Αναγνώριση τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως: Απαραίτητες γραπτές δια ζώσης εξετάσεις – Επικαιροποίηση πλαισίου αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ.
Αναγνώριση τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), επικαιροποείται το πλαίσιο αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως.
Σύμφωνα με τον ΔΟΑΤΑΠ:
Α. Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν γραπτές δια ζώσης εξετάσεις για κάθε μάθημα του προς κρίση εξ αποστάσεως προγράμματος.
Β. Ο τόπος των δια ζώσης γραπτών εξετάσεων και των ομαδικών συναντήσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του Πανεπιστημίου ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του Πανεπιστημίου.
Γ. Τα παραπάνω θα έχουν εφαρμογή για τα εξάμηνα σπουδών που δεν έχουν ολοκληρωθεί προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020.
Δ. Η “ισοτιμία και αντιστοιχία” προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, θα κρίνεται μόνο προς τα πτυχία τα απομενόμενα από τα προγράμματα σπουδών του Ε.Α.Π., δηλαδή μόνο εφόσον το αντικείμενο σπουδών προσφέρεται στο Ε.Α.Π.
Δείτε την ανακοίνωση του ΔΟΑΤΑΠ
Επικαιροποίηση του πλαισίου αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως
Η Ολομέλεια του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στην 11η /26-6-2020 συνεδρίασή της αποφάσισε την επικαιροποίηση του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως και την εφαρμογή αυτής ως εξής:
(α) Είναι απολύτως απαραίτητο
να υπάρχουν γραπτές δια ζώσης εξετάσεις για κάθε μάθημα του προς κρίση εξ αποστάσεως προγράμματος.
Δια ζώσης προφορική εξέταση είναι αποδεκτή μόνο σε περιπτώσεις παρουσίασης μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και σε υποστήριξη διδακτορικών διατριβών.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προφορική εξέταση πρέπει να γίνεται δια ζώσης.
Σε εξαιρετικές και μόνον περιπτώσεις (π.χ. πανδημία) θα μπορούσε η δια ζώσης εξέταση να υποκατασταθεί από σύγχρονη – τύπου-δια-ζώσης – τηλε-εξέταση αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της διαδικασίας.
(β) Ο τόπος των δια ζώσης γραπτών εξετάσεων
και των ομαδικών συναντήσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του Πανεπιστημίου ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του Πανεπιστημίου.
Για την κρίση της ισοτιμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως προς τους τίτλους των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, τα (α) και (β) θα έχουν εφαρμογή για τα εξάμηνα σπουδών που δεν έχουν ολοκληρωθεί προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020.
(γ) Η ισοτιμία προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής θα κρίνεται στις περιπτώσεις:
(α) τίτλου σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 4 ετών,
(β) τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένων με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ανεξαρτήτως τρόπου σπουδών (εξ αποστάσεως και φυσικής παρακολούθησης).
Η «ισοτιμία και αντιστοιχία» των ανωτέρω θα κρίνεται μόνο προς τα πτυχία τα απομενόμενα από τα προγράμματα σπουδών του Ε.Α.Π., δηλαδή μόνο εφόσον το αντικείμενο σπουδών προσφέρεται στο Ε.Α.Π.
Σε περιπτώσεις αίτησης ισοτιμίας τίτλου σπουδών 1ου κύκλου φυσικής παρακολούθησης διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένου με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών εξ αποστάσεως, αυτή κρίνεται προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, η δε «ισοτιμία και αντιστοιχία» δύναται να κριθεί προς τα πτυχία τα απονεμόμενα από τα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής φυσικής παρακολούθησης.
Δείτε επίσης
Πρόσκληση απόσπασης στον ΔΟΑΤΑΠ εκπαιδευτικών ΠΕ86 για 5 σχολικά έτη
Παιδικοί σταθμοί-ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ μεΑ 2020-21: Αιτήσεις ηλεκτρονικά από 17.07 έως 05.08.2020
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/anagnwrish-titlwn-spoudwn-eks-apostasews-aparaithtes-graptes-dia-zwshs-eksetaseis-anakoinwsh-doatap/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.
27 Σχόλια
Καλησπερα κ.Βουγια. Αυτο με το ΔΟΑΤΑΠ ισχυει και για τα μεταπτυχιακα προγραμματα που ειναι τωρα σε εξελιξη ;
Εχω ξεκινησει μεταπτυχιακο τον Φεβρουαριο, χωριε να γνωριζω για τις γραπτες εξετασεις. Θα πρεπει να δισγωνιστω γραπτα πλεον ή η αποφαση ισχυει απο τις εγγραφες του Σεπτεμβριου ;
Θα πρέπει να δούμε τις αντιδράσεις των πανεπιστημίων.
Κ.Βουγια, καλησπέρα. Έχω κάνει αίτηση για μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής που διοργανώνει το Παν.Λευκωσίας από κοινού με το Παν.Πατρών. Λέτε να πρέπει να μεταβαίνω στην Κύπρο; Καταλαβαίνετε ότι δεν έχω αυτή τη δυνατότητα…Περιμένω απάντησή σας, ευχαριστώ!
Δεν προκύπτει να αφορά τα μεταπτυχιακά , αφού η επικαιροποίηση του πλαισίου αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ αναφέρεται σε αλλοδαπούς τίτλους σπουδών και όχι μεταπτυχιακών διπλωμάτων.
Νίκο, είσαι σίγουρος γι’αυτό που λες γιατί είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Αν γνωρίζεις με σιγουριά το αν αφορά μεταπτυχιακά πες, διότι μιλάει γενικά για τίτλους σπουδών και έχω αρχίσει να αγχώνομαι γιατί όπως ο παραπάνω φίλος κι εγώ έχω ξεκινήσει μεταπτυχιακό το Φλεβάρη στην Κύπρο.
Είχα κάνει αίτηση για να ξεκινήσω το δεύτερο μεταπτυχιακό μου εξ αποστάσεως στην Κυπρο. Μια χαρά εξεταστική κέντρα έχουν σε όλη την Ελλάδα ενώ στέλνουν και επιτηρητες από το πανεπιστημιο. Και επιτηρούν, δεν παίζουν. Ποιος ο λόγος που έλαβαν αυτήν την απόφαση; Όσοι επιλέγουν εξ αποστάσεως αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν τις μετακινήσεις, ειδικά όσοι εργαζόμαστε ως αναπληρωτές χρειαζόμαστε εξεταστική κέντρα σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Τώρα τρεχω να πάρω την προκαταβολή πίσω… Δε θα μιλήσω καν για όσους ήδη κάνουν και τους ήρθε ουρανοκατεβατη η απόφαση
Ξέχασα να πω ότι φυσικά και δίναμε γραπτά, σε ειδικά τετράδια κτλ. Απλώς δίναμε σε συνεργαζομενα εξεταστικα κέντρα σε 23 σημεία της Ελλάδας και όχι στην Κυπρο
Επισης οι εξετασεις ειναι πολυ απαιτητικες.Οποιος δεν διαβασε δεν περναει επειδη πληρωνει..Τι να πω..Για ακομα 1 φορα απογοητευση και αβεβαιοτητα…
Πιθανά να τα βρει η Ελλάδα με την Κύπρο.
Ξέχασα να πω πως δίναμε και στο πρώτο και σε αυτό που ηθελα να ξεκινήσω τώρα κανονικά γραπτές εξετάσεις, όπως στις πανελλήνιες, στα ελληνικά πανεπιστήμια κτλ , απλά ήταν σε συνεργαζομενα εξεταστικα κέντρα σε 23 σημεία της Ελλαδας
Εγώ έχω δώσει ήδη προκαταβολή με Κυπριακό Παν/μιο και θα ξεκινούσα το Σεπτέμβρη. Να το ακυρώσω; Τι με συμβουλεύετε να κάνω;
Περιμένετε λίγο.
H αποφαση του ΔΟΑΤΑΠ ειναι τουλαχιστον προκλητική.. για να μη πω τιποτα χειροτερο..Ουσιαστικά αυτο που λεει ειναι, μονο ΕΑΠ ή καποιο άλλο (μόνο) απο Ελλάδα.. Τόσα χρόνια που για να μπεις στο ΕΑΠ επρεπε να εχεις το κοκκαλακι της νυχτεριδας, δεν λενε τίποτα..Οι ίδιοι σου έλεγαν βρες εναλλακτική.
Ουσιαστικά όλοι οι φοιτητες που φοιτούν στη Κύπρο (απο Ελλάδα) έχουν χάσει και χρόνο και χρήμα.. Αλλα ποιος ενδειαφέρεται..Μονονερής απαράδεκτες αποφάσεις που κρίνουν το μέλλον ανθρωπων κυρίως εργαζομένων..
Κ.Βουγια αν μαθετε κατι νεοτερο, παρακαλω ενημερωστε μας. Ειμαστε στα καγκελα. Εχουμε δωσει ηδη χρηματα και φοιτουμε στα μεταπτυχιακα. Τουλαχιστον, αν ισχυσει κατι, να ισχυσει για ατομα που θα μπουν απο Σεπτεμβριο.
Φοιτω κ εγω σε πανεπιστημιο της Κυπρου σε προπτυχιακο εξ αποστασεως.Ειμαι μητερα,εργαζομενη και βρηκα τροπο να σπουδασω αυτο που πραγματικα επιθυμω κ ερχεται ο Δοαταπ με μια αποφαση συμφεροντων να μου παρει το ονειρο???Διοτι δε θα μπορεσω να πηγαινοερχομαι Κυπρο για εξετασεις..!Εχω τελειωσει ηδη το 1ο ετος!ΝΤΡΟΠΗ!!Μονιμως να δημιουργουνε προβληματα!!Ας κανουν κ εδω ιδιωτικα πανεπιστημια να σπουδαζουμε Ελλαδα!!
Τρομερή λογική… Απλά να φύγει από την πλάτη μας δηλαδή. Εμείς να προλάβουμε να πάρουμε το μεταπτυχιακό μας κι όσοι θέλουν από εδώ και πέρα να κόψουν τον λαιμό τους. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
Όταν λέει ομαδικών συναντήσεων εννοεί τις τηλεδιασκέψεις;Κι αυτές πρέπει να γίνονται στην Κύπρο;
Κύριε Βουγια καλησπέρα. Προσωπικά έχω μόνο να παρουσιάσω την πτυχιακή μου. Όλες μου οι εξετάσεις έγιναν στην Αθήνα. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να μη μου αναγνωριστεί το μεταπτυχιακό; Για ποια έτη εισαγωγής ισχύει;
Ευχαριστώ πολύ.
Εγώ πιστεύω ότι δε συμφέρει το Πανεπιατήμιο Λευκωσίας να αφήσει να επικρατήσει μια τέτοια ακατανόητη απόφαση, γιατί θα πέσουν πολλές αγωγές και μηνύσεις, μιας και το ίδιο το Πανεπιστήμιο διατείνεται εξ αρχής ότι τα προγράμματά του είναι ισότιμα των ελληνικών και αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.
Κ. Βουγια, αν το μεταπτυχιακό διοργανώνεται από κοινού από το Παν.Λευκωσία;ς και το Παν.Πατρών, πρέπει να μεταβώ για εξετάσεις στην Κύπρο;
Κ.Βουγια, παρακολουθώ μεταπτυχιακό που διοργανώνεται από κοινού από τα πανεπιστήμια Λευκωσίας και Πατρών. Πρέπει να πηγαίνω στη Κύπρο για εξετάσεις?
Λογικά όχι, λόγω της συνεργασίας με Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Ευχαριστώ πολύ! Αν προκύψει κάτι νεότερο παρακαλώ ενημερώστε μας!
Την άμεση ανάκληση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) στην Ελλάδα περί «επικαιροποίησης» του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως, ζητά, σε ψήφισμα της, από την ελληνική Κυβέρνηση, η Σύνοδος των Πρυτάνεων των κυπριακών Πανεπιστημίων, η οποία, όπως αναφέρει, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ακύρωσης στην πράξη των επιπτώσεων της απόφασης αυτής.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων των κυπριακών Πανεπιστημίων συνεδρίασε εκτάκτως χθες, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Προέδρου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.), προκειμένου να συζητήσει την πρόσφατη (26.06.2020) απόφαση του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ της Ελλάδας που «επικαιροποιεί» το πλαίσιο αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως.
Στο ψήφισμα της, η Σύνοδος διαπιστώνει ότι η απόφαση δεν «επικαιροποιεί» απλώς, αλλά μεταβάλλει ριζικά το πλαίσιο αναγνώρισης τίτλων σπουδών που αποκτώνται με σπουδές εξ αποστάσεως, σε βαθμό τέτοιο που πρακτικά καθιστά απαγορευτικές τις εξ αποστάσεως σπουδές στους φοιτητές και φοιτήτριες που επιθυμούν την αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους στην Ελλάδα και ότι ελέγχεται ως προς τη νομική της ισχύ έναντι τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ως δυνάμει πολλαπλώς παραβιάζουσα βασικές αρχές του Δικαίου και ως υπερβαίνουσα τις εκ του νόμου κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ.
Διαπιστώνει, επιπρόσθετα, ότι είναι παιδαγωγικά, ακαδημαϊκά και κοινωνικά πολύ προβληματική και είναι πλήρως αντίθετη με τις πρακτικές που υποστηρίζει το European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) σε σχέση με τη διασφάλιση ποιότητας στα προγράμματα σπουδών που υλοποιούνται με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής και διαδικτυακής μάθησης, ενώ βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με ευρέως διαδεδομένες υφιστάμενες πρακτικές σε χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.
Η Σύνοδος στο ψήφισμα της αναφέρει ότι η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ είναι πλήρως αντίθετη με τη φιλοσοφία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία αποσκοπεί στη παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης καταργώντας εμπόδια και περιορισμούς σε σχέση με το χρόνο και το χώρο σπουδών και ως εκ τούτου, αφαιρεί το δικαίωμα πρόσβασης στην Ανώτερη Εκπαίδευση σε άτομα τα οποία για διάφορους λόγους αδυνατούν να ταξιδεύουν.
Διαπιστώνει, επίσης, ότι η απόφαση αυτή επιφέρει ζημιογόνες συνέπειες και αναστάτωση στους υφιστάμενους και νεο-εγγραφέντες φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν προγραμματίσει τις σπουδές τους βάσει προϋπολογισμού και με βάση τα υφιστάμενα, πριν της αποφάσεως, δεδομένα, ενώ πολλοί εξ αυτών θα αναγκαστούν είτε να διακόψουν τις σπουδές τους ή να μην τις αρχίσουν, με αποτέλεσμα την απώλεια του δικαιώματός τους για πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
«Επιφέρει ζημιογόνες και καταστροφικές συνέπειες σε όλα τα πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας που προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Επιφέρει καίριο πλήγμα στον στρατηγικό στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», σημειώνει.
Για τους λόγους αυτούς, η Σύνοδος στο ψήφισμα της ζητά από την ελληνική Κυβέρνηση να ενεργήσει για την άμεση ανάκληση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ και δηλώνει ότι, σε αντίθετη περίπτωση, και προς στήριξη και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των φοιτητών και φοιτητριών, επιφυλάσσεται για την άσκηση όλων των νόμιμων μέσων κατά της απόφασης αυτής ενώπιον κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου και αρχής, εθνικής ή Ευρωπαϊκής.
Όπως αναφέρει, τα μέσα αυτά εξετάζονται ήδη.
Η Σύνοδος διαβεβαιώνει τους φοιτητές και φοιτήτριες που φοιτούν ή προγραμματίζουν να φοιτήσουν σε εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών των κυπριακών Πανεπιστημίων ότι, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Φορέα ΔΙΠΑΕ, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ακύρωσης στην πράξη των επιπτώσεων της απόφασης αυτής.
http://www.reporter.com.cy/local-news/article/704467/amesi-anaklisi-tis-apofasis-toy-doatap-ga-spoydes-ex-apostaseos-zita-i-synodos-prytaneon?fbclid=IwAR1_IIw6IPbdhSJSWrf5-JJHSVb_LIiGZXU1oZCRy78YFzqaTrHpvhsOjAQ
Με αυτή την απόφαση οι “Αϊνσταιν” του ΔΟΑΤΑΠ πήραν την χώρα 50 χρόνια πίσω. Δηλαδή εάν κάποιος κάνει μεταπτυχιακό στο Harvard, θα πρέπει να πάει στην Αμερική για να κάτσει εξετάσεις? Με μια απόφαση μετάτρεψαν την χώρα σε Βόρειο Κορέα. Βασικά απαγόρευσαν την εξ αποστάσεως πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα!! Ούτε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν τόλμησαν να πάρουν μια τόσο βλακώδες απόφαση. Μόνο αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν να πάρουν έτσι απόφαση ή κάτι κρύβεται με ιδιοκτήτες “κολλεγίων” στην Ελλάδα. Το πολιτικό κόστος της ΝΔ θα είναι τεράστιο καθώς (α) επηρεάζονται οι διακρατικές σχέσεις με την Κύπρο (τα πανεπιστήμια στην Κύπρο αποτελούν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της Κύπρου), (β) επηρεάζονται δυσμενώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες (φοιτητές και οι οικογένειες τους). ΘΑ ΕΚΛΠΑΓΩ ΠΟΛΥ ΕΑΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ.
Με αυτή την απόφαση οι “φωστήρες” του ΔΟΑΤΑΠ πήραν την χώρα 50 χρόνια πίσω. Δηλαδή εάν κάποιος κάνει μεταπτυχιακό στο Harvard, θα πρέπει να πάει στην Αμερική για να καθήσει στις εξετάσεις? Βασικά απαγόρευσαν την εξ αποστάσεως πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα!! Ούτε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν τόλμησαν να πάρουν μια τόσο “τρελλή” απόφαση. Το πολιτικό κόστος της ΝΔ θα είναι τεράστιο καθώς (α) επηρεάζονται οι διακρατικές σχέσεις με την Κύπρο (τα πανεπιστήμια στην Κύπρο αποτελούν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της Κύπρου), (β) επηρεάζονται δυσμενώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες (φοιτητές και οι οικογένειες τους). ΘΑ ΕΚΛΠΑΓΩ ΠΟΛΥ ΕΑΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ.
Παραθέτω ένα link με χθεσινή απάντηση της υπουργού Παιδείας σχετικά με απόφαση ΔΟΑΤΑΠ
https://www.thepresident.gr/2020/07/30/n-kerameos-na-min-anisychoyn-oi-foitites-tis-ex-apostaseos-foitisis-gia-tin-apofasi-toy-doatap-video/