Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ας μιλήσουμε για το ολοήμερο δημοτικό σχολείο: Αρθρο του Λάμπρου Σιδερά, αν. Συντονιστή Τομέα Παιδείας ΜέΡΑ25 

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ας μιλήσουμε για το ολοήμερο δημοτικό σχολείο: Αρθρο του Λάμπρου Σιδερά, αν. Συντονιστή Τομέα Παιδείας ΜέΡΑ25 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Δημοσιεύουμε ακολούθως άρθρο για το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, του εκπαιδευτικού Λάμπρου Σιδερά, ο οποίος διατελεί Αναπληρωτής Συντονιστής Τομέα Παιδείας ΜέΡΑ25 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο του  εκπαιδευτικού  sideraslampros.site

 Ακολουθεί το άρθρο

14-6-22

 Ας μιλήσουμε για το ολοήμερο δημοτικό σχολείο                                 

Το ολοήμερο δημοτικό λειτουργεί στα σχολεία είτε μέχρι 3 το μεσημέρι είτε μέχρι 4 το απόγευμα (καθημερινά). Είναι προαιρετικό.

Ώρα έναρξης είναι μετά τη λήξη του υποχρεωτικού πρωινού προγράμματος. Δηλαδή 13:20μ.μ.΄ Εχουμε συνολικά 3 ώρες. Η πρώτη ώρα είναι  για σίτιση των μαθητών και οι επόμενες 2 διδακτικές.

Ας τα πάρουμε τώρα με τη σειρά :

Α) Σίτιση

Το βασικό ,δεν υπάρχει αίθουσα εστιατορίου στα σχολεία. Σε ελάχιστα σχολεία μπορεί να υπάρχει μια ελεύθερη αίθουσα και να έχει γίνει άτυπα εστιατόριο.

Δεν υπάρχει δωρεάν φαγητό, ούτε τραπεζοκόμοι, ούτε μάγειρες!

(Υπάρχουν κάποια προγράμματα που στέλνουν σε μερικά σχολεία φαγητό σε πλαστικές συσκευασίες).

Οι μαθητές ,γενικά, στο ολοήμερο φέρνουν φαγητό από το σπίτι ,το οποίο το ζεσταίνουν οι δάσκαλοι σε φούρνο μικροκυμάτων. Το φαγητό αυτό οι μαθητές, το καταναλώνουν στα ίδια θρανία που έκαναν μάθημα το πρωί.

Β) Πρώτη ώρα μελέτης

Η βασική ώρα για να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα οι μαθητές.

Από το σχολικό έτος 2015-2016 έχει καταργηθεί ο υπεύθυνος δάσκαλος στο ολοήμερο. Μέχρι τότε σε κάθε σχολείο υπήρχε ένας δάσκαλος για το ολοήμερο, ο οποίος ήταν σταθερός για όλη την χρονιά. Έτσι οι μαθητές του δημοτικού είχαν ξεχωριστά  τον δάσκαλο-παιδαγωγό του ολοήμερου. Τώρα σε καθημερινή βάση γίνεται εναλλαγή προσώπων και με βάση τις ώρες που είναι διαθέσιμες για ολοήμερο, από το πρωινό πρόγραμμα.

Γ) Δεύτερη ώρα μελέτης

Εδώ η ώρα αυτή υπάρχει για  μουσική, γυμναστική, εικαστικά, θεατρική αγωγή ,πληροφορική κτλ. Με βάση  δηλαδή ποια ειδικότητα είναι διαθέσιμη στο σχολείο .Χωρίς να υπάρχει δηλαδή κάποιος σχεδιασμός, με βάση τις ανάγκες των μαθητών.

Η υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως, ανακοίνωσε σε αυτό το ολοήμερο που σας περιέγραψα, ότι θέλει να προσθέσει 2 ώρες ακόμα. Εμείς δεν θα πούμε απλά όχι και τέλος. Θα πούμε όχι με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν και προτείνουμε τα παρακάτω:

1)     Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών αποκλειστικά για το ολοήμερο και επαναφορά υπεύθυνου δασκάλου στο ολοήμερο.

2)     Αίθουσα εστιατορίου σε όλα τα σχολεία και δωρεάν φαγητό για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές. Μάγειρες,  τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες αποκλειστικά για το ολοήμερο.

3)     Αίθουσα ξεκούρασης και ψυχαγωγίας των μαθητών. Είναι δυνατόν να έχουμε τους μαθητές τόσες πολλές ώρες στο δημοτικό σχολείο χωρίς αυτό?

Ας γίνουν αυτά τα βασικά μέχρι 4μ.μ το απόγευμα που λειτουργεί σήμερα το ολοήμερο στα δημοτικά σχολεία και ας ανοίξουμε αργότερα τη συζήτηση για το εάν θα πρέπει να πάει μέχρι 6μ.μ.

Σιδεράς Λάμπρος

Αναπληρωτής Συντονιστής Τομέα Παιδείας ΜέΡΑ25

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25        

Δείτε επίσης

Υπολογισμός μισθοδοσίας εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ από 1η Ιουνίου 2022: Μόνιμων και αναπληρωτών 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση