Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί-ΕΕΠ-ΕΒΠ: Στη Βουλή η άνιση μεταχείριση ως προς τις άδειες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί-ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ερώτηση στη Βουλή για άνιση μεταχείριση ως προς τις αναρρωτικές άδειες, την άδεια μητρότητας και την άδεια ανατροφής τέκνων, από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί-ΕΕΠ-ΕΒΠ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κο Κυριάκο Πιερρακάκη και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη κατέθεσαν στη Βουλή η Βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κα Κατερίνα Καζάνη και ο ο Τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κος Στέφανος Παραστατίδης, με θέμα «Άνιση μεταχείριση αναπληρωτριών εκπαιδευτικών/ΕΕΠ/ΕΒΠ ως προς τις αναρρωτικές άδειες, άδεια μητρότητας και άδεια ανατροφής τέκνων».

Οι Βουλευτές ρωτούν, μεταξύ άλλων, τους Υπουργούς αναφορικά με το:

  • Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών/ΕΕΠ/ΕΒΠ, ώστε οι μητέρες αναπληρώτριες να βιώνουν την περίοδο της κύησης, της λοχείας και του πρώτου έτους ζωής του παιδιού τους.
  • Πώς θα εξασφαλίσoυν ότι καμία εγκυμονούσα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός/ΕΕΠ/ΕΒΠ, ήδη από την τρέχουσα σχολική χρονιά, δεν θα απολυθεί εξαιτίας επαπειλούμενης κύησης.

Ακολουθεί η Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023

Προς τον Υπουργό Παιδείας, κο Πιερρακάκη Κυριάκο, την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Ζαχαράκη Σοφία,

Θέμα: «Άνιση μεταχείριση αναπληρώτριων εκπαιδευτικών/ΕΕΠ/ΕΒΠ ως προς τις αναρρωτικές άδειες, άδεια μητρότητας και άδεια ανατροφής τέκνων»

Κοι Υπουργοί,

Κάθε χρόνο χιλιάδες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, και μαζί τους μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (θεραπευτές λόγου, επαγγελματικοί σύμβουλοι, ψυχολόγοι, σχολικοί νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργασιοθεραπευτές-εργοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί με εξειδίκευση στον επαγγελματικό προσανατολισμό τυφλών, στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών και στην ελληνική νοηματική γλώσσα) έρχονται αντιμέτωπες με το άγχος και την αβεβαιότητα ως προς τις αναρρωτικές άδειες, τις άδειες μητρότητας και ανατροφής τέκνων που δικαιούνται, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν έχει εξασφαλίσει την ίση μεταχείριση μεταξύ αυτών και των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται μια νομική δυσαρμονία ως προς τα δικαιώματα αναρρωτικών αδειών, αδειών μητρότητας και αδειών ανατροφής τέκνων μεταξύ των αναπληρώτριων εκπαιδευτικών/ΕΕΠ/ΕΒΠ και των μόνιμα διορισμένων σε σχολικές μονάδες συναδέλφων τους.

Βασικό ζήτημα, που αγχώνει χιλιάδες αναπληρώτριες ετησίως, αφορά στην αδυναμία λήψης άδειας επαπειλούμενης κυήσεως. Για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς προβλέπεται 15ήμερη αναρρωτική άδεια (όταν έχουν ήδη προσληφθεί τουλάχιστον 10 ημέρες). Μετά το δεκαπενθήμερο αυτό, αν η εγκυμονούσα παρουσιάσει προβλήματα σχετικά με την κύησή της, δεν μπορεί να λάβει επιπρόσθετη αναρρωτική, παρά μόνο να βγει σε συνεχείς μηνιαίες άδειες άνευ αποδοχών με χαρτί ιατρού από δημόσια δομή, μέχρι να μπορέσει να κάνει χρήση της άδειας κυήσεως, δηλ. δυο μήνες πριν την ΠΗΤ. Το διάστημα αυτό, η εγκυμονούσα θα βιώνει οικονομική αβεβαιότητα, ενώ δεν θα της προσμετρώνται ένσημα και μόρια. Μετά το πέρας όμως της αρχικής δεκαπενθήμερης αναρρωτικής, αν κριθεί αναγκαία η αντικατάστασή της εκπαιδευτικού, δύναται να λυθεί η σύμβαση ιδιωτικού δικαίου μεταξύ της εγκυμονούσας αναπληρώτριας και του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή να απολυθεί, εν μέσω εγκυμοσύνης. Κατανοείτε ότι οι εγκυμονούσες αναπληρώτριες, στην τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους, καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της προσωπικής τους υγείας και της υγείας του εμβρύου που κυοφορούν, και της παραμονής τους στην εργασίας τους, ώστε να εξασφαλίσουν μια, σχετική, οικονομική σταθερότητα, καθώς και τα πολύτιμα μόρια προϋπηρεσίας, θέτοντας όμως σε κίνδυνο τόσο την υγεία τους, όσο και του αγέννητου παιδιού τους.

Όπως γνωρίζετε, σχετικά με την άδεια μητρότητας, για τις μόνιμες εκπαιδευτικούς προβλέπεται 5μηνη άδεια, 2 μήνες κυήσεως και 3 μήνες λοχείας. Για τις αναπληρώτριες συναδέλφους τους, ο νόμος προβλέπει 119 ημέρες, δηλ. 2 μήνες κυήσεως και μόλις 2 1/4 μήνες λοχείας. Η άνιση μεταχείριση υφίσταται και ως προς την άδεια ανατροφής τέκνου. Οι αναπληρώτριες μητέρες εκπαιδευτικοί δύνανται να λάβουν άδεια τρεισήμισι μηνών, ενώ οι συνάδελφοι του μόνιμοι εκπαιδευτικοί 9 μήνες. Ως αποτέλεσμα, η αναπληρώτρια αναγκάζεται να αφήσει την φροντίδα του 5,5 μηνών παιδιού της σε ξένους φροντιστές, και να το αποχωριστεί στην ηλικία που δημιουργείται και ενδυναμώνεται η ουσιαστικότερη σχέση, αυτή της μητέρας και του παιδιού της.

Η άμεση εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι αναγκαία. Η ύπαρξη δικαιωμάτων δυο ταχυτήτων, που η Κυβέρνηση συντηρεί, είναι άδικη και απαράδεκτη. Δεν είναι αποδεκτό, εγκυμονούσες μητέρες να αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της υγείας αυτών και των τέκνων τους και της οικονομικής και επαγγελματικής τους σταθερότητας. Δεν είναι επιτρεπτό, νέες μητέρες να αποκόπτονται βιαίως από την ανατροφή των νεογέννητων παιδιών τους, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν την βιολογική και επαγγελματική τους επιβίωση.

Ερωτάσθε, λοιπόν, κοι Υπουργοί:

  1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών/ΕΕΠ/ΕΒΠ, ώστε οι μητέρες αναπληρώτριες να βιώνουν την περίοδο της κύησης, της λοχείας και του πρώτου έτους ζωής του παιδιού τους με οικονομική και ψυχολογική ασφάλεια και σταθερότητα και να μην διαταράσσεται η φυσική συνέχεια της οικογενειακής ζωής τους;
  2. Πώς θα εξασφαλίσετε ότι καμία εγκυμονούσα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός/ΕΕΠ/ΕΒΠ, ήδη από την τρέχουσα σχολική χρονιά, δεν θα απολυθεί εξαιτίας επαπειλούμενης κύησης με αποτέλεσμα να βρεθεί σε κατάσταση οικονομικής ανασφάλειας, μια τόσο ευαίσθητη, και απαιτητική οικονομικά, περίοδο για την οικογένεια;
  3. Είναι η ανισότητα αυτή στα γονεϊκά δικαιώματα χαρακτηριστική της πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση ως προς τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς/ΕΕΠ/ΕΒΠ; Αναπληρωτές που κάθε χρόνο καλύπτουν τα εκπαιδευτικά κενά, κενά που η ίδια η Κυβέρνηση διαιωνίζει, σε κάθε μέρος της επικράτειας, μακριά από την οικογένειά τους, το σπίτι τους, με μεγάλα κόστη μετακίνησης και εγκατάστασης και εργασιακή αβεβαιότητα για το μέλλον; Τι προβλέπετε από το αρμόδιο Υπουργείο ώστε οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί/ΕΕΠ/ΕΒΠ να βιώνουν την απαραίτητη ασφάλεια και σταθερότητα κατά την εκτέλεση των επαγγελματιών τους καθηκόντων;

 Οι ερωτώντες βουλευτές

  Καζάνη Αικατερίνη

 Παραστατίδης Στέφανος  

Δείτε επίσης

Αδειες μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ και ποιος τις χορηγεί 

Αδειες εκπαιδευτικών ΑμεΑ-Ωράριο: Ολο το νομοθετικό πλαίσιο 

Οδηγός εκπαιδευτικού 2023-24: Ολα όσα αφορούν στους μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές 

Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2023-24: Ιστορική διαδρομή-προσλήψεις-διορισμοί-καθηκοντολόγια-νομοθεσία

Οδηγός νέου αναπληρωτή: Γενικές οδηγίες-Πριν και μετά την πρόσληψη-Προς την απόλυση 

Νεοδιόριστοι 2023-24: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι διορίζονται-Της Γ. Μπουλμέτη και του Β. Βούγια 

Μισθοδοσία μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση