Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ακατάσχετα τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ακατάσχετα τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα πολύ σύντομα ύστερα από παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη στον ΟΠΕΚΑ και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Το Δελτίο Τύπου του Συνήγορου του Πολίτη

Αθήνα, 15 Απριλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμανση αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων ως ακατάσχετων

Τη σήμανση των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων με ειδικούς κωδικούς κατά την κατάθεσή τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ζήτησε από τον ΟΠΕΚΑ και την Ε.Ε.Τ. ο Συνήγορος του Πολίτη, ώστε να υπάρχει άμεση πληροφόρηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και να εξαιρούνται τα ποσά αυτά αυτόματα από κάθε ενέργεια σε βάρος αυτών των λογαριασμών.

Ο Συνήγορος προχώρησε στο αίτημα αυτό κατόπιν της έκδοσης της ΚΥΑ Δ12α/Γ.Π.οικ. 68856/2202/2018 (ΦΕΚ 5855/Β), στο άρθρο 11 της οποίας προβλέφθηκε η προστασία των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων από φορολόγηση, κατάσχεση, κρατήσεις ή συμψηφισμό.

Τόσο ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), μέσω του οποίου χορηγούνται πλέον τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα, όσο και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ανταποκρίθηκαν στο αίτημα, και διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται να υπάρξει άμεσα εφαρμογή της ειδικής αυτής σήμανσης με την συνεργασία του φορέα που χειρίζεται το σύστημα πληρωμών.

Παρόμοιο αίτημα έχει απευθύνει ο Συνήγορος και προς τον ΟΑΕΔ, ως προς τα επιδόματα που χορηγούνται στις ευάλωτες ομάδες μέσω του Οργανισμού, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των δικαιούχων και η μακρόχρονη αναμονή για επιστροφή κατασχεθέντων ποσών που εμπίπτουν στις προστατευόμενες κατηγορίες.

Η ανταπόκριση του Οργανισμού αναμένεται.

Πληροφορίες: 2131306600, press@synigoros.gr

Συνοδευτικά αρχεία

Δείτε επίσης

Συνήγορος του Πολίτη: Με παρέμβασή μας νομοθετήθηκε η άδεια ανατροφής αναπληρωτριών από το Υπουργείο Παιδείας

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Ι.Π.Ε.Μ. - Δ.Ο.Ε.). Διετέλεσε Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας και Σύμβουλος Α΄ Ειδικής Αγωγής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Γράψτε μία απάντηση