Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αυτά είναι τα Αξιολογικά Εργαλεία για όλα τα μέλη των Διεπ/κών Ομάδων των ΚΕΔΑΣΥ που προμηθεύεται το Υπουργείο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αυτά είναι τα Αξιολογικά Εργαλεία για όλα τα μέλη των Διεπιστημονικών Ομάδων των ΚΕΔΑΣΥ που προμηθεύεται το Υπουργείο Παιδείας – Πίνακας.

Αυτά είναι τα Αξιολογικά Εργαλεία των ΚΕΔΑΣΥ

Το especial.gr παρουσιάζει ακολούθως τα Αξιολογικά Εργαλεία που θα προμηθευτεί το Υπουργείο Παιδείας για όλα τα μέλη των διεπιστημονικών ομάδων των ΚΕΔΑΣΥ, που αποτελούνται από Εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, ¨Λογοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές και Εργοθεραπευτές.

Βασικός σκοπός των ΚΕΔΑΣΥ

Σύμφωνα τον νόμο 4823/2021, βασικός σκοπός των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) είναι η υποστήριξη των μαθητών/τριών και των σχολικών μονάδων της περιοχής αρμοδιότητάς τους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών/τριών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου.

Η αποτελεσματική υποστήριξη των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ) έχει ως αφετηρία την έγκαιρη και έγκυρη αξιολόγηση και διάγνωση.

Την τελευταία χρόνια γινόταν προμήθεια εργαλείων μόνο για Ψυχολόγους

Κατά την τελευταία δεκαπενταετία τα ΚΕΔΑΣΥ έχουν προμηθευτεί μόνο τα ψυχομετρικά εργαλεία – κλίμακες Wechsler (WPPSI-III για παιδιά Νηπιαγωγείου, WISC-V για παιδιά από 6 έως 17 ετών και WAIS-IV για άτομα μεγαλύτερα των 16 ετών), τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο από Ψυχολόγους. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες των ΚΕΔΑΣΥ δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία προμήθεια αξιολογικού εργαλείου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ενώ σε όλη τη χώρα λειτουργούν 71 ΚΕΔΑΣΥ τα οποία προβαίνουν κατά μέσο όρο σε 30.000, περίπου, αξιολογήσεις μαθητών/τριών ανά σχολικό έτος.

Για έγκαιρη και έγκυρη αξιολόγηση και διάγνωση στα ΚΕΔΑΣΥ

Για να επιτευχθεί η έγκαιρη και έγκυρη αξιολόγηση και διάγνωση στα ΚΕΔΑΣΥ είναι απαραίτητη η διεπιστημονική συνεργασία και η χρήση επιστημονικά τεκμηριωμένων διαγνωστικών εργαλείων από όλες τις ειδικότητες. Η διεπιστημονικότητα εξασφαλίζεται, καθώς η αξιολόγηση στα ΚΕΔΑΣΥ διενεργείται από διεπιστημονικές ομάδες που αποτελούνται από Εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, ¨Λογοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές και Εργοθεραπευτές.

Εργαλεία κοινά για όλα τα ΚΕΔΑΣΥ της χώρας

Οι ομάδες λοιπόν αυτές θα εξοπλιστούν με κατάλληλα, σύγχρονα, εύχρηστα, έγκυρα και αξιόπιστα αξιολογικά και διαγνωστικά εργαλεία, τα οποία θα είναι κοινά για όλα τα ΚΕΔΑΣΥ της χώρας, ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα των αξιολογικών εκθέσεων και η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τα εργαλεία  διακρίνονται σε δύο είδη:

α) Τεστ Γνωστικών Ικανοτήτων/Δεξιοτήτων

β) Τεστ Χαρακτηριστικών Συμπεριφοράς:

Πιο συγκεκριμένα:

α) Τεστ Γνωστικών Ικανοτήτων/Δεξιοτήτων: Τα συγκεκριμένα τεστ αξιολογούν τις γνωστικές λειτουργίες ενός ατόμου, όπως η μνήμη, η αντίληψη, η προσοχή, αλλά και τις γνώσεις και τις δεξιότητες, όπως τα μαθηματικά, η ορθογραφία, κ.ά. Συνήθως περιλαμβάνουν στοιχεία κλειστού τύπου, όπου τα άτομα καλούνται να βρουν τη σωστή απάντηση στο ερώτημα που τους τίθεται.

β) Τεστ Χαρακτηριστικών Συμπεριφοράς: Τα συγκεκριμένα τεστ (συχνά αποκαλούνται και κλίμακες ή ερωτηματολόγια) αξιολογούν χαρακτηριστικά που ανήκουν στη συναισθηματική σφαίρα του ατόμου, όπως τα μοτίβα της συμπεριφοράς, οι συνήθειες, οι στάσεις και τα ενδιαφέροντα. Συνήθως περιλαμβάνουν στοιχεία κλειστού τύπου, όπου τα άτομα καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους μέσω μίας διαβαθμιστικής κλίμακας (rating scale). Σε αυτού του είδους τα τεστ, δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις. Επίσης, τα τεστ αυτά διακρίνονται σε τεστ αυτοαναφοράς (self-rating), όπου η κλίμακα συμπληρώνεται από το ίδιο το άτομο που αξιολογείται και σε τεστ ετεροαναφοράς (observer-rating), όπου η κλίμακα συμπληρώνεται από ένα άλλο άτομο (π.χ., γονέα, κηδεμόνα, εκπαιδευτικό).

Τα εργαλεία που προμηθεύεται το Υπουργείο αξιολογούν τα παρακάτω:

1. Ένα εργαλείο για την αξιολόγηση του προφορικού λόγου σε μαθητές/ήτριες Νηπιαγωγείου και μικρών τάξεων Δημοτικού

2. Ένα εργαλείο για την αξιολόγηση της Αναγνωστικής Δεξιότητας για μαθητές/ήτριες Δημοτικού και Γυμνασίου

3. Ένα εργαλείο για την αξιολόγηση μαθηματικών δεξιοτήτων – Δυσαριθμησίας

4. Ένα εργαλείο για την Αξιολόγηση της Λεκτικής και μη λεκτικής νοημοσύνης

5. Ένα εργαλείο για την Αξιολόγηση της Προσαρμοστικής και Δυσπροσαρμοστικής Λειτουργικότητας Παιδιών Σχολικής Ηλικίας

6. Ένα εργαλείο για την Αξιολόγηση της Προσαρμοστικής και Δυσπροσαρμοστικής Λειτουργικότητας Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας

7. Ένα εργαλείο για την Αξιολόγηση της Προσοχής και Μνήμης

8. Ένα εργαλείο για την Αξιολόγηση της Εργαζόμενης Μνήμης

9. Ένα εργαλείο/Δοκιμασία της Κινητικής αξιολόγησης

Τα Αξιολογικά Εργαλεία των ΚΕΔΑΣΥ

Τα εργαλεία για εξοπλισμό των ΚΕΔΑΣΥ με σκοπό την αξιολόγηση μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, θα πληρούν τα κάτωθι βασικά κριτήρια και θα διαθέτουν συγκεκριμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Κριτήριο 1: Αξιοπιστία (Reliability)

Η έννοια της αξιοπιστίας (reliability) αναφέρεται στη συνέπεια (consistency) που εμφανίζουν οι επιδόσεις των ατόμων όταν επανεξεταστούν στο ίδιο τεστ σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ή με διαφορετικές ομάδες ισοδύναμων στοιχείων. Τα αποτελέσματα πρέπει να είναι σταθερά ανεξάρτητα από το ποιος διεξάγει την αξιολόγηση. Οι πιο συχνοί δείκτες αξιοπιστίας είναι: η αξιοπιστία εσωτερικής συνοχής, η αξιοπιστία επαναληπτικών μετρήσεων, η αξιοπιστία εναλλακτικών τύπων και η αξιοπιστία των βαθμολογητών, καθώς και η έννοια του σφάλματος στη διαδικασία της ψυχομετρικής αξιολόγησης. Ενα εργαλείο πρέπει να παρέχει πληροφορίες για τον βαθμό αξιοπιστίας του και να παρουσιάζει, δύο τουλάχιστον δείκτες εκτίμησης της αξιοπιστίας του.

Κριτήριο 2: Εγκυρότητα (Validity)

Η εγκυρότητα αποτελεί ουσιαστικό χαρακτηριστικό ενός ψυχομετρικού τεστ, καθώς αφορά στο κατά πόσο το τεστ μετρά πράγματι την ικανότητα/δεξιότητα ή τη συμπεριφορά για τις οποίες κατασκευάστηκε. Τύποι εγκυρότητας: α) η εγκυρότητα περιεχομένου, β) η εγκυρότητα εννοιολογικής κατασκευής, γ) η φαινομενική εγκυρότητα, δ) η εγκυρότητα σε σχέση με το κριτήριο και ε) αυξητική εγκυρότητα. Ενα ψυχομετρικό εργαλείο θα πρέπει να παρουσιάζει εγκυρότητα περιεχομένου και εγκυρότητα εννοιολογικής κατασκευής.

Κριτήριο 3: Νόρμες (Norms)

Για να είναι εφικτή η αξιολόγηση της επίδοσης ενός ατόμου σε ένα τεστ απαιτούνται δύο πληροφορίες: α) ο βαθμός δυσκολίας του τεστ και β) η επίδοση άλλων ατόμων σε αυτό το τεστ. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο/η ειδικός είναι σε θέση να ερμηνεύσει πιο εύκολα τη βαθμολογία του ατόμου, καθώς έχει τη δυνατότητα να τη συγκρίνει με κάποιο κριτήριο (π.χ., τον μέσο όρο της επίδοσης των άλλων). Υπάρχουν δύο ειδών κατηγορίες εννοιολογικής απόδοσης (ερμηνείας) της βαθμολογίας ενός τεστ: α) με βάση κάποιο κριτήριο και β) με βάση κάποιο σύστημα νόρμας.

Εκπαίδευση των Αξιολογητών/τριών

Η εκπαίδευση των αξιολογητών/τριών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αξιόπιστη και έγκυρη διάγνωση των Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών μέσω της χρήσης σταθμισμένων ψυχομετρικών εργαλείων. Η εκπαίδευση -ή πιστοποίηση, όπως συχνά αναφέρεται – ενδυναμώνει τους/τις αξιολογητές/τριες μέσω της παρουσίασης των επιπρόσθετων γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για να χορηγήσουν σωστά και αποτελεσματικά το εργαλείο, να βαθμολογήσουν τις αποκρίσεις των εξεταζόμενων και να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα.

Τους/τις βοηθά να κατανοήσουν το θεωρητικό πλαίσιο που αφορά στη δεξιότητα που αξιολογείται, τη σύνδεσή της με την υπό εξέταση διαταραχή, αλλά και τις κλινικές και εκπαιδευτικές επιπτώσεις που θα έχει η αξιολόγηση.

Ενα ψυχομετρικό εργαλείο θα συνοδεύεται από τη σύγχρονη ή ασύγχρονη εκπαίδευση/πιστοποίηση των αξιολογητών/τριών. Η εκπαίδευση θα αφορά στις ειδικότητες που περιλαμβάνονται στα μέλη των διεπιστημονικών ομάδων των ΚΕΔΑΣΥ και θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τις παρακάτω ενότητες:

– Περιγραφή του εργαλείου

– Γενικές οδηγίες χορήγησης

– Περιγραφή του τρόπου χορήγησης της κάθε δοκιμασίας

– Παραδείγματα χορήγησης

– Εξάσκηση στη βαθμολόγηση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων

Δείτε επίσης

Κατανομή αναλώσιμων Ψυχομετρικών Εργαλείων στα 71 ΚΕΔΑΣΥ της χώρας | Πίνακας 

Πριν φύγετε

Η καταβολή μισθοδοσίας εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ μόνιμων και αναπληρωτών μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους | Ημερομηνίες 

Σε λειτουργία το eVivlio: 20 λογοτεχνικά βιβλία-12 καλλιτέχνες αποδίδουν ήρωες της Οδύσσειας

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply