Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ανάλυση Χρονοδιαγράμματος προσλήψεων: Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανάλυση Χρονοδιαγράμματος προσλήψεων: Ερωτήσεις – Απαντήσεις από τους Αιρετούς του ΚΥΣΕΕΠ Γεωργία Μπουλμέτη και Βασίλη Βούγια.

Ανάλυση Χρονοδιαγράμματος

Κοινοποίησε εχθές -Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 – το απόγευμα, η Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το Χρονοδιάγραμμα προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ΕΕΠ/ΕΒΠ για την σχολική χρονιά 2019-20.

Σε συνάρτηση μ αυτό επιχειρούμε ακολούθως να απαντήσουμε σε ερωτήσεις συναδέλφων που συγκεντρώσαμε:

Τελικά με τους παλιούς Πίνακες θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών για το 2019-20;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι προσλήψεις αναπληρωτών θα διενεργηθούν βάσει των τελευταίων εγκεκριμένων από το ΑΣΕΠ Πινάκων κατάταξης, δηλαδή των Πινάκων διδακτικού έτους 2018-2019, όπως προβλέπει η Παράγραφος 1β, του άρθρου 66, του νόμου 4589/2019.

Τι επικαλείται το Υπουργείο και προχωρά σ αυτή του την επιλογή;

Το Υπουργείο θεωρεί πως από τη στιγμή που οι περσινοί Πίνακες έχουν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, κατόπιν του προβλεπόμενου ελέγχου νομιμότητας και δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση από το ΑΣΕΠ νέων Πινάκων κατάταξης του ν. 4589/2019, η παράταση ισχύος των εν λόγω Πινάκων θα γίνει, “με σεβασμό στις αρχές της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας”.

Θα υπάρξει επικαιροποίηση των παλιών Πινάκων με την φετινή προϋπηρεσία, νέους τίτλους σπουδών, νέους υποψήφιους, ένταξη περσινών απορριφθέντων κ.α;

Από το Χρονοδιάγραμμα του ΥΠΑΙΘ δεν προκύπτει η δυνατότητα και η πρόθεση για κάτι τέτοιο.
Δυστυχώς, ιδίως για την περίπτωση των απορριφθέντων μελών ΕΕΠ ΕΒΠ των πινάκων αναπληρωτών του 2018-19, οι οποίοι για μια ακόμη χρονιά πληρώνουν σκληρά το τίμημα αστοχιών της Διοίκησης.

Δηλαδή το ΕΕΠ/ΕΒΠ δεν μπορεί να αλλάξει Περιφέρεια;

Από τη στιγμή που ισχύουν οι περσινοί Πίνακες δεν μπορεί ο υποψήφιος ν αλλάξει Περιφέρεια, παρά μόνον περιοχές εντός της Περιφέρειας, στους Πίνακες της οποίας ευρίσκεται.

Ποιες είναι οι κομβικές ημερομηνίες του Χρονοδιαγράμματος;

 •  Σάββατο 24/08/2019 – Εκδοση Διαπιστωτικής Πράξης παράτασης ισχύος των εγκεκριμένων πινάκων 2018-2019.
 •  Εως Τετάρτη 28/08/2019 – Εκδοση πρόσκλησης υποβολής προτιμήσεων.
 • Από Τετάρτη 28/08 έως Δευτέρα 02/09/2019 – Υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ και για τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
 • Τρίτη 03/09/2019 – Καταληκτική ημερομηνία καταγραφής λειτουργικών κενών από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο ΟΠΣΥΔ.
 • Πέμπτη 05/09 έως Παρασκευή 06/09/2019 – Διενέργεια προσλήψεων Αναπληρωτών.

Για τις προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ/ΕΒΠ, οι οποίες για μια ακόμη φορά θα διενεργηθούν όχι από κεντρικό σύστημα αλλά από τις 13 ΠΔΕ, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν;

Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία αφορούν στο ΕΕΠ/ΕΒΠ και πρέπει να διευκρινιστούν από το ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Αυτά κατά την εκτίμησή μας είναι τα κάτωθι:

1. Πέρσι οι υποψήφιοι ΕΕΠ/ΕΒΠ δήλωναν αρχικά τις Διευθύνσεις που επιθυμούσαν με σειρά προτίμησης από τον Απρίλιο, μαζί με την αίτηση κατάθεσης των δικαιολογητικών.

Με βάση αυτές τις προτιμήσεις, τη θέση τους στον πίνακα και τον αριθμό των πιστώσεων σε κάθε Περιφέρεια, τους καλούσαν λίγο πριν τους προσλάβουν για να δηλώσουν συγκεκριμένα σχολεία στη διεύθυνση που είχαν επιλεγεί.

Φέτος αυτό δε συνέβη και θα πρέπει να προβλεφθεί και να διευθετηθεί άμεσα γιατί θα καθυστερήσει τις προσλήψεις.

2. Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο που θα γίνουν οι δηλώσεις περιοχών.

Σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς που δηλώνουν μέσω ΟΠΣΥΔ, θα πρέπει να προβλεφθεί μία ηλεκτρονική φόρμα από κάθε ΠΔΕ, προκειμένου να διευκολυνθούν και οι υποψήφιοι και οι υπάλληλοι των ΠΔΕ (υπάρχουν συνάδελφοι στην επαρχία που θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλα νησιά ή περιοχές και να επιβαρυνθούν οικονομικά για να καταθέσουν τις δηλώσεις αυτοπροσώπως).

3. Ο τρόπος προσλήψεων των μελών ΕΕΠ/ΕΒΠ διαφέρει επίσης από τη στιγμή που πρέπει να συνεδριάσει το κάθε ΠΥΣΕΕΠ για να δώσει την κατανομή ειδικοτήτων στα σχολεία με βάση τα λειτουργικά κενά.

Ειδικά για τα Ειδικά σχολεία και ΚΕΣΥ, οι πιστώσεις που διαβιβάζονται από το Υπουργείο αφορούν γενικά στο ΕΕΠ κι όχι κάθε ειδικότητα ξεχωριστά.

Αυτό σημαίνει πρακτικά κι άλλη καθυστέρηση στις τοποθετήσεις.

Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ο αριθμός των πιστώσεων ανά Περιφέρεια και ανά Πρόγραμμα από το Υπουργείο άμεσα για να ξεκινήσει η διαδικασία μετά τις 03/09/2019, ημερομηνία κατά την οποία θα γνωρίζουμε τα λειτουργικά κενά.

Οι πιστώσεις θα είναι ίδιες με τις περσινές και θα δοθεί ο κύριος όγκος με την πρώτη φάση;

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι πιστώσεις θα είναι πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο με τις περσινές και αναμένεται οι προσλήψεις της Πρώτης Φάσης να αφορούν στον κύριο όγκο αυτών.

Ολα αυτά μένει να επιβεβαιωθούν κ του αποτελέσματος.

Με το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ των ΚΕΣΥ – ΕΔΕΑΥ που αντιμετώπιζε πρόβλημα διεκπεραίωσης τι γίνεται;

Για το παραπάνω θέμα, του Προγράμματος Ανάπτυξης Υποστηρικτικών Δομών (ΚΕΣΥ/ΕΔΕΑΥ), όπως και για ζήτημα της μη πρόβλεψης μόνιμων διορισμών στα ΚΕΣΥ, έχει ενημερωθεί ενδελεχώς η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και αναμένουμε αποτελέσματα.

Οταν εκδοθούν, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι Οριστικοί Πίνακες ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις αναπληρωτών από εκεί και πέρα θα γίνονται απ αυτούς;

Από τη στιγμή που  η Παράγραφος 1β, του άρθρου 66, του νόμου 4589/2019 προβλέπει πως η ισχύς των περσινών Πινάκων παρατείνεται έως και την έκδοση των Τελικών Αξιολογικών Πινάκων ΑΣΕΠ και αν αυτό δεν αλλάξει με άλλη διάταξη νόμου, όταν εκδοθούν οι Οριστικοί Πίνακες ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνονται απ αυτούς.

Δείτε επίσης

Χρονοδιάγραμμα προσλήψεων αναπληρωτών από το ΥΠΑΙΘ

Υπόμνημα ΠΟΣΕΕΠΕΑ στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Αριθμοί προσλήψεων ΕΕΠ-ΕΒΠ και Οργανικά κενά για το 2018-19 και 2017-18 | Πίνακες

Προσλήψεις ΕΕΠ-ΕΒΠ: Και από τις 13 ΠΔΕ έως 13/04/2019

Αναπληρωτές ΕΕΠ και ΕΒΠ – Κατανομή πιστώσεων: Προσλήψεις στις 13 ΠΔΕ για το 2018-19

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

4 Σχόλια

 1. konstantina d. σε

  Κε Βούγια , για φέτος δεν έχουν υπολογιστεί στις πιστώσεις αναπληρωτών ειδικής , οι πιστώσεις για 4500 ΕΕΠ ΕΒΠ λόγω του ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπολόγιζε ότι θα είχαν γίνει οι μόνιμοι διορισμοί… έχει κάνει αναφορά σε αυτό η κα Κεραμέως…. τι έγινε με αυτά τα χρήματα βρέθηκαν ? τα διεκδικούμε έχει τεθεί ερώτημα στο ΥΠΑΙΘ για αυτό και αν όχι γιατί??
  Σας ευχαριστώ.

  • Βασίλης Βούγιας σε

   Το έχουμε επισημάνει το θέμα στο ΥΠΑΙΘ από την πρώτη στιγμή. Αναμένουμε.

 2. Μαρία Μ. σε

  Κύριε Βούγια, πότε να αναμένουμε περίπου για οριστικούς πίνακες; Ενδέχεται η Β φάση να γίνει με τους νέους πίνακες;

Γράψτε μία απάντηση