Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αποτίμηση των έως σήμερα προσλήψεων αναπληρωτών: Aπό πού θα είναι και που θα διατεθούν οι πιστώσεις της Β2 Φάσης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αποτίμηση των έως σήμερα προσλήψεων αναπληρωτών: Aπό πού θα είναι και που θα διατεθούν οι πιστώσεις της Β2 Φάσης – Ενημέρωση από τον “Patreas”.

Αποτίμηση των έως σήμερα προσλήψεων

Μια αποτίμηση των φετινών, για το 2023-24, έως τώρα προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ κοινοποίησε ο χρήστης “Patreas” στο forum PDE. Επίσης σχετικά με τη διάθεση 1.500  πιστώσεων στα πλαίσια της Β2 Φάσης προσλήψεων για το 2023-24, παραθέτει από πού θα είναι και που θα διατεθούν.

Αναλυτικά

Ας δούμε λίγο τι συνέβη μέχρι στιγμής στις φετινές προσλήψεις Αναπληρωτών.

Υπενθυμίζω από τις Υποδράσεις/Πράξεις ανά Πρόσκληση του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» ότι ένα μεγάλο μέρος των προσλήψεων για την Ειδική Αγωγή πέρασε από την Κεντρική Υπηρεσία στα ΠΕριφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ) των 13 Περιφερειών. Δηλ. υπάρχει σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες το “Πρόγραμμα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης διεπιστημονικών συμβουλευτικών και υποστηρικτικών δομών και μαθησιακής υποστήριξης/ συνεκπαίδευσης μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη στην εκπαίδευση” που δίνει προσλήψεις για 2 Υποέργα:
Υποέργο 1) Παράλληλη Στήριξη, Στήριξη από Σχολικό Νοσηλευτή, Στήριξη από ΕΒΠ
Υποέργο 2) ΚΕΔΑΣΥ και ΣΔΕΥ των ΚΕΔΑΣΥ

Αν δείτε για παράδειγμα την απόφαση ένταξης για την Αττική, η διάρκεια υλοποίησης της κάθε Πράξης αφορά 5 σχολικά έτη: 2023-2024, 2024-2025, 2025-2026, 2026-2027 και 2027-2028.

Κάποια στιγμή αναφέρθηκε σε Ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι στην Α’ Φάση έγιναν 9.500 προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη και ο Υπουργός Παιδείας σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξασφάλισαν της απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν πάνω από 7.300 προσλήψεις στη Β’ φάση, στις αρχές Οκτωβρίου και 2.700 στη Γ’ φάση στις αρχές Νοεμβρίου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι αυτά οι αριθμοί αναφέρονται στο Υποέργο 1, δηλ. δεν είναι μόνο για Παράλληλη Στήριξη, αλλά περιλαμβάνει και ΕΒΠ και Σχολικούς Νοσηλευτές σε αυτά που καταχωρίζονται κατά την καταγραφή των λειτουργικών κενών για πρόσληψη Αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στον τύπο κενού: Εξειδικευμένη Τομεακό.
Πράγματι, το 9.500 προκύπτει αν στις περίπου 7.350 προσλήψεις Παράλληλης Στήριξης της Α’ Φάσης προσθέσουμε και τις περίπου 2.150 προσλήψεις ΕΒΠ+ΠΕ25.
Και στη Β’ Φάση οι πιστώσεις για 7.300 προσλήψεις πάλι αφορούσαν το Υποέργο 1 (5.900 για Παράλληλη Στήριξη και 1.400 για ΕΒΠ+ΠΕ25), άλλο ότι λόγω εξάντλησης των Πινάκων σε ορισμένες Περιοχές, οι προσλήψεις περιορίστηκαν στις 5.450 για την Παράλληλη Στήριξη και περίπου 1.250 για ΕΒΠ+ΠΕ25). Εννοείται ότι όλα αυτοί οι αριθμοί αφορούν συνολικά και τις 2 βαθμίδες.

Τι έγινε με τις πηγές χρηματοδότησης;
Έγιναν προσλήψεις από:
α) τα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Υπηρεσίας
β) τα ΕΣΠΑ των ΠΕΠ
γ) τη ΣΑΕ 2019ΣΕ44520000 του ΠΔΕ – 321 προσλήψεις
δ) τον Τακτικό Προϋπολογισμό – 931 προσλήψεις, όπου από τα έχοντας υπόψη μπορεί να δει κάποιος ότι προέκυψαν κατόπιν της ΚΥΑ ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./82/13277/6.9.2023 από 857 10μηνες πιστώσεις (Σ.Σ. δείτε λίγο ότι από την ημερομηνία της ΚΥΑ μέχρι την ανακοίνωση των προσλήψεων μεσολάβησε 1 μήνας, υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες που παίρνουν το χρόνο τους και δεν εμφανίζονται λεφτά ανοίγοντας ένα συρτάρι).

Από πού προέκυψαν τώρα οι αυξημένες πιστώσεις;
Εκτός από το δ), “φούσκωσαν” λίγο κάποια από τα α) και πολύ αυτά των β). Πώς φούσκωσαν; Πολύ απλά, έγινε εμπροσθοβαρής κατανομή, διότι στην ελληνική πολιτική υπάρχει μόνο το ΤΩΡΑ και ελάχιστη πρόνοια για το μέλλον. Αν υποθέσουμε 4ετή διακυβέρνηση, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει για το 2027-2028; (τελευταίο σχολικό έτος των ΠΕΠ). Αυτά για να μην νομίζετε ότι υπάρχει κάποιος μάγος που “ξεκλειδώνει” πιστώσεις.

Θα μπορούσαν αρκετές από τις προσλήψεις της Β’ Φάσης να είχαν γίνει από την Α’ Φάση;
Φυσικά και θα μπορούσαν. Γι’ αυτό είχα αναφέρει στις αρχικές εκτιμήσεις μου ότι μια Α’ Φάση με 33.500 Αναπληρωτώς ήταν ΑΠΟΛΥΤΩΣ εφικτή κατά την άποψή μου. Κάποιοι, όμως, δεν αξιολόγησαν τι αντιδράσεις θα υπάρξουν, ειδικά από τους γονείς των παιδιών με γνωμάτευση για Παράλληλη Στήριξη και επιχειρούσαν να μας πείσουν ότι ο/η εκπαιδευτικός ΕΑΕ του θεσμού της παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης τοποθετείται σε σχολείο/α, όχι ως «ατομικός εκπαιδευτικός» μαθητών/τριών. Τελικά, αν έχεις πιστώσεις είναι «ατομικός εκπαιδευτικός», αν δεν έχεις δεν είναι;

Αυτές οι 1.500 πιστώσεις για τη Β2 Φάση από πού θα είναι και που θα διατεθούν;
α) περίπου 1.000 από άδειες άνευ αποδοχών
β) 500 από την Πράξη «Υποστήριξη Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για μαθητές» (Γυμνασίου), όταν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027»
για να διατεθούν στη Δευτεροβάθμια Γενική. Νέα καταχώριση κενών από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν πρόκειται να ζητηθεί σύντομα, άρα θα γίνουν με τα κενά που καταχωρίστηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας εγκυκλίου.
Συνεπώς, προορίζονται για τους υπόλοιπους κλάδους (πλην ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 και ΠΕ86). Αν, όμως, διατεθούν όλες, τότε τα 2.020 κενά αυτών των λοιπών κλάδων θα καλυφθούν συνολικά κατά 75%, ποσοστό με το οποίο δεν καλύφθηκαν ούτε οι πολυπληθείς κλάδοι των ΠΕ02 και ΠΕ03. Άρα κάτι δεν “κολλάει”. Ένα σενάριο θα ήταν να διατεθούν περίπου 1.000 και να μείνουν 500 για επόμενες φάσεις. Θα δούμε.

Υ.Γ. Αυτό που λένε στον καθένα διαφορετικά νούμερα για να δούνε ποιος μιλάει με ποιον, παρότι παλιό κόλπο, εξέθεσε αρκετούς στη Β’ Φάση.

Δείτε επίσης

Ολες οι προσλήψεις αναπληρωτών έως τώρα

Προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ που αναμένονται το προσεχές διάστημα-Εκδίδεται Ειδική Πρόσκληση 

Αποφάσεις πρόσληψης Β φάσης 2023-24 εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας και ΕΕΠ-ΕΒΠ 

Καταχώριση στοιχείων στο ΟΠΣΥΔ και ΑΣΕΠ: Βελτιώσεις και αυτοματοποίηση διαδικασιών προανήγγειλε η Υφ. Παιδείας

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση