“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αποπληρωμή Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων: Η συζήτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αποπληρωμή Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων: Η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης προς το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή – Δελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Αποπληρωμή Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωτοφανείς οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων
Επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη προς το υπουργείο Παιδείας

Την πρωτοφανή καθυστέρηση στην αποπληρωμή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων που διανέμονται στους φοιτητές ανέδειξε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Ο πρώην υπουργός σημείωσε πως “στις 24 Οκτωβρίου καταθέσαμε γραπτή ερώτηση με θέμα τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των οφειλών του υπουργείου Παιδείας προς τους εκδοτικούς οίκους για τα συγγράμματα του προηγούμενου έτους.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης μας απάντησε μετά από ενάμιση μήνα. Ωστόσο, η απάντηση αποτελεί απλή παράθεση της νομοθεσίας και αποφεύγει την όποια δέσμευση“.

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων διέψευσε αμέσως τους ισχυρισμούς της υπουργικής απάντησης και οργάνωσε διάβημα στο υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκδοτών, έως σήμερα έχουν αποπληρωθεί εν μέρει συγγράμματα του χειμερινού εξαμήνου της ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019, ενώ δεν έχει καν τιμολογηθεί η δαπάνη για το εαρινό εξάμηνο. Πρόκειται για οφειλή των 50 εκατ. ευρώ και από τους 300 εκδοτικούς οίκους, οι 260 είναι μικρές προσωπικές ή οικογενειακές επιχειρήσεις.

Ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τους 300 εκδότες, αλλά και τους 220.000 φοιτητές που δε λαμβάνουν τα συγγράμματα στην ώρα τους.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως υπάρχουν καταγγελίες πως το υπουργείο Παιδείας παραβιάζει τη διαδικασία αποπληρωμής και εξοφλεί συγκεκριμένους εκδότες, οι οποίοι έχουν μεταγενέστερους αριθμούς πρωτοκόλλου κατάθεσης των τιμολογίων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:
  1. Πότε θα εξοφληθούν οι οφειλές για τα συγγράμματα του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου της ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019;
  2. Προτίθεστε να καταργήσετε την πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία συγγράμματα δικαιούνται όσοι φοιτητές δεν ξεπερνούν τα προβλεπόμενα εξάμηνα σπουδών προσαυξημένα κατά τέσσερα;
  3. Θα παραμείνει η θετική ρύθμιση για τους φοιτητές μερικής φοίτησης; Ή θα υποκύψουν αυτές οι ρυθμίσεις στις εξαγγελίες σας περί δήθεν αξιοκρατίας και διαγραφής των φοιτητών;

Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης ισχυρίστηκε πως οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των συγγραμμάτων είναι ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για να δεχθεί το σχόλιο του Νίκου Φίλη:

μέχρι πότε θα ασκείτε αντιπολίτευση στη σημερινή αντιπολίτευση; Εγώ έκανα μια ερώτηση· πότε θα πληρωθούν τα συγγράμματα του προηγούμενου έτους. Απάντηση σε αυτό δεν έχετε και δεν πήρα“.

Σημειώνεται πως τις επόμενες ημέρες, αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, θα συναντηθούν με μέλη του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων ώστε να συζητήσουν τα προβλήματα και να διερευνήσουν πιθανές βελτιώσεις στη διαδικασία διανομής και αποπληρωμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Δείτε το video της Ερώτησης

Δείτε σχετικά

Σχολεία εξωτερικού: Ερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ
Συζήτηση για προσφυγόπουλα: Τι ειπώθηκε στη Βουλή
Ζαχαράκη για Μουσικά σχολεία: Θα διατεθούν 63.500 ώρες για πρόσληψη ωρομισθίων την επόμενη εβδομάδα
Απάντηση για παράβολο: Τι είπε στη Βουλή η Υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση