Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ανακοίνωση Συλλόγου Σπουδαστών ΔΙΕΚ Αττικής: Να πάρει το ΥΠΑΙΘ όλα τα απαραίτητα μέτρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανακοίνωση Συλλόγου Σπουδαστών ΔΙΕΚ Αττικής: Να πάρει το Υπουργείο Παιδείας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους σπουδαστές.

Ανακοίνωση Συλλόγου Σπουδαστών ΔΙΕΚ Αττικής

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

χαιρόμαστε που συναντιόμαστε ξανά στη σχολή μετά από 2 μήνες και είμαστε υγιείς!
Χαιρόμαστε όμως και γιατί και στην περίοδο της καραντίνας, μείναμε δυνατοί… και μέσα από τον Σύλλογό μας καταφέραμε να διεκδικήσουμε να πάρουν το έκτακτο επίδομα οι συνάδελφοί μας που το δικαιούνται, μέσα από παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, συνεχείς παρεμβάσεις του Συλλόγου στο Υπουργείο Παιδείας και αλλού.
Μέσα σε συνθήκες καραντίνας δημιουργήθηκε από τους σπουδαστές όλων των Δ.ΙΕΚ της Αττικής ένα δίκτυο ενημέρωσης, καταγγελιών, ανάδειξης όλων όσων αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές που μας κράτησε μαζί, δυνατούς με όπλο τη διεκδίκηση.
Η φωνή και οι διεκδικήσεις μας βρήκαν απήχηση και στήριξη στους συναδέλφους μας από Δ.ΙΕΚ όλης της χώρας.
Στο mail του Συλλόγου μας έφτασαν επιστολές από Δ.ΙΕΚ όλης της χώρας, από την Κρήτη, την Αλεξανδρούπολη, την Καλαμάτα, τις Σέρρες, τη Λαμία, την Καστοριά, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και αλλού.
Αποδείχτηκε στα μάτια όλων μας πως αυτό που ζούσε ο καθένας στη σχολή του, τόσο πριν με “ξεχαρβαλωμένα” τα Δ.ΙΕΚ από υποδομές, χωρίς βιβλία, όσο και στην πανδημία με το “παραμύθι” της ασύγχρονης εκπαίδευσης, αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις από τους όρους που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας για την επαναλειτουργία των Δ.ΙΕΚ, δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, αλλά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους σπουδαστές σε όλη τη χώρα!
Πολλοί συνάδελφοί μας είναι σε οριακή κατάσταση, όχι λόγω του κορονοϊού, αλλά λόγω του ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο μας έχουν αφήσει απροστάτευτους, όπως και τις οικογένειές μας!

Αυτό επιβεβαιώνουν και τα 17 σημεία της τελευταίας εγκύκλιου του υπουργείου Παιδείας για την επανέναρξη των ΙΕΚ, αφού όλα τελικά συγκλίνουν σε ένα: να αποτελειώσουν την ήδη ξεχαρβαλωμένη και “ασύγχρονη” επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση!

Έχουμε όμως έναν προβληματισμό, αλήθεια, η κυβέρνηση και το υπουργείο γιατί δεν αξιοποίησε τους δύο μήνες που ήταν κλειστά τα Δ.ΙΕΚ:

 • για να ανακαινίσει τις σχολικές μονάδες;
 • για να αναβαθμίσει τα εργαστήρια;
 • για να εξοπλίσει με αναλώσιμα και υλικά το κάθε Δ.ΙΕΚ και την κάθε ειδικότητα;
 • για να εκδώσει βιβλία;
 • για να προσλάβει μόνιμους καθηγητές;
 • για να καταργήσει το αίσχος της απλήρωτης πρακτικής άσκησης;
 • για να εξασφαλίσει επίδομα για όλους άνεργους σπουδαστές

 

Εάν η κυβέρνηση και το υπουργείο ενδιαφερόταν για τους σπουδαστές θα ικανοποιούσε τα αυτονόητα για την εκπαίδευση και την επιβίωση των σπουδαστών σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Αυτά που φωνάζουμε σε όλα τα Δ.ΙΕΚ της χώρας από την αρχή της χρονιάς ότι χρειαζόμαστε για να μάθουμε σωστά, ολοκληρωμένα την ειδικότητά μας, ώστε να αντέξουμε στη δουλειά αύριο.

Με mail δεν κατακτιέται η γνώση πάνω στην ειδικότητα που έχουμε επιλέξει για να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε “αύριο” στην αγορά εργασίας! 

Εάν η κυβέρνηση και το υπουργείο ενδιαφερόταν για τους σπουδαστές θα εξασφάλιζε στην περίοδο της καραντίνας την ισότιμη πρόσβαση όλων των σπουδαστών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα εξασφάλιζε και την σύγχρονη τηλε – εκπαίδευση κι όχι όπου πήγε να ξεκινήσει με το μεράκι των εκπαιδευτών και των σπουδαστών να την διακόψει.

Εδώ και τώρα να πάρει η κυβέρνηση και το υπουργείο όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους σπουδαστές: 
 1. Να εξεταστούν όλοι οι σπουδαστές στην ύλη που έχει διδαχθεί μέχρι στιγμής σε κάθε ειδικότητα Δ.ΙΕΚ, χωρίς καμία παράταση στο πρόγραμμα των σχολών και την ύλη.
 2. Να δοθεί εδώ και τώρα το πτυχίο (“βεβαίωση σπουδών”) σε όλους τους τελειόφοιτους σπουδαστές και να μην αποτελεί προϋπόθεση η ολοκλήρωση της πρακτικής!
 3. Κατάργηση των διδάκτρων στο Δημόσιο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα υπόλοιπα!
 4. Κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει το αίσχος της απλήρωτης και ανασφάλιστης πρακτικής των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν), να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 5. Όλοι οι άνεργοι σπουδαστές να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας.
 6. Να καταργηθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης τώρα! Μόνη προϋπόθεση για δουλειά να είναι το πτυχίο!
 7. Να προσληφθούν καθηγητές με μόνιμη σχέση εργασίας.
 8. Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όλους τους σπουδαστές από επαρχία.
 9. Όλοι οι σπουδαστές που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν με ευθύνη του Υπουργείου.
 10. Να δικαιούνται όλοι οι σπουδαστές μειωμένο εισιτήριο καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη το πάσο σε όλους τους σπουδαστές.
ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Όπως και πριν έτσι και τώρα βλέπουμε ότι ο «ορατός εχθρός» που ευθύνεται για την κατάσταση που βιώνουμε στην παιδεία, στην υγεία, στη δουλειά, στη ζωή μας είναι η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που για τα χατίρια των επιχειρηματικών ομίλων και της οικονομίας τους, μαυρίζουν τη ζωή και το μέλλον μας.

Όπως και πριν έτσι και τώρα, δύναμη και αισιοδοξία μας δίνει η συλλογική διεκδίκηση για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη, για δουλειά με δικαιώματα! Αυτό είναι “μάθημα ζωής” που συνεχίσαμε να διδασκόμαστε και την περίοδο της πανδημίας και καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα όπως να πάρουν οι εργαζόμενοι και παράλληλα πρακτικάριοι συνάδελφοι το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ!

Δυναμώνουμε κι άλλο τον αγώνα μας για σύγχρονους όρους σπουδών και δουλειάς! 

– Από σήμερα Δευτέρα 18/5 πραγματοποιούμε Γενικές Συνελεύσεις τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Συζητάμε συλλογικά τις ανησυχίες μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε! Σχεδιάζουμε και οργανώνουμε μαζί με τους συναδέλφους μας, τις επιτροπές αγώνα που υπάρχουν στα ΙΕΚ τον αγώνα μας μέσα στις σχολές για την προστασία όλων μας, απαιτούμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στις σχολές και την πρακτική μας.

– Συγκροτούμε και νέες επιτροπές αγώνα με εκπροσώπους από κάθε ειδικότητα που θα παρεμβαίνουν άμεσα για οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει.

Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μείνει κανένας σπουδαστής μόνος του σε αυτή την κατάσταση που μας έχουν δημιουργήσει!

Γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Δυναμώνουμε το Σύλλογό μας!

Έλα σε επαφή με το Σύλλογο σου!

Τηλ. Επικοινωνίας: 6988069521 Κώστας

Facebook: Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής

Instagram: sysdiek_attikis

Email: sysdiek@gmail.com

Το Δ.Σ του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Αττικής 

17/5/2020

Δείτε επίσης

Επανέναρξη λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών ΟΑΕΔ από 18.05 και εφαρμογή μέτρων αποστασιοποίησης
Επαναλειτουργία εκπαιδευτικών δομών Γ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης-ΚΥΑ-ΥΑ-Εγκύκλιοι
Επανέναρξη δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης – Κανόνες λειτουργίας | ΦΕΚ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση