Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αλληλούχηση μικροβιώματος και ανάλυση δεδομένων: Πενθήμερο εργαστηριακό σεμινάριο στο ΔΠΘ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αλληλούχηση μικροβιώματος και ανάλυση δεδομένων: Τo σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία από τις 8 έως τις 12 Οκτωβρίου 2021.

Αλληλούχηση μικροβιώματος και ανάλυση δεδομένων
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

“Η OMIC-Engine, η Εθνική Ερευνητική Υποδομή στη Συνθετική Βιολογία, σε συνεργασία με το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), διοργανώνουν Πενθήμερο Εργαστηριακό Σεμινάριο (με φυσική παρουσία) με θέμα την αλληλούχηση και ανάλυση δεδομένων μικροβιώματος.

Τι είναι τα μικροβιώματα

Τα μικροβιώματα είναι σύνθετες και δυναμικές μικροβιακές κοινότητες οι οποίες σε συνδυασμό με τους μεταβολίτες τους, διαδραματίζουν κομβικό ρόλο σε ποικίλες βιολογικές διαδικασίες του εκάστοτε ξενιστή – φυτού ή ζώου – ή/και του οικοσυστήματος.

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας αλληλούχησης επόμενης γενιάς (next-generation sequencing – NGS) έχει επιτρέψει τη μελέτη των μικροβιωμάτων σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο, οδηγώντας όχι μόνο στην αποκάλυψη του ρόλου τους αλλά και στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων εφαρμογών, υπηρεσιών και προϊόντων.

Σκοπός σεμιναρίου

Σκοπός του πενθήμερου εργαστηριακού σεμιναρίου, είναι η παροχή θεωρητικών γνώσεων και τεχνικών δεξιοτήτων που επιτρέπουν την ολοκληρωμένη επεξεργασία δειγμάτων μικροβιώματος από τη συλλογή, και την αλληλούχηση μέχρι την ανάλυση και ερμηνεία των δεδομένων.

Το σεμινάριο απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και επαγγελματίες εργαστηρίων που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αναλύσεις μικροβιώματος.

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικές διαλέξεις σχετικά με την μεθοδολογία αλληλούχησης και ανάλυσης δεδομένων του μικροβιώματος (amplicon 16S/ITS – shotgun metagenomics, metatranscriptomics), παρουσιάσεις σχετικών εφαρμογών (case studies) καθώς και εργαστηριακή εκπαίδευση στην κατασκευή βιβλιοθηκών μεταγονιδιωματικού DNA, στην αλληλούχηση και στην επεξεργασία-ανάλυση των δεδομένων.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσκομίσουν 1-2 δείγματα για ανάλυση.

Ημερομηνία διεξαγωγής

Τα σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία από τις 8 έως τις 12 Οκτωβρίου 2021 στον κόμβο της OMIC-Engine στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ερευνητική Υποδομή OMIC-Engine

Η Ερευνητική Υποδομή OMIC-Engine, είναι μία από τις ερευνητικές υποδομές εθνικής εμβέλειας που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020” του ΕΣΠΑ. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει καθήκοντα συντονιστή και συμμετέχουν ερευνητικές ομάδες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίων Πατρών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η OMIC-Engine στοχεύει να αναπτύξει τη διεπιστημονική έρευνα, με την αξιοποίηση της Συνθετικής Βιολογίας, ώστε να αναπτύξει καινοτόμους εφαρμογές στους τομείς της αγροδιατροφής του περιβάλλοντος και της υγείας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Επικοινωνήστε με την ερευνητική υποδομή OMIC-Engine στο info@omicengine.com ή μέσω Twitter, Facebook και LinkedIn. Για το πενθήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, επικοινωνήστε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση omicengine.axd@gmail.com ή καλέστε στο +30 25510 30657″.

Βρείτε εδώ την εν λόγω ανακοίνωση.

Δείτε επίσης
Δωρεάν διαδικτυακή συμμετοχή στο Θερινό Σχολείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μετανάστευση
Επιστημονικό συνέδριο ΙΕΠ: “Αναζητώντας τη γνώση: Τα σχολικά εγχειρίδια στο Ελληνικό Κράτος”
Σειρά εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συνεδρίων και συναυλιών από το Τμήµα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ 
3ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας-4η Ανακοίνωση: Αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής λόγω πανδημίας
Όψεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821: Δωρεάν επιστημονικό συνέδριο τον Οκτώβριο 
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Tελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη δημοσιογραφία ασχολείται από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου, όταν δημιούργησε την ερασιτεχνική ιστοσελίδα grislands στο πλαίσιο προπτυχιακού μαθήματος, ενώ στη συνέχεια αρθρογραφούσε στην αθλητική ιστοσελίδα Sportscasters, που δημιουργήθηκε από συμφοιτητές για τον ίδιο σκοπό. Το καλοκαίρι του 2019 εργάσθηκε για τρεις μήνες στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα The Press Project, στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

Γράψτε μία απάντηση