Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

“Αυτό είναι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο”: Αρθρο του Καθηγητή του Τμ. Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ Γ. Ζαρωτιάδη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Αυτό είναι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο”: Αρθρο του Καθηγητή του Τμ. Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρη Ζαρωτιάδη.

Αυτό είναι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο – Αρθρο

Ακολουθεί άρθρο του Καθηγητή του Τμ. Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ και Προέδρου της ASECU Γρηγόρη Ζαρωτιάδη με τίτλο “Αυτό είναι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο“, στο οποίο περιγράφονται δύο σημαντικές πρόσφατες διεθνείς δράσεις του ΑΠΘ – η συμμετοχή στο Baku Global Forum εκπροσωπώντας το SDSN Black Sea και το διεθνές σχολείο της ASECU στο Kielce της Πολωνίας και σχετικό φωτογραφικό υλικό από τη δεύτερη δράση.

Το άρθρο

Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο

 Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Καθηγητής Τμ. Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ

Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΑΠΘ

Πρόεδρος ASECU

Λέξεις: 311

Στα μέσα του Μαρτίου το Δίκτυο Sustainable Development Solutions Network (SDSN) του ΟΗΕ και ειδικότερα ο κόμβος του που είναι υπεύθυνος για περιοχή της Παρευξείνιας Ζώνης (ο οποίος εδρεύει στο ΑΠΘ) εκπροσωπήθηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Μπακού από τους Καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής Νίκο Θεοδοσίου (Πρόεδρο του εν λόγω Κόμβου) και Νίκο Μουσιόπουλο και τον υπογράφοντα. Συμμετέχοντας στις εργασίες παρουσιάσαμε την υπό σύνταξη έκθεση για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μαζί με καθηγητές και ερευνητές από πανεπιστήμια της περιοχής. Στο επόμενο διάστημα η συγκεκριμένη έκθεση θα παρουσιαστεί δημοσίως συμβάλλοντας στην προσπάθεια για ένα κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά ισόρροπο μέλλον στη Μαύρη Θάλασσα.

Τις προηγούμενες ημέρες, 22-25 Μαρτίου, η Ένωση Οικονομικών Πανεπιστημίων της Νότιας, Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξείνιων Χωρών (ASECU) ολοκλήρωσε το φετινό «διεθνές σχολείο» της στο Kielce της Πολωνίας, όπου συμμετείχαν 50 φοιτήτριες και ερευνητές από 10 χώρες. Έχοντας την τιμή να προεδρεύω της Ένωσης, παρακολούθησα τις εργασίες και συντονίσαμε τη σύνταξη ενός ψηφίσματος νέων που αναδεικνύει τα βασικά ζητήματα της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στην περιοχή και καλεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Το ψήφισμα θα δημοσιευτεί και θα σταλεί εν είδει ανοικτής επιστολής στο προαναφερόμενο δίκτυο του ΟΗΕ και στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις.

Αυτά αποτελούν ένα μόνο, μικρό παράδειγμα πρωτοβουλιών του ΑΠΘ, στην τελευταία μόλις περίοδο, από λίγους και λίγες της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητάς μας.

Αποτελούν δηλαδή μια απόδειξη ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο «δουλεύει» για το καλό της νεολαίας, για την εξέλιξη της γνώσης και για την ανάπτυξη της κοινωνίας, σε πείσμα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της σκόπιμης συκοφάντησης του.

Μια απόδειξη ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο δουλεύει, σε πείσμα όσων «μας δουλεύουν».

Κι ένα ρητορικό ερώτημα, ή καλύτερα μια ευχή: δεν διεκδικώ να γίνουν τα παραπάνω πρωτοσέλιδο όπως η είδηση για «πυρηνικό ριφιφί» (… θού, Κύριε, φυλακήν τώ στόματι μου…), αλλά θα τύχουν έστω της ελάχιστης, δημοσιογραφικής ανάδειξης που τους αρμόζει; Θέλω να είμαι σίγουρος πως ναι!

Δείτε επίσης

Καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Η crème de la crème, το καζάν ντιπί και η crème brûlée ή αλλιώς, όταν οι πολιτικοί μας εμπνέουν… 

Διευκρινίσεις για μετάφραση πρωτοτύπων εγγράφων από μεταφραστή δικηγόρο της Ελλάδας 

Ημερίδα για τον Αυτισμό από το ΚΕΔΙΜΑ της ΑΣΠΑΙΤΕ και το Επιστημονικό Δίκτυο για τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση