Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων: Η Έκτακτη Σύνοδος έλαβε χώρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 29 Απριλίου 2020, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας κου Βασίλη Διγαλάκη.

Ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας αρμόδιου για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή Βασίλη Διγαλάκη και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κύριου Αποστόλη Δημητρόπουλου. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητής Περικλής Μήτκας. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Ενημέρωση από τον Υφυπουργό

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η λειτουργία των Πανεπιστημίων κάτω από τις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες και η διασφάλιση του εξαμήνου με την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Συνόδου σχετικά με:

  • τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα το Υπουργείο και που αφορούν στην παράταση του εξαμήνου, όπου απαιτείται, για την ολοκλήρωση εργαστηριακών και κλινικών μαθημάτων και της πρακτικής άσκησης.
  • την πραγματοποίηση απαραίτητων ρυθμίσεων για τη διεξαγωγή των εξετάσεων με τρόπο που θα διασφαλίζει την εγκυρότητα και αξιοπιστία τους. Επιβεβαιώθηκε ακόμα η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και το Υπουργείο Παιδείας για την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν και προκύπτουν κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο.
  • τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αναλυτικότερα στην ανάδειξη πρυτανικών αρχών, τη διαδικασία των μετεγγραφών και τα ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών.

Η Σύνοδος επεσήμανε την κρισιμότητα της άμεσης προκήρυξης των κενωθεισών θέσεων μελών ΔΕΠ κατά το 2019, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης με θέσεις μελών ΔΕΠ των Σχολών Επιστημών Υγείας από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας στις συνθήκες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί για το ΕΣΥ. Επίσης θεωρεί ότι θα μπορούσε σε επόμενο νομοσχέδιο να γίνει προσπάθεια ρύθμισης θεμάτων σχετικών με τους κλάδους ΕΕΠ και ΕΔΙΠ.

Ξενόγλωσσα προγράμματα και μετεγγραφές

Η Σύνοδος χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση και λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και θερινών σχολείων από τα Πανεπιστήμια. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση ενισχύει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και την εξωστρέφεια τους.

Επίσης σε θετική κατεύθυνση κινείται και η εισαγωγή ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές που αναμένεται να συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου Σπουδών εν γένει. Οι διοικήσεις των Πανεπιστήμιων τοποθετήθηκαν σε επιμέρους θέματα που σχετίζονται με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και ειδικότερα σχετικά με τη σύσταση του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή των πρυτανικών αρχών, τη θητεία των υπό ανάδειξη οργάνων και τη διαδικασία των μετεγγραφών.

Μπορείτε να βρείτε εδώ την εν λόγω ανακοίνωση.

Δείτε επίσης

Τόνωση των εξ αποστάσεως ημερίδων, σεμιναρίων και συνεδρίων αποφάσισε η Πρυτανεία Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 

Φοιτητικά συγγράμματα: 225.813 δηλώσεις φοιτητών-1.184.988 συγγράμματα σε 17 ημέρες

Ανάμεσα στις 300 καλύτερες Νομικές Σχολές του κόσμου και εκείνη του ΕΚΠΑ 

Δείτε ακόμη

7 Υποτροφίες σε πτυχιούχους Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης 

Πρόσκληση σε υποψήφιους διδάκτορες από το Πανεπιστήμιο Πατρών 

7 θέσεις υποψήφιων διδακτόρων στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ 

Χορήγηση 20 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές από το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Tελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη δημοσιογραφία ασχολείται από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου, όταν δημιούργησε την ερασιτεχνική ιστοσελίδα grislands στο πλαίσιο προπτυχιακού μαθήματος, ενώ στη συνέχεια αρθρογραφούσε στην αθλητική ιστοσελίδα Sportscasters, που δημιουργήθηκε από συμφοιτητές για τον ίδιο σκοπό. Το καλοκαίρι του 2019 εργάσθηκε για τρεις μήνες στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα The Press Project, στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

Γράψτε μία απάντηση