.minedu.gov.gr, όπου έχουν αναρτηθεί σχετικές οδηγίες, έως και την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 15:00.

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας απευθύνεται σε κατόχους απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ και περιλαμβάνει:

  • «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο»
  • «Εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας»

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΑΙΘΑ

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να αναβαθμίσουν τα  επαγγελματικά προσόντα τους και ενισχύει τη δυνατότητα ένταξής  τους στην αγορά εργασίας, συνδυάζοντας την εκπαίδευση στο σχολείο με αμειβόμενη κατάρτιση στον εργασιακό χώρο.

10.448 θέσεις μαθητείας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

Για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 10.448 θέσεις μαθητείας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα εκ των οποίων οι 3.842 θέσεις προέρχονται από φορείς του Δημόσιου Τομέα, ενώ οι 6.606 θέσεις προέρχονται από επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα. Το 63,2% των προσφερόμενων θέσεων μαθητείας παρέχονται από επιχειρήσεις, γεγονός που καταδεικνύει την έμπρακτη στήριξή τους στον θεσμό, παρέχοντας σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητευόμενους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας.

____________________

Πρόγραμμα του Μεταλυκειακού έτους – Τάξη Μαθητείας

Το πρόγραμμα του Μεταλυκειακού έτους – Τάξη Μαθητείας αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Η περίοδος παροχής των εργαστηριακών μαθημάτων δύναται να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου, ενώ η περίοδος μάθησης στον εργασιακό χώρο δύναται να πραγματοποιείται από 1η Οκτωβρίου έως την 31η Αυγούστου εκάστου έτους. Το πρόγραμμα θεωρείται ολοκληρωμένο με τη συμπλήρωση των ωρών του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας και των ημερών μάθησης στον εργασιακό χώρο όπως αυτά καθορίζονται στον Οδηγό Κατάρτισης κάθε ειδικότητας. Η κατανομή μεταξύ εργαστηριακού μαθήματος και προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο καθορίζεται στον Οδηγό Κατάρτισης κάθε ειδικότητας. Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευόμενων ορίζεται στο ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι μαθητευόμενοι, κατά το διάστημα του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο», δικαιούνται 12 ημέρες Κανονική Άδεια και υπάγονται στην ασφάλιση τόσο του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος, όσο και του κλάδου παροχών ασθένειας σε χρήμα. Ο δε χρόνος ασφάλισής είναι συντάξιμος, διότι καταβάλλονται εισφορές για τους αντίστοιχους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από την επιτυχή συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης αναβαθμίζουν το πτυχίο τους σε επίπεδο 5.

Δείτε επίσης

Αριθμός μαθητευόμενων του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας σε φορείς του Δημοσίου 2024-25 

Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων Δημοσίου 2024 

Μάθημα Πληροφορικής Γυμνασίου: Διαθέσιμο το Πρόσθετο Ψηφιακό Εγχειρίδιο

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση