Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αντιμετώπιση σχολικής βίας-Καινοτόμες μη τιμωρητικές μέθοδοι: Εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αντιμετώπιση σχολικής βίας-Καινοτόμες μη τιμωρητικές μέθοδοι: Εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο – ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας – Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022.

Αντιμετώπιση σχολικής βίας

To ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιεί εξ αποστάσεως Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα “Αντιμετώπιση σχολικής βίας –  Καινοτόμες μη τιμωρητικές μέθοδοι”, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022.

Ακολουθεί η σχετική Ανακοίνωση

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της διαρκούς επιστημονικής και παιδαγωγικής ενημέρωσης και υποστήριξης όλων των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνει εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο, με θέμα:

«Αντιμετώπιση σχολικής βίας – Καινοτόμες μη τιμωρητικές μέθοδοι»

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της σχολικής βίας παρουσιάζει αυξανόμενες τάσεις, περιλαμβάνει πολυπαραμετρικές διαστάσεις και προκαλεί πολύπλευρες επιπτώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο.

Διαφορετικοί επιστημονικοί χώροι έχουν αναγνωρίσει, μελετήσει και αναδείξει το πρόβλημα της σχολικής βίας, στις πολλαπλές διαστάσεις και μορφές που προσλαμβάνει και προτείνουν διάφορες μορφές προσέγγισης και μεθόδους παρέμβασης ως προς την πρόληψη και την αποτελεσματική  αντιμετώπιση. Η πλειονότητα των προσεγγίσεων και των μεθόδων εστιάζει στον προληπτικό ρόλο, τον οποίο θα πρέπει να αναλάβουν και να αναπτύξουν οι σχολικές μονάδες.  Η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή όλων των παραγόντων της σχολικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας αποτελεί πλέον κοινά αποδεκτή αναγκαιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν την απαιτούμενη γνώση και να αναπτύξουν τις αναγκαίες δεξιότητες, ώστε να είναι ικανοί  να οργανώνουν και να υλοποιούν ένα σύνολο κοινωνικών και παιδαγωγικών δράσεων και παρεμβάσεων για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας και συνεπακόλουθων ζητημάτων που ανακύπτουν τόσο σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας όσο και στο οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο προλογίζουν:

  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών.
  • Η κ. Αναστασία Γκίκα, πρώην Γενική Γραμματέας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ και μέλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας και την ευρωπαϊκή οπτική του σοβαρού προβλήματος της σχολικής βίας.
  • Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Δρ. Ελένη Μπενιάτα.

Στο επιμορφωτικό σεμινάριο, με ομιλήτρια την κ. Καραβόλτσου Αθηνά, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και Εκπαιδευτικό (Μsc, Μst) (Βιογραφικό: https://athinakaravoltsou.com), θα απαντηθούν ερωτήματα, με συγκεκριμένες και πρακτικές κατευθύνσεις και πολλά παραδείγματα, όπως:

  • Ποιός ο ρόλος “θυτών”, “θυμάτων” και θεατών στο φαινόμενο της σχολικής βίας;
  • Ποια η σχέση μεταξύ θυμού – λύπης – επιθετικότητας και πώς συνδέονται ο σεβασμός και ο φόβος;
  • Ποιά είναι τα εμπόδια αναφοράς των περιστατικών στους εκπαιδευτικούς (ψέμματα, ‘κάρφωμα’, φόβος εκδίκησης) και ποιοι οι τρόποι υπέρβασής τους;
  • Ανάλυση περιστατικών βίας και εκφοβισμού από την καθημερινότητα της σχολικής ζωής: Πώς διαχωρίζω τη βία από τον εκφοβισμό;
  • Πώς εφαρμόζονται οι καινοτόμες μη τιμωρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης της βίας και του εκφοβισμού, όπως η Μέθοδος της Ομάδας Υποστήριξης (Social Group Method), η μέθοδος Πίκας (Method of Shared Concern) και η μέθοδος της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης (Restorative Justice);
  • Πως συνεργάζομαι με τους γονείς, μέσω ενός πρωτοκόλλου ενεργειών;

Το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο θα υλοποιηθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:30 – 21:30.

Πληροφορίες για το σεμινάριο:  http://stellad-old.pde.sch.gr/pekes

Συμμετοχή στο σεμινάριο:

Event password:   1234  (αν ζητηθεί, είναι προσυμπληρωμένο)

Event number:      2673 939 6775

Στους εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν και θα επιβεβαιώσουν την παρουσία τους κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης. 

Ο Οργανωτικός Συντονιστής

ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Στερεάς Ελλάδος

 Δρ. Χρίστος Β. Μαρκαντώνης

Δείτε επίσης

Σεμινάριο για Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)-ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας και Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας 

Πρόγραμμα Φιλία και ψηφιακός κόμβος για τον σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία 

 Γραπτός διαγωνισμός: Νέα απόφαση ΑΣΕΠ τροποποιεί άρθρα της διαδικασίας επιλογής προσωπικού

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση