Σάββατο, 19 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων: Στη Βουλή οι προτάσεις της Ενωσης Διευθυντών Π.Ε.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων: Στη Βουλή οι προτάσεις της Ενωσης Διευθυντών Π.Ε. για ουσιαστική εφαρμογή της αυτό-αξιολόγησης προς όφελος των σχολικών μονάδων.

Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων

Στην επιστολή του Διοικητικού Συμβούλιου της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφέρεται Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κα Σοφία Ασημακοπούλου σχετικά με προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά, όπως αναφέρει, στην ουσιαστική εφαρμογή της αυτό-αξιολόγησης προς όφελος των σχολικών Μονάδων.

Η Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό ΠΑΙΘΑ αν θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις, ώστε να αποβαίνει η διαδικασία της αξιολόγησης, προς όφελος των σχολικών Μονάδων αλλά και της σχολικής κοινότητας, συνολικά και αν θα λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να λειτουργεί, εφεξής, η αξιολόγηση των σχολικών Μονάδων, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες που καταπονούν τους εκπαιδευτικούς και οδηγεί στην στείρα κατηγοριοποίηση τους.

Ακολουθεί η Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 28/07/2023

Της: ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ Βουλευτού Β’ Πειραιώς

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Αναγκαία η ουσιαστική αξιολόγηση των σχολικών Μονάδων»

Κύριε Υπουργέ,

Σε σχετική επιστολή του Διοικητικού Συμβούλιου της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ύστερα από την δίχρονη εφαρμογή της επαναξιολόγησης (εσωτερικής και της εξωτερικής) των σχολικών Μονάδων καταθέτουν οι ανωτέρω διευθυντές προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας προτάσεις, που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ουσιαστική εφαρμογή της αυτό-αξιολόγησης προς όφελος των σχολικών Μονάδων.

Επισημαίνουν, παράλληλα, οι ως άνω με την επιστολή τους την ανάγκη άμεση κατάργηση της γραφειοκρατίας, που συνοδεύει την αξιολόγηση των σχολικών Μονάδων και καταπονεί τους εκπαιδευτικούς. Στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του ΙΕΠ, προτείνουν οι διευθυντές να αναρτώνται, έως τα μέσα του επόμενου Οκτωβρίου, μόνον οι τίτλοι των σχεδίων δράσης που θα υλοποιεί η κάθε σχολική Μονάδα, ενώ, ο αριθμός των σχεδίων δράσης, ο αριθμός των μελών των ομάδων και οι συντονιστές τους, προτείνεται να καθορίζονται από τους Συλλόγους Διδασκόντων, με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής Μονάδας. Θεωρούν οι ως άνω διευθυντές αναγκαία την άμεση κατάργηση της βαθμολόγησης των σχολικών Μονάδων από τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, που αναπόφευκτα, οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολικών Μονάδων.

Επίσης, προτείνεται στις ιστοσελίδες τους στο Διαδίκτυο οι σχολικές Μονάδες να αναρτούν μόνο τους τίτλους των σχεδίων δράσης που υλοποιούν, κατά την διάρκεια του διδακτικού έτους και τίποτα περισσότερο, ώστε να αποφεύγεται κάθε προσπάθεια κατηγοριοποίησής τους. Τέλος, η σύνδεση της αυτό-αξιολόγησης της εκάστοτε σχολικής Μονάδας με την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, θεωρούν ότι αλλοιώνει πλήρως την φυσιογνωμία και τον πραγματικό χαρακτήρα της αυτό-αξιολόγησης. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1. Θα λάβετε υπόψη σας τις παραπάνω προτάσεις, ώστε να αποβαίνει η διαδικασία της αξιολόγησης, προς όφελος των σχολικών Μονάδων αλλά και της σχολικής κοινότητας, συνολικά;

2. Θα λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να λειτουργεί, εφεξής, η αξιολόγηση των σχολικών Μονάδων, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες που καταπονούν τους εκπαιδευτικούς και οδηγεί στην στείρα κατηγοριοποίηση τους;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Δείτε σχετικά

Πέντε προτάσεις αξιολόγησης σχολικών μονάδων από την Ενωση Διευθυντών προς το Υπ. Παιδείας 

Δείτε επίσης

Γραφειοκρατία σχολικών μονάδων: Προτάσεις για την καταπολέμησή της από την Ενωση Διευθυντών 

Δικαιολογητικά νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής | Πίνακες

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply