Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα Αναστασίας Γκίκα, τ. Γ.Γ. Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα Αναστασίας Γκίκα, τ. Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ: Αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας στη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα Αναστασίας Γκίκα

Από τον Ιούλιο του ’19 μέχρι σήμερα είχα τη χαρά να υπηρετήσω τον χώρο της Εκπαίδευσης από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Α/θμιας, Β/θμιας Εκπ/σης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η ανάθεση μιας τόσο σημαντικής θέσης ευθύνης από τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας ήταν τεράστια τιμή, μέγιστη ηθική και επαγγελματική καταξίωση για μένα και κατέθεσα όλες μου τις δυνάμεις εργαζόμενη ακούραστα με ζήλο, ευσυνειδησία και αυταπάρνηση.

20 μήνες μετά,

η επόμενη πρόκληση -το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας στη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση- με βάζει μπροστά σε καινούργιους στόχους, πάντα στην κατεύθυνση της προσφοράς και με σκοπό την ανατροφοδότηση, την ανάδειξη και προβολή των ελληνικών πρωτοβουλιών στην Εκπση.

Πρέπει να ομολογήσω ότι

φεύγω γεμάτη ικανοποίηση και περηφάνεια, καθώς καταφέραμε να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των στρατηγικών επιλογών του μεταρρυθμιστικού προγράμματός μας και να δρομολογήσουμε το υπόλοιπο.

Η τελευταία διετία γεμίζει το μυαλό και την ψυχή μου

με εικόνες και “στιγμές”, και νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας λίγο από την εμπειρία αυτής της περιόδου, όπου ο συνδυασμός της αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος και της προσαρμογής στις αδιανόητες δυσκολίες που γέννησε η πανδημία, απαιτούσε ολοκληρωτική αφιέρωση, έβγαλε ανυπέρβλητες δυσκολίες αλλά γέννησε και τακτικές υπέρβασης, όπως η μεγάλης εθνικής σημασίας υπόθεση της ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, αλλά και πλήθος άλλων παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα.

Κεντρικά σημεία της πορείας μου:
 • η διαχείριση της πανδημίας για όλες τις εκπ/κες και διοικητικές δομές της χώρας,
 • η ενσωμάτωση καινοτόμων λύσεων σε κάθε περίπτωση,
 • η άμεση επίλυση αρρυθμιών,
 • η διευκόλυνση της εκπ/κής διαδικασίας με “κλειστά” σχολεία,
 • η πρωτοποριακή εφαρμογή και εποπτεία της τηλεκεπαίδευσης σε όλη την επικράτεια,
 • η πραγματοποίηση των πρώτων διορισμών στην ειδική αγωγή,
 • η δρομολόγηση των επερχόμενων διορισμών γενικής εκπ/σης,
 • η καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής,
 • οι πιλοτικές εφαρμογές Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και εισαγωγής αγγλικών στο νηπιαγωγείο,
 • η αναβάθμιση και διεύρυνση προτύπων σχολείων και πειραματικών,
 • η έμφαση στη συμπεριληπτική και ενταξιακή εκπ/ση,
 • το στρατηγικό σχέδιο δράσης για ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στην εκπ/ση,
 • η εισαγωγή της ενισχυτικης διδασκαλιας των ειδικών μαθημάτων στις πανελλαδικές,
 • η ψηφιοποίηση εγγραφών μαθητών και καταγραφής της ύλης,
 • οι άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών κατευθείαν στα σχολεία,
 • οι εμβολιασμοί στην ειδική αγωγή,

υπήρξαν μερικές μόνο από την πληθώρα προκλήσεων που αντιμετώπισα με απόλυτη αφοσίωση στον κοινό, ιερό και υπέρτατο σκοπό μας, να ωφελήσουμε τη σχολική κοινότητα, να δημιουργούμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον των παιδιών μας.

Ευχαριστώ θερμά,

από τα βάθη της καρδιάς μου, τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό για την εμπιστοσύνη, ενθάρρυνση και στήριξη, τους Υφυπουργούς και τους ομολόγους μου Γεν. Γραμματείς για την άριστη συνεργασία και αλληλεγγύη, καθώς και τους Συνεργάτες μου στο Υπουργείο, τους Περιφερειακούς, τους Δ/ντες Εκπ/σης, τους Δ/ντες ΣΜ και όλους τους συναδέλφους εκπ/κους στις μάχιμες θέσεις της πρώτης γραμμής για την εργατικότητα, την αγωνιστικότητα και το ζήλο που έδειξαν και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν για τις υπερβάσεις που πετύχαμε όλοι μαζί.

Παραδίδω αύριο με χαρά

στο νέο Γεν. Γραμ. κ. Κόπτση, τον πολυτιμότερο συνεργάτη μου ως τώρα, τον οποίον θα στηρίξω με κάθε τρόπο και του εύχομαι καλή επιτυχία για την οποία είμαι απόλυτα βέβαιη. Θα συνεχίσω να βρίσκομαι στο πλευρό της εκπ/κης κοινότητας κάθε στιγμή.

Η ολοκλήρωση όσων έγιναν

και όσων πρέπει να γίνουν μας βάζει όλους μπροστά σε μια αναμέτρηση με την ιστορία για τη διαρκή αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών επένδυσης στο μέλλον των παιδιών μας.

Δείτε επίσης

Αλέξανδρος Κόπτσης: Ο νέος Γενικός Γραμματέας Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης και ΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας
Ευχαριστήρια επιστολή Αλέξανδρου Κόπτση, νέου Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ, μετά 2 έτη στη θέση ΠΔΕ Κεντρ. Μακεδονίας

Δείτε ακόμη

Πρόεδρος ΠΦΣ-self-test: Εως Παρασκευή σε όλα τα Φαρμακεία για να καλύψουμε 330.000 μαθητές Λυκείου
Γκίκα-Βεβαίωση self-test: Με συζήτηση, συνεργασία και πειθώ δεν θα υπάρξει πρόβλημα
self-test: Χωρίς υπεύθυνη δήλωση οι μαθητές δεν θα παρακολουθούν μαθήματα ούτε με Τηλεκπαίδευση
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου: Mε αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού | Video
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση