Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Απαντήσεις σε ερωτήματα για τη συνάφεια Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Απαντήσεις σε ερωτήματα για τη συνάφεια Μεταπτυχιακών τίτλων, επιχειρούμε να δώσουμε στο παρόν σημείωμα, ελπίζοντας πως καλύπτουμε τις απορίες σας.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Ποιούς αφορά η απόκτηση συνάφειας Μεταπτυχιακών τίτλων με τη Ειδική Αγωγή και τη Σχολική Ψυχολογία;

Αφορά μόνον στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θέλουν να είναι υποψήφιοι για διορισμό ή πρόσληψη ως αναπληρωτή, στην Ειδική Αγωγή και στους Ψυχολόγους(ΠΕ23) οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στον Πίνακα Σχολικών Ψυχολόγων.

Εχω πάρει συνάφεια για το Μεταπτυχιακό μου από την προηγούμενη Επιτροπή του ΙΕΠ. Χρειάζεται τώρα να κάνω κάτι. Με αφορά αυτή η λίστα της νέας Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας;

Οσοι/ες κατέχουν Μεταπτυχιακούς και Διδακτορικούς τίτλους, οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί ως συναφείς από την Επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής(Ι.Ε.Π.) δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια.(Παράγραφος 5, του άρθρου 66, του νόμου 4589/2019).
Η λίστα της νέας Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας  αφορά στα νέα Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά ή σε αυτά που δεν έλαβαν συνάφεια από την Επιτροπή του Ι.Ε.Π. παλαιότερα.

Δεν βρήκα το μεταπτυχιακό μου στη λίστα της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής. Με το ίδιο μεταπτυχιακό όμως άλλοι έχουν πάρει συνάφεια από την παλιά Επιτροπή του ΙΕΠ. Εγώ δεν πρόλαβα και τώρα βλέπω πως το μεταπτυχιακό μου δεν βρίσκεται στη Λίστα.

Αν ένας/μια κατέχει μεταπτυχιακό το οποίο έχει ήδη συνάφεια από το Ι.Ε.Π. και η νέα Ειδική Επιστημονική Επιτροπή δεν το έχει περιλάβει στην λίστα δεν έχει πρόβλημα, μιας και κατέχει ήδη συνάφεια.
Αν όμως ένας/μια κατέχει το ίδιο μεταπτυχιακό, για το οποίο δεν πρόλαβε να πάρει συνάφεια από την Επιτροπή του Ι.Ε.Π., δεν θα μπορέσει να την αποκτήσει τώρα, αν δεν βρίσκει το μεταπτυχιακό του στον κατάλογο της νέας Επιστημονικής Επιτροπής.
Έτσι, για το ίδιο μεταπτυχιακό, στην μεν πρώτη περίπτωση θα έχουμε συνάφεια και στην δεύτερη όχι. Εδώ πράγματι τίθεται ζήτημα, στο οποίο έχουμε αναφερθεί.

Εχω δικαίωμα να υποβάλω ένσταση και που;

Δεν προβλέπεται ένσταση σε ατομικό επίπεδο για τα Μεταπτυχιακά ελληνικών Πανεπιστημίων, όταν ο/η υποψήφιος/α προσκομίσει τον Μεταπτυχιακό του τίτλο στο Ο.Π.Σ.Υ.Δ. και αποδειχθεί μη συναφής με την Ε.Α.Ε. και τη Σχολική Ψυχολογία με βάση τον κατάλογο της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής.
Μόνον τα Πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ένσταση στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, για τη συνάφεια του Μεταπτυχιακού τους Προγράμματος στην Ε.Α.Ε. και στην Σχολική Ψυχολογία.
Ενώ για τα του εξωτερικού που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, ένσταση μπορεί να κάνει ο ενδιαφερόμενος, όπως και οι κάτοχοι Διδακτορικών Τίτλων.

Δείτε επίσης

Λίστα Μεταπτυχιακών με Συνάφεια στην Ειδική Αγωγή και στη Σχολική Ψυχολογία
Οδηγίες – Διευκρινήσεις για τις συνάφειες των Μεταπτυχιακών από το Υπουργείο Παιδείας
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση