Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αξιολόγηση-Mακρή: Δεν ανακαλείται παραπεμπτήριο έγγραφο σε πειθαρχικό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αξιολόγηση-Mακρή: Δεν ανακαλείται παραπεμπτήριο έγγραφο σε πειθαρχικό – Δεν είναι άδικη η δίωξη που βασίζεται στον νόμο – Τι είπε η Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ στη Βουλή.

Αξιολόγηση-Mακρή

“Δεν είναι άδικη η δίωξη που βασίζεται στον νόμο. Και θα σας πω επίσης ότι, με βάση τον Υπαλληλικό Κώδικα, το παραπεμπτήριο έγγραφο σε πειθαρχικό, δεν ανακαλείται. Και δεν έχει καμία αρμοδιότητα, καμία διάθεση το Υπουργείο να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, απλούστατα γιατί δεν εκκινεί από εμάς και δεν ολοκληρώνεται σε εμάς”.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων η Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ κα Ζέττα Μακρή κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης για τις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών που δεν συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης, του Βουλευτή του ΚΚΕ κου Γεωργίου Λαμπρούλη με θέμα “Να σταματήσουν όλες οι άδικες διώξεις εκπαιδευτικών στη Θεσσαλία”.

Η κα Μακρή επιπροσθέτως επεσήμανε αναφορικά με τις ποινές ότι:

“Η εφαρμογή του νόμου είναι υποχρεωτική για όλους, είναι και για τα στελέχη της εκπαίδευσης και για τα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού και οι συνέπειες που υπάρχουν είναι σαφείς από τον νόμο. Εάν ένας εκπαιδευτικός ή μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού ή βοηθητικού προσωπικού ή στέλεχος εκπαίδευσης δεν πάρει μέρος καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην αξιολόγηση, είτε ατομικά είτε συλλογικά, αυτό είναι ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, τιμωρείται με πειθαρχική ποινή που δεν μπορεί να είναι κατώτερη από πρόστιμο που είναι ίσο με τις αποδοχές ενός μήνα.

Ανεξάρτητα από το πειθαρχικό, όταν δεν συμμετέχει ένας εκπαιδευτικός στη διαδικασία της αξιολόγησης για πάνω από δεκαπέντε μέρες, αναστέλλεται κάθε διαδικασία εξέλιξής του και συμπεριλαμβάνεται σε αυτό και η αυτόματη μισθολογική εξέλιξη, εκτός αν υπάρχει κάποιο ανυπέρβλητο κώλυμα υγείας”.

Τι συμβαίνει όταν στέλεχος εκπαίδευσης και αρνείται να συμμετέχει στην αξιολόγηση 

“Πέρα και από όλα αυτά, όταν είναι κάποιος στέλεχος εκπαίδευσης και αρνείται να συμμετέχει στην αξιολόγηση είτε ως αξιολογητής είτε ως αξιολογούμενος, υπάρχει επιπλέον πρόβλεψη στον νόμο: Αντικαθίσταται και αποκλείεται από διαδικασία επιλογής για την πλήρωση οποιασδήποτε θέσης στελέχους εκπαίδευσης για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Αυτός είναι ο νόμος”.

Τι γίνεται με την αξιολόγηση στη Θεσσαλία

“Ειδικά για τη Θεσσαλία που με ρωτάτε, κύριε Πρόεδρε, έχουν αξιολογηθεί μέχρι τώρα χίλιοι σαράντα ένας εκπαιδευτικοί. Σε διαδικασία αξιολόγησης βρίσκονται δύο χιλιάδες εκατόν εβδομήντα τρεις εκπαιδευτικοί, αλλά συνολικά συμμετέχουν στην αξιολόγηση τρεις χιλιάδες διακόσιοι δεκατέσσερις εκπαιδευτικοί και έχουν αρνηθεί να αξιολογηθούν μόλις πενήντα, για τους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει η πειθαρχική διαδικασία, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σε ό,τι αφορά τα στελέχη εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, εξ ολοκλήρου στην αξιολόγηση συμμετείχαν άπαντες, εκτός από μία διευθύντρια σχολικής μονάδας, που αντικαταστάθηκε με τη διαδικασία που προανέφερα”.

Δείτε επίσης

Δημόσιες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών μόνον μετά από άδεια Διευθυντή και Συλλόγου Διδασκόντων 

Νέες σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής στη Σκιάθο, Γυμνάσιο με Λ.Τ. στο Ειδ. Σωφρ/κό Κατ/μα Νέων Βόλου, προαγωγή Ειδ. Νηπ/γείου Αγριάς 

Προσέφυγε στο ΣτΕ το Υπουργείο για τις αποφάσεις Εφετείων για μονιμοποίηση νεοδιόριστων του 2020 

Διευθύνσεις Εκπαίδευσης: Πόσοι διοικητικοί υπηρετούν-Πως γίνονται διορισμοί-Αιτήματα προσλήψεων 2021-25 

Ανιση μεταχείριση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ειδικών κατηγοριών – Ερώτηση στη Βουλή 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply