Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αντιδράσεις για την Παιδαγωγική Επάρκεια: Οχι στην απόσπασή της από το πτυχίο των καθηγητικών σχολών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αντιδράσεις για την Παιδαγωγική Επάρκεια: Οχι στην απόσπασή της από το πτυχίο των καθηγητικών σχολών – Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). 

Αντιδράσεις για την Παιδαγωγική Επάρκεια

Αντίθετη είναι η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στην απόσπαση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από το πτυχίο των καθηγητικών σχολών των ΑΕΙ, όπως προβλέπει ρύθμιση του ΥΠΑΙΘ, την οποία απέστειλε στα Πανεπιστήμια προς κατάθεση σχολίων επ αυτής και θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.

Η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει πως οι φοιτητές και απόφοιτοι, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Παιδαγωγική Επάρκεια, ώστε να μπορούν να διδάξουν, θα μπορούν να παρακολουθούν ειδικό πρόγραμμα σπουδών στα Πανεπιστήμια, τα οποία θα χορηγούν το σχετικό πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜΑΣ

“Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο νόμο-πλαίσιο, πατώντας πάνω στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποσπά πλήρως την παιδαγωγική-διδακτική επάρκεια από το πτυχίο όλων των καθηγητικών τμημάτων, προσθέτοντας νέα εμπόδια μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος!!”.

Τέλος το ΜΑΣ καλεί όλους τους φοιτητές και τους φοιτητικούς συλλόγους των καθηγητικών σχολών σε κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των τμημάτων και των ιδρυμάτων, σε πανελλαδικό συντονισμό της δράσης και σε μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας σε περίπτωση που κατατεθεί προς ψήφιση ο νέο νόμο-πλαίσιο.

Αναλυτικά τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΜΑΣ

“Συγκεκριμένα, σε άρθρο που θέλει το Υπουργείο Παιδείας να συμπεριληφθεί στο νέο νόμο-πλαίσιο αναφέρονται τα εξής:

 1. Η επάρκεια πλέον δεν περιλαμβάνεται στο πτυχίο μας, αφού “σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ) δύναται να ιδρύεται και να λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα σπουδών παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, η επιτυχής ολοκλήρωση του οποίου οδηγεί στη χορήγηση πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας. Το πρόγραμμα είναι κατ’ ελάχιστον διάρκειας δύο (2) ακαδημαϊκών εξαμήνων”!!
 2. Η επάρκεια πλέον θα είναι για λίγους, αφού το νέο 1ετές πρόγραμμα θα έχει όριο εισακτέων, αφού “η κάθε Σύγκλητος θα αποφασίζει ποιος θα είναι ο ανώτατος αριθμός εισακτέων ανά ακαδημαϊκό έτος και η ποσόστωση ανά κατηγορία”!
 3. Δεν θα είναι δωρεάν, αφού η χρηματοδότηση του δεν είναι εξασφαλισμένη!

Για την απόσπαση της επάρκειας τώρα διαθέτουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή οι οικογένειές μας θα πληρώσουν για να χάσουμε την επάρκεια και να την αγοράζουμε με πανάκριβα σεμινάρια εκτός πτυχίου, για περιορισμένο αριθμό φοιτητών!

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα ακόμα και όσους απόφοιτους δεν θέλουν να κατευθυνθούν προς την εκπαίδευση, αφού πρώτον δημιουργεί κατηγοριοποιήσεις που οδηγούν σε αυριανές μισθολογικές διαφορές και δεύτερον ανοίγει το δρόμο για απόσπαση και άλλων επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο μας!!

Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις έχουν στρώσει το δρόμο για την απόσπαση της παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θεσμοθέτησαν για πρώτη φορά το 1997 την πιστοποίηση της παιδαγωγικής επάρκειας, με νόμο το 2010 την έκαναν υποχρεωτική και βάλανε κριτήρια για την απόκτησή της (πχ υποχρεωτική πρακτική άσκηση σε σχολείο).

Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για απόσπαση της επάρκειας, με το επιχείρημα ότι το πτυχίο ενός αποφοίτου είναι ανεπαρκές προκειμένου αυτός να εργαστεί στην εκπαίδευση και έθετε ως αναγκαίο το πιστοποιητικό να παρέχεται εκτός πτυχίου. Η εξέλιξη αυτή συνάντησε μαζική αντίδραση φοιτητών σε όλη τη χώρα και τελικά έμεινε στα χαρτιά!

Αυτό δεν είναι εκσυγχρονισμός, είναι υποβάθμιση!

Για χιλιάδες φοιτητές αυτό σημαίνει ότι το πτυχίο μας δεν θα εξασφαλίζει την δυνατότητα να διδάσκουμε! Η παιδαγωγική επάρκεια θα είναι πλέον ένα πανάκριβο εμπόρευμα για όποιον μπορεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ήδη πολλά Ιδρύματα πωλούν πιστοποιητικά παιδαγωγικής επάρκειας με την μορφή επί πληρωμή σεμιναρίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΚΠΑ με δίδακτρα 700 ευρώ! Η απόσπαση της επάρκειας έρχεται να προστεθεί στο ατέλειωτο κυνήγι συλλογής πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να “ανέβουμε” στους πίνακες του προσοντολόγιου και τελικά να διοριστούμε στην εκπαίδευση.

Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα!

Το 2018 μέσα από μεγάλους αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών ακυρώθηκαν τα σχέδια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποσπάσει την επάρκεια από το πτυχίο! Όπως τότε, έτσι και τώρα τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά! Δεν θα επιτρέψουμε το πτυχίο μας να γίνει κουρελόχαρτο!

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τους φοιτητικούς συλλόγους των καθηγητικών σχολών σε:

 • Κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των τμημάτων και των ιδρυμάτων.
 • Πανελλαδικό συντονισμό της δράσης.
 • Μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας αν η κυβέρνηση τολμήσει να καταθέσει το νέο νόμο-πλαίσιο.

Απαιτούμε:

 • Καμία σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο!

Διεκδικούμε:

 • Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Στελέχωση των πανεπιστημιακών τμημάτων με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών, για την πρακτική άσκηση.
 • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών λειτουργίας των σχολείων. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.
 • Κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας, του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού, όλων των εμποδίων για την εξάσκηση του επαγγέλματος!
 • Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.
 • Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!“.
Δείτε σχετικά

Ρύθμιση για την παιδαγωγική επάρκεια από το Υπ. Παιδείας-Αλλάζει το καθεστώς απόκτησης 

Κεραμέως για βάσεις-νέους μόνιμους διορισμούς-νέο ολοήμερο-ν/σ ΑΕΙ-Πανεπ. Αστυνομία 

Δείτε επίσης

Κόπτσης-κατανομή διορισμών: Η Υπουργός δεν έχει πει ακόμη το τελικό “ok” για κάποιους-Τι είπε για οργανικές θέσεις και ΕΑΕ 

Κόπτσης-Ολοκλήρωση διορισμών τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου-30.08 οι αναπληρωτές στα σχολεία-Βάσεις έως 20.07 

Πρόεδρος ΑΣΕΠ για πίνακες ειδικής αγωγής: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη φτάσουμε στο τέλος Αυγούστου 

Κεραμέως-νέα σχολική χρονιά: Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι 

Κεραμέως-γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Εξετάζεται για προσεχείς προσλήψεις και διορισμούς 

Βουλή-Διατάξεις: Αύξηση ποσού για πρόσληψη αναπληρωτών-επιμίσθιο Συντον. εξωτερικού-εκλογές πρυτανικών αρχών 

Ερώτηση στη Βουλή για νέους πίνακες Γενικής Αγωγής, προς την Υπουργό Παιδείας

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση