“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αλλαγές στις Πανελλαδικές: Τι θα ισχύσει και τι όχι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αλλαγές στις Πανελλαδικές: Δεν θα ισχύσει η ρύθμιση για τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης ενώ δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για τον αριθμό των εισακτέων.

Αλλαγές στις Πανελλαδικές

  • Για τους μαθητές που θα εξεταστούν πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020 δεν θα ισχύσει η ρύθμιση για τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης
  • Δεν θα ισχύσει φέτος η βάση του 10, ενώ δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για τον αριθμό των εισακτέων.

Σχεδόν σίγουρο είναι πλέον ότι οι μαθητές της φετινής Γ Λυκείου θα εξεταστούν όπως τα προηγούμενα χρόνια, με το υπουργείο Παιδείας να αποφασίζει να μην προχωρήσει στη διενέργεια των περιφερειακών εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου, όπως όριζε ο νόμος Γαβρόγλου για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια.

Δεν θα ισχύσει η ρύθμιση για τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης

Για τον ακριβή τρόπο εξέτασης των μαθητών, αναμένεται να εκδοθεί σύντομα υπουργική απόφαση, ωστόσο οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, που θα εξεταστούν πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020 με το νέο σύστημα, πρέπει να έχουν κατά νου ότι δεν θα ισχύσει η ρύθμιση για τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης.

Αυτό σημαίνει ότι, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, θα ληφθεί υπόψη μόνο ο βαθμός των πανελλαδικών εξετάσεων και όχι ο βαθμός του απολυτηρίου. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται από τις επόμενες εξετάσεις (σχολικό έτος 2021), με τον τελικό βαθμό να προκύπτει κατά 90% από την επίδοση στις πανελλαδικές και κατά 10% από τη βαθμολογία του απολυτηρίου.

Υποψήφιοι παλαιότερων ετών

Επίσης, φέτος, οι υποψήφιοι παλαιότερων ετών θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα εξεταστούν με το νέο σύστημα ή με το παλιό.

Οσοι επιλέξουν το παλιό σύστημα διεκδικούν ειδικό ποσοστό θέσεων, το οποίο όμως δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής.

Αγωνία υπάρχει και για τον αριθμό των εισακτέων

Αγωνία υπάρχει και για τον αριθμό των εισακτέων. Αν ισχύσει η πρόταση του υπουργείου να έχουν ισχυρό λόγο τα Πανεπιστήμια στον καθορισμό των εισακτέων, τότε η μείωση των τελευταίων πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Θετικό είναι το γεγονός ότι δεν θα ισχύσει φέτος η βάση του 10, κάνοντας λίγο πιο εύκολη μια κατά γενική ομολογία δύσκολη χρονιά για τους υποψηφίους.

Η εξεταστέα ύλη

Οπως ισχύει τα τελευταία χρόνια, τα θέματα των φετινών πανελλαδικών θα προκύψουν από την εξεταστέα ύλη του εκάστοτε μαθήματος και θα αποτελούνται από ερωτήσεις σύντομης απάντησης ή ελεύθερης ανάπτυξης.

Οι ερωτήσεις θα είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας, ανάλογες με εκείνες που περιέχονται στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Το μάθημα της Κοινωνιολογίας

Αναφορικά με το μάθημα της Κοινωνιολογίας, που θα εξεταστεί πρώτη φορά φέτος, θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων.

Στην πρώτη θα υπάρχουν δύο θέματα (25 μονάδες το καθένα) με ερωτήσεις διαφορετικών τύπων που θα ελέγχουν τη γνώση και κατανόηση βασικών γνωστικών στοιχείων.

Στη δεύτερη ομάδα θα περιέχονται δύο θέματα (25 μονάδες το καθένα) ευρείας ανάπτυξης, μέσω των οποίων θα ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής ανάλυσης και διασύνδεσης γνώσεων, γεγονότων και διαδικασιών.

Δείτε σχετικά

Διευκρινήσεις ΙΕΠ για Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα Γ Λυκείου
Μαθήματα Γ Λυκείου: Τα Προγράμματα σπουδών σε ΦΕΚ
Εξεταστέα ύλη Πανελλαδικών 2020: Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση | ΦΕΚ

Δείτε ακόμη

Αλλαγή ΙΕΠ: Συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για τροποποίηση νόμου
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση