Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ακατάλληλα κτίρια ΕΕΕΕΚ Πυλαίας/Χορτιάτη και Ειδικού Δημοτικού για παιδιά με αυτισμό-Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ακατάλληλα κτίρια ΕΕΕΕΚ Πυλαίας/Χορτιάτη και Ειδικού Δημοτικού για παιδιά με αυτισμό – Ερώτηση στη Βουλή των Βουλευτών Ιωάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη του ΚΚΕ.

Ακατάλληλα κτίρια

Να βρεθεί μια άμεση λύση στο κτιριακό πρόβλημα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό και του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι κ.κ Ιωάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, Βουλευτές του ΚΚΕ.

Επιπροσθέτως ζητούν την ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό και του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ.

Ακολουθεί η Ερώτηση

θέμα: Ακατάλληλο το κτίριο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό και του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Παρά το γεγονός ότι ο τομέας της Ειδικής Αγωγής χρίζει ιδιαίτερης φροντίδας, με εξειδικευμένη διεπιστημονική παρέμβαση, από το αρμόδιο Υπουργείο και το κράτος, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, καθώς η στήριξη των παιδιών, των οικογενειών και των εκπαιδευτικών μπαίνουν στο ζύγι του κόστους – οφέλους. Χαρακτηριστικό είναι το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό και το 2ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη (Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Τα δύο σχολεία συστεγάζονται σε ένα βιομηχανικό τύπου κτίριο, με μια εν ενεργεία βιοτεχνία και ένα εργοτάξιο. Επιπλέον γύρω από το σχολείο υπάρχουν μάντρες. Όλα αυτά ενώ βάσει νόμου το σχολείο δεν πρέπει να γειτνιάζει με βιομηχανίες. Μάλιστα το συγκεκριμένο κτίριο έχει κριθεί και από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη ως ακατάλληλο. Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, όπως είναι φυσικό, αφού το κτίριο δεν διαθέτει τις προϋποθέσεις για σχολείο. Ουσιαστικά δεν υφίσταται αύλειος χώρος, αντ’ αυτού χρησιμοποιείται ένα μπαλκόνι με πλακάκια, ενώ δεν διαθέτει έξοδο κινδύνου σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης.

Δεν διαθέτει επίσης πιστοποιητικό καταλληλότητας, καθώς και πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Θυμίζουμε τέλος ότι στο παρελθόν υπήρχαν κρούσματα λεπτοσπείρωσης, εξαιτίας της ύπαρξης ποντικιών στους χώρους των σχολείων, γεγονός για το οποίο το ΚΚΕ πραγματοποίησε και σχετική Ερώτηση (αρ. πρωτ. 2722/18-01-2018). Η παραπάνω κατάσταση αναδεικνύει ότι η Ειδική Αγωγή δεν αποτελεί προτεραιότητα για καμία από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Αντίθετα η άθλια κατάσταση, στην οποία καλούνται να κάνουν μαθήματα οι εκπαιδευτικοί και να παρακολουθήσουν οι μαθητές, αποδεικνύει ότι ποτέ δεν είχαν στον προγραμματισμό τους τη δημιουργία σύγχρονων ειδικών σχολείων, ανάλογα των αναγκών των μαθητών τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

– Την ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό και του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ,

– Να δοθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη λειτουργία των σχολείων με κρατική χρηματοδότηση,

– Να βρεθεί μια άμεση λύση στο κτιριακό πρόβλημα των προαναφερόμενων σχολείων.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης | Στολτίδης Λεωνίδας

Δείτε επίσης

Μιχαηλίδου για κενά: Θα καταγράφονται από το Υπουργείο κεντρικά την Ανοιξη της προηγούμενης χρονιάς 

Συνέντευξη Πιερρακάκη: “Ολοι αξιολογούμαστε, με πρώτο εμένα”-Τι είπε για το νέο νομοσχέδιο, τους διορισμούς, τα κενά 

Τι αλλάζει στην Επαγγελματική Εκπαίδευση: Οι 3 άξονες και οι 6 πυλώνες του νέου νομοθετικού πλαισίου 

Πρόεδρος ΑΣΕΠ-διοριστέοι 2008: “Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ο επιτυχών είναι και διοριστέος”

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση