Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ανοικτή επιστολή Ενωσης Συλλόγων Γονέων Λαμίας: Για την επαγγελματική εκπαίδευση ΑμεΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανοικτή επιστολή Ενωσης Συλλόγων Γονέων Λαμίας: Για την επαγγελματική εκπαίδευση ΑμεΑ – Προς Πρωθυπουργό-Υπουργό Εργασίας-Διοικητή ΟΑΕΔ-Δήμαρχο Λαμιέων.

Ανοικτή επιστολή Ενωσης Συλλόγων Γονέων Λαμίας

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ

  • ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, Κ. Μητσοτάκη Κ.
  • ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ,, Κο Βρούτση Ι.
  • ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ, Δρ Πρωτοψάλτης Σ.
  • ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΕΩΝ , Κο Καραϊσκο Ε.

Κυρίε Πρωθυπουργέ,

Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ/ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ∆ΥΝΑΜΙΚΟΥ ∆ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ.∆/ΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ Α3, κάθε χρόνο τέτοια εποχή,  προσκαλεί για « ΕΚ∆ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για την εισαγωγή καταρτιζοµένων στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑµεΑ Αθηνών.

Στα προγράμματα κατάρτισης ΑΜΕΑ, που λειτουργούν και  στοχεύουν στην επαγγελματική εξειδίκευση ανέργων ατόμων με αναπηρία σε ειδικότητες που συνάδουν με την ιδιαιτερότητά τους, έτσι ώστε οι απόφοιτοι/ες να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ή να αυτοαπασχοληθούν, όταν βγουν στην αγορά εργασίας.

Στο μαθητικό δυναμικό της συγκαταλέγονται μαθητές με βαριά, μέτρια και ελαφριά νοητική υστέρηση, καθώς και με οριακή νοημοσύνη, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού), ψυχικές διαταραχές που συνυπάρχουν στις παραπάνω καταστάσεις, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, γενετικά σύνδρομα που συνδέονται με νοητική υστέρηση (σύνδρομο Down, Prader Willi κ.ά.), σύνθετες γνωστικές συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά.

Επίσης εντάσσονται μαθητές που προέρχονται από οικογενειακό περιβάλλον όπου υπάρχει παραμέληση, κακοποίηση ή ενδοοικογενειακή βία.

Σε κάθε Πρωτεύουσα νομού  στη χώρα μας, υπάρχουν Σχολές ΟΑΕΔ, πλην όμως τα προγράμματα για ΑΜΕΑ, δεν λειτουργούν για την Περιφέρεια.

Ελλάδα, όμως δεν είναι μόνο η Αθήνα.

Στο νομό Φθιώτιδας και στην Πόλη μας, κάθε ΑΜΕΑ που αποφοιτά από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ  και το ΕΝ. Ε.Ε. ΓΥ – Λ (Δομές της Δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αρμοδιότητας ΥΠΠΕΠΘ), χάνει τον ορίζοντα του.

Η οικογένεια δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει και αποκαταστήσει επαγγελματικά τα παιδιά της.

Και πιο συγκεκριμένα  λειτουργούν υπό τον ΟΑΕΔ, και 6 Γραφεία Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων ΜΟΝΟ σε αντίθεση με του Γενικού πλαισίου που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου Κρήτης) και τα οποία έχουν ως στόχο την ένταξη στην αγορά εργασίας των ομάδων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό όπως Άτομα με Αναπηρία, Αποφυλακισμένα Άτομα, Απεξαρτημένα Άτομα , Νεαρά παραβατικά Άτομα, ή Άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και άλλες κατά περίπτωση ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Ακόμα πιο δύσκολο γίνεται, όταν καλείται η οικογένεια προκειμένου να εξελίξει την όποια δεξιότητα έχει το κάθε ένα από τα παιδιά της  και τα μέλη της, να διακτινίζεται από άκρη σε άκρη της Ελλάδας ή ακόμα και της Ευρώπης, προκειμένου τούτο να καταστεί δυνατό.

Παρακαλούμε να ενσκήψετε σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα με την ίδια  αφοσίωση και ενδιαφέρον που επιδεικνύεται μέχρι και σήμερα διότι η επαγγελματική εκπαίδευση αποκατάστασης  ΑΜΕΑ, ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες  την περιφέρεια της Χώρας μας.

Όλοι έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, δεν υπάρχουν άχρηστοι και χρήσιμοι, ικανοί και ανίκανοι !!! Υπάρχουν πολίτες με ίσα δικαιώματα.

Ο ήλιος ανατέλλει κάθε πρωί για όλους τους Έλληνες.

Μετά τιμής Για το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των Μαθητών

Α’ – Β Βαθμιας Εκπαίδευσης Στο Δήμο Λαμίας

Η Πρόεδρος

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Χ. ΓΕΩΡΓΙΑ

Δείτε επίσης

Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων: Συμμετοχή στα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Βασίλης Βούγιας

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση