Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αναγνώριση πτυχίων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων: Διάταξη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αναγνώριση πτυχίων: Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, κατατέθηκε διάταξη για την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων. Στόχος είναι η ψήφιση των ρυθμίσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναγνώριση πτυχίων

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε πως κατατέθηκε διάταξη για την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, με σκοπό την ψήφιση των σχετικών ρυθμίσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός είχε δηλώσει στην συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM ότι «έχει ήδη κατατεθεί διάταξη στη Βουλή και θα τεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, που θα αφορά στην επαγγελματική ισοδυναμία των Κολεγίων».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», η διαδικασία αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων θα είναι αυτοματοποιημένη.

Ιδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με τη νέα ρύθμιση, θα αναγνωρίζεται η ισοδυναμία πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τόσο από άλλα μέλη – κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από χώρες εκτός της ΕΕ.

Ο στόχος

Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι αιτήσεις χιλιάδων υποψήφιων αποφοίτων ξένων Πανεπιστημίων και Κολεγίων που έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).

Ιδιες πληροφορίες επισημαίνουν πως μερικοί υποψήφιοι περιμένουν έως και τρία χρόνια για την αναγνώριση του πτυχίου τους.

Αναγνώριση πτυχίων

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο από τον Απρίλιο του 2019, το ΣΑΕΠ καταργήθηκε, και αντικαταστάθηκε από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), το οποίο και θα επιτελεί τον επιδιωκόμενο σκοπό της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ και του Προεδρικού Διατάγματος Π.Δ. 38/2010.

Η κα Νίκη Κεραμέως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ανάμεσα στις διατάξεις που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση και θα υποβληθούν προς συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα είναι η επαναφορά της δυνατότητας αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρατών – μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Παράλληλα, κατά τα λεγόμενα της Υπουργού, διατηρείται η δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το Προεδρικό Διάταγμα Π.Δ. 38/10 και ισχύει.

Περαιτέρω, στόχος είναι η διευκόλυνση διαδικαστικά της διεκπεραίωσης των σχετικών αιτήσεων.

Η Υπουργός σημείωσε ότι «οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που διαπιστώνονται από τη σημερινή λειτουργία του ΣΑΕΠ, θέτουν ζητήματα συμβατότητας του ελληνικού δικαίου με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τα κράτη – μέλη από το ενωσιακό δίκαιο».

______________________

Δείτε επίσης

Συνέντευξη Κεραμέως στον REALfm: Τροπολογίες στη Βουλή – Τέλος έτους οι διορισμοί

Ρυθμίσεις για την Παιδεία: Συνέντευξη Κεραμέως

Τέλος το ΣΑΕΠ – Ερχεται το ΑΤΕΕΝ: Ρύθμιση στο Πολυνομοσχέδιο

Τοποθετήσεις αναπληρωτών: Νωρίτερα το 2020 | Δήλωση Κεραμέως

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Tελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη δημοσιογραφία ασχολείται από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου, όταν δημιούργησε την ερασιτεχνική ιστοσελίδα grislands στο πλαίσιο προπτυχιακού μαθήματος, ενώ στη συνέχεια αρθρογραφούσε στην αθλητική ιστοσελίδα Sportscasters, που δημιουργήθηκε από συμφοιτητές για τον ίδιο σκοπό. Το καλοκαίρι του 2019 εργάσθηκε για τρεις μήνες στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα The Press Project, στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

Γράψτε μία απάντηση