Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Ψεύδη και φτηνοί εντυπωσιασμοί από το ΥΠΑΙΘ – Ναρκοθετείται ο διάλογος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Ψεύδη και φτηνοί εντυπωσιασμοί από το ΥΠΑΙΘ – Ναρκοθετείται ο διάλογος – Η ψευδολογία και η διαρκής δημιουργία εντυπώσεων δεν ωφελεί ούτε το διάλογο για την Παιδεία, ούτε το εκπαιδευτικό σύστημα, ούτε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. 

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Δελτίο Τύπου απέστειλε η ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα λεγόμενα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Ν. Κεραμέως εχθές στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, αναφορικά με μείωση των δαπανών για την Παιδεία, με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στις 5 Ιουλίου 2019.

Σύμφωνα με την ΕΠΕΚΕ Παιδείας τα σχετικά με τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία αποτελούν ψεύδη και η ψευδολογία και η διαρκής δημιουργία εντυπώσεων δεν ωφελεί ούτε το διάλογο για την Παιδεία, ούτε το εκπαιδευτικό σύστημα, ούτε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Εξ αυτού του λόγου  καλεί την την Υπουργό να ανακαλέσει το συγκεκριμένο σχόλιο που έκανε δημόσια στη Βουλή και να επικεντρωθεί στην αναγκαία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

Η ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ επισυνάπτει Σχεδιάγραμμα με τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Παιδείας από το 2013 έως το 2019.

Δείτε το Δελτίο Τύπου και το επισυναπτόμενο Σχεδιάγραμμα

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Το Υπουργείο Παιδείας ναρκοθετεί το διάλογο με ψεύδη και φτηνούς εντυπωσιασμούς

 Η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής  Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για εκπαιδευτικά θέματα, κατηγόρησε την απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των δαπανών για την Παιδεία, με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στις 5 Ιουλίου 2019.

Η κα Κεραμέως αναφέρεται στην εγκύκλιο υπ. αριθμ: 2/55677/ΔΠΓΚ, παραποιώντας ωστόσο τα νούμερα και την πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος δίνει κατευθύνσεις για την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020 και αναφέρει πως για το Υπουργείο Παιδείας προβλέπονται τα εξής:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020 – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΔΕ ΣΥΝΟΛΟ
5.088.608.000 510.000.000 5.598.608.000

 

Σημειώνεται πως στην αντίστοιχη εγκύκλιο που εκδόθηκε το 2018 (2/55663/ΔΠΓΚ), η οποία έδινε κατευθύνσεις για το 2019 προβλέπονταν τα εξής:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019 – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΔΕ ΣΥΝΟΛΟ
4.896.927.000 585.000.000 5.481.927.000

 

Συνεπώς, οι κατευθύνσεις που δίνει το ΓΛΚ προς το Υπουργείο Παιδείας, τον Ιούλιο του 2019, προβλέπουν τη συνολική αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία κατά 117 εκατ. €.

Επίσης, η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κατάφερε να ξεπεράσει τα ποσά που πρότεινε το ΓΛΚ για το 2019 και τελικά, έλαβε 5.527.000.000€, δηλαδή 45 εκατ.€περισσότερα.

Η μόνη μείωση που μπορεί να δει η κα Κεραμέως είναι αυτή της δικής της κυβέρνησης.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 που κατέθεσε πρόσφατα η ΝΔ, προβλέπεται μείωση δαπανών για την Παιδεία κατά 0.1% του ΑΕΠ (περισσότερα από 200 εκατ. €), δίχως να περιλαμβάνεται ούτε 1 ευρώ για προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την Υπουργό Παιδείας να μην πολιτεύεται με ανοησίες.

Η ψευδολογία και η διαρκής δημιουργία εντυπώσεων δεν ωφελεί ούτε το διάλογο για την Παιδεία, ούτε το εκπαιδευτικό σύστημα, ούτε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε την Υπουργό να ανακαλέσει το συγκεκριμένο σχόλιο που έκανε δημόσια στη Βουλή και να επικεντρωθεί στην αναγκαία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το εκπαιδευτικό σύστημα σε συνθήκες ασταθούς ισορροπίας, με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

Παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες και τις συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να δρομολογήσει μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, να προχωρήσει σε θεσμικές τομές και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες στην Παιδεία και την Έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του 2015 προέβλεπε 4.8 δις €.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προϋπολόγισε 5.5 δις €για το 2018-2019.

Επιπρόσθετα, το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2018» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προέβλεπε την περαιτέρω μείωση κατά 1.2 δις €, ρύθμιση που ανέτρεψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Παιδείας από το 2013 έως το 2019:

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας παρουσιάζει συνεχή αύξηση από το 2015 μέχρι και σήμερα.

Αντίστοιχα, τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκαν οι δαπάνες για την Έρευνα και την Καινοτομία, αγγίζοντας για πρώτη φορά το 1.13% του ΑΕΠ (2.03 δις €) από 0.83% του ΑΕΠ για το 2014 (1.48 δις €).

 ___________________

Δείτε επίσης

Μοριοδότηση δυσπρόσιτων και ποινές μη ανάληψης υπηρεσίας: Τι είπαν Κεραμέως-Ζαχαράκη-Φίλης
Βουλή: Τι ειπώθηκε για το νομοθετικό έργο του ΥΠΑΙΘ
Κεραμέως για νομοθετικό έργο Υπουργείου Παιδείας στη Βουλή
Φίλης-Τζούφη: Τι είπαν στη Βουλή για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης
Ζαχαράκη στη Βουλή: Τι είπε για το νομοσχέδιο για Δομές και Στελέχη, διορισμούς, κενά, ΕΠΑΛ
Ενίσχυση δημόσιας εκπαίδευσης: O όρος για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο διάλογο για την Παιδεία
Συνάντηση Κεραμέως-Φίλη: Ιδεολογικές διαφορές αλλά και συγκλίσεις

___________________

Πριν φύγετε

Κεραμέως στον ΣΚΑΙ: Διορθώνουμε ζημιές της προηγούμενης κυβέρνησης –Τι θα κάνουμε
Αντί προσλήψεων…συμπτύξεις τμημάτων με απειλή πειθαρχικών | Ανακοίνωση
Επόμενες προσλήψεις σε 10 ημέρες: Τι είπε η Υφ. Παιδείας Σ. Ζαχαράκη για κενά, Ψυχολόγους και Κ.Λ.
Σχέδιο κατανομής 4500 θέσεων στην Ειδική Αγωγή: Με επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΙΘ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση