Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ανάκληση απόφασης απαλλαγής Υποδιευθύντριας από τα καθήκοντά της επειδή συμμετείχε στην απεργία-αποχή για την αξιολόγηση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανάκληση απόφασης απαλλαγής Υποδιευθύντριας από τα καθήκοντά της επειδή συμμετείχε στην απεργία-αποχή για την αξιολόγηση – Απόφαση της ΠΔΕ ΑΜΘ.

Ανάκληση απόφασης απαλλαγής Υποδιευθύντριας από τα καθήκοντά της

Δόκιμη εκπαιδευτικός που υπέχει υποχρέωση αξιολόγησης προκειμένου να μονιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικός και όχι ως στέλεχος εκπαίδευσης, είναι η εκτελούσα καθήκοντα Υποδιευθύντριας του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Εχίνου, οπότε στην περίπτωσή της δεν εφαρμόζεται η παρ. 8 του άρθρου 56 του ν. 4823/2021, η οποία προβλέπει ότι αν στέλεχος εκπαίδευσης αρνείται να υποβληθεί στη διαδικασία αξιολόγησης, είτε ως αξιολογητής είτε ως αξιολογούμενος, σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής, ή την παρακωλύει με την εν γένει στάση του αντικαθίσταται και αποκλείεται από τη διαδικασία επιλογής για την πλήρωση οποιασδήποτε θέσης στελέχους εκπαίδευσης για τα επόμενα οκτώ (8) έτη.

Με αυτή την αιτιολόγηση ανεκλήθη τελικά – με την υπ. αριθμ. πρωτ. Φ.8.2/1.2/1160/9-2-2024 Απόφαση – από την Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Ελπ/σης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα Μαριγούλα Κοσμίδου η με αρ. Πρωτ. Φ.8.2/1.2/1107/7-2-2024 (ΑΔΑ: 65ΤΡ46ΝΚΠΔ-Ζ1Δ) Απόφασή της, με την οποία είχε προχωρήσει στην απαλλαγή από 7-02-2024 της Κύρκου Φωτεινής του Αλεξάνδρου εκπαιδευτικού, κλάδου Δασκάλων ΠΕ 70, από τα καθήκοντα της Υποδιευθύντριας του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Εχίνου λόγω συμμετοχής στην απεργία-αποχή από την ατομική αξιολόγηση και στον ορισμό της Μακρή Χρυσάνας του Γεωργίου,  εκπαιδευτικού κλάδου Δασκάλων ΠΕ 70, ως Υποδιευθύντριας του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Εχίνου, από 7-02-2024 και έως τη λήξη του διδακτικού έτους, δηλαδή 21-6-2024.

Καταγγελία από τον ΣΕΠΕ Ξάνθης

Επί του θέματος το Διοικητικό Συμβούλιο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης είχε καταγγέλλει ως αυθαίρετη και καταφανώς παράνομη απόφαση της αναπληρώτριας Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μετά από εισήγηση της Διευθύντριας Π.Ε. Ξάνθης, για απαλλαγή της εκπαιδευτικού από τη θέση της Υποδιευθύντριας του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Εχίνου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Ανακοίνωση του Συλλόγου:

“Με την παράνομή τους αυτή απόφαση οι Διευθύντριες Εκπαίδευσης στοχοποιούν τη συγκεκριμένη συναδέλφισσα, η οποία – όπως και η συντριπτική πλειοψηφία του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου του Εχίνου- συμμετέχει στην απεργία – αποχή του κλάδου από την ατομική αξιολόγηση, καθαιρώντας την από Υποδιευθύντρια λόγω της συμμετοχής της σ’ αυτήν, σύμφωνα με την αιτιολογία της απόφασης! Δεν γνωρίζουν η αναπληρώτρια Περιφερειακή Δ/ντρια Α.Μ.Θ. και η Δ/ντρια Π.Ε Ξάνθης πως η νόμιμη συνδικαλιστική δράση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να εμποδίζεται; Σημειώνουμε ότι η απεργία-αποχή είναι νόμιμο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και είναι σε ισχύ μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, να βγει απόφαση και να επιδοθεί στις Ομοσπονδίες.

Διοικητικά όργανα, τα οποία τυχόν ήθελε επιχειρήσουν να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 56 του ν.4823/2021 συνέπειες, εις βάρος απεργών υπαλλήλων, υπέχουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ιδίως δε για παράβαση καθήκοντος, αφού κατά την άσκηση των καθηκόντων τους επιχειρούν να εμποδίσουν την άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος και την ίδια στιγμή, παραβιάζουν τις απορρέουσες από το άρθρο 22 του Συντάγματος και από το άρθρο 23 παρ.1 σε συνδυασμό προς το άρθρο 14 παρ.2 του ν.1264/1982 απορρέουσες υποχρεώσεις τους.

Οι Δ/ντριες Εκπ/σης με τις ενέργειές τους έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο να υλοποιήσουν τη γραμμή του Υπουργείου για άσκηση πιέσεων ώστε να επιβληθεί η ατομική αξιολόγηση και να σταθούν απέναντι στον κλάδο. Δεν δίστασαν να δυναμιτίσουν την «εύρυθμη λειτουργία» δύο σχολείων, για την οποία ισχυρίζονται ότι κόπτονται, προκειμένου να στείλουν ένα προκλητικό μήνυμα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού προς την αγωνιζόμενη εκπαιδευτική κοινότητα. Ο Κλάδος ενωμένος θα δώσει με αποφασιστικότητα την απάντηση σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης, υπερασπίζοντας τα εργασιακά και συνδικαλιστικά του δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.

Απαράδεκτη και η στάση των μελών του ΠΥΣΠΕ Ξάνθης, που για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της παραπάνω διαδικασίας, προχώρησαν στη μέση της σχολικής χρονιάς σε απόσπαση συναδέλφισσας σε σχολική μονάδα που δεν υπήρχε κενό –την ίδια ώρα μάλιστα που υπάρχουν κενά σε μια σειρά σχολεία, τα οποία, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Εκπ/σης, καλύπτονται «εκ των ενόντων». Να σημειωθεί ότι το ίδιο ΠΥΣΠΕ στην έναρξη της σχολικής χρονιάς είχε απορρίψει αίτηση απόσπασης συναδέλφου σε σχολική μονάδα που υπήρχε κενό με την αιτιολογία ότι έγινε εκπρόθεσμα!…

Απαιτούμε να ανακληθεί ΤΩΡΑ η αυθαίρετη και παράνομη απαλλαγή της συναδέλφισσας από τη θέση της Υποδιευθύντριας του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Εχίνου!”.

Δείτε επίσης

Αναβολή συζήτησης της αγωγής του Υπ. Παιδείας κατά ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση για 16.02

Αγωγή του Υπουργού Παιδείας για την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση των εκπαιδελυτικών

Συγκροτήθηκε το Συμβούλιο Επιλογής Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης | Η Απόφαση 

Στέγαση των 3 ειδικών σχολείων Θεσσαλονίκης: Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση