Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Απόφαση θέσης εκπαιδευτικού σε δυνητική αργία: “Επικίνδυνο πλήγμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα”-Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Απόφαση θέσης εκπαιδευτικού σε δυνητική αργία: “Επικίνδυνο πλήγμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στη δημόσια εκπαίδευση” – Ερώτηση στη Βουλή.

Απόφαση θέσης εκπαιδευτικού σε δυνητική αργία

Η Βουλευτής κα Κυριακή Μάλαμα κατέθεσε σήμερα στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με την αυθαίρετη, όπως αναφέρει, Απόφαση θέσης σε δυνητική αργία της εκπαιδευτικού Χρύσας Χοτζόγλου, παρά την ομόφωνη (5-0) αθωωτική Απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αττικής.

Σύμφωνα με τη Βουλευτή η Απόφαση αυτή του Υπουργού, που στοχεύει στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και στην καταστολή των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που ανοίγει τον δρόμο για διώξεις και απολύσεις στο δημόσιο σχολείο. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προχωρά σε αμφισβητήσιμες αλλαγές στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων (αφαίρεση από αυτά των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών), υπονομεύοντας τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

Η Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να εξηγήσει τους λόγους που αγνόησε την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αττικής και να δεσμευτεί ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοιες αυταρχικές πρακτικές. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση και να αποκαταστήσει την εκπαιδευτικό στη θέση της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2025

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κύριο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: “Αυταρχική απόφαση θέσης εκπαιδευτικού σε δυνητική αργία. Επικίνδυνο πλήγμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στη δημόσια εκπαίδευση”.

 Η απόφασή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με την οποία τίθεται σε δυνητική αργία η εκπαιδευτικός Χρύσα Χοτζόγλου, παρά την ομόφωνη (5-0) αθωωτική απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αττικής, συνιστά πρωτοφανές πλήγμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην ελευθερία έκφρασης των εκπαιδευτικών.

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός παραπέμφθηκε σε Πειθαρχικό Συμβούλιο λόγω της συμμετοχής της σε απεργία – αποχή ενάντια στην αξιολόγηση, στο πλαίσιο συλλογικών αποφάσεων των συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ Πειραιά). Παρά την αθωωτική απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, τέθηκε σε δυνητική αργία, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από την εργασία της και να υποστεί μείωση αποδοχών κατά 50%, μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσής της.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες του συνδικαλισμού και της συλλογικής δράσης. Επιπλέον, δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για διώξεις εκπαιδευτικών με βάση τη συνδικαλιστική τους δράση, ανοίγοντας τον δρόμο για απολύσεις στο δημόσιο σχολείο για λόγους που δεν σχετίζονται με την εκπαιδευτική τους επάρκεια, αλλά με την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ταχύτατες αλλαγές στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων, υπονομεύοντας τη διαφάνεια και τη συμμετοχικότητά τους.

 Επειδή η δημόσια εκπαίδευση χρειάζεται ελεύθερη διακίνηση ιδεών, προστασία των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και σεβασμό στις συλλογικές διαδικασίες,

 Επειδή τέτοιες αυταρχικές αποφάσεις στοχεύουν στον εκφοβισμό και στην περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

 Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

 1.    Για ποιους λόγους αγνοήθηκε ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου που αθώωσε την εκπαιδευτικό;

 2.    Πώς δικαιολογείται η απόφαση να τεθεί σε δυνητική αργία η εκπαιδευτικός χωρίς να συντρέχουν αποδεδειγμένα σοβαροί λόγοι διατάραξης της λειτουργίας του σχολείου;

 3.    Πως αντιλαμβάνεται η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση των εκπαιδευτικών και στέλνεται μήνυμα εκφοβισμού προς όλο τον κλάδο;

 4.    Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα επαναληφθούν αντίστοιχες αυταρχικές πρακτικές απέναντι σε άλλους εκπαιδευτικούς που ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα;

 5.    Σκοπεύει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να αποκαταστήσει την εκπαιδευτικό στη θέση της, αποτρέποντας την κλιμάκωση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής αναταραχής;

 Η ερωτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

Δείτε επίσης

Συγκρότηση Πειθαρχικών Συμβουλίων εκπαιδευτικών χωρίς Αιρετούς: Ερώτηση στη Βουλή 

Απόφαση συγκρότησης Τριμελών Πειθαρχικών Συμβουλίων σε κάθε ΠΔΕ χωρίς Αιρετούς εκπροσώπους 

Μητσοτάκης για αξιολόγηση στο δημόσιο και την επερχόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply