Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Δεν εξετάζονται ως μάρτυρες Ψυχολόγοι σε δίκες σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δεν εξετάζονται ως μάρτυρες Ψυχολόγοι σε δίκες σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας-Ισχύει το απόρρητο, λόγω της ανάπτυξης σχέσης εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους-διαδίκους.

Λόγω της ανάπτυξης σχέσης εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους διαδίκους, οι οποίοι τους εμπιστεύονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, εξαιρούνται και οι Ψυχολόγοι της εξέτασης ως μάρτυρες σε δίκες, λόγω του επαγγελματικού απορρήτου.

Η ένταξη των Ψυχολόγων στον κατάλογο των προσώπων- επαγγελματιών που εξαιρούνται της εξέτασης ως μάρτυρες σε δίκες, λόγω του επαγγελματικού απορρήτου, έγινε στο άρθρο 400 του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Δείτε το άρθρο 400 του ΚΠολΔ περί εξαίρεσης μαρτύρων
Aρθρο 400 – Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Δεν εξετάζονται, όταν κληθούν ως μάρτυρες:

1) οι κληρικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσοκόμοι, μαίες, ψυχολόγοι, οι βοηθοί τους, καθώς και οι σύμβουλοι των διαδίκων, για τα πραγματικά γεγονότα που τους εμπιστεύτηκαν ή που διαπίστωσαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους για τα οποία έχουν καθήκον εχεμύθειας, εκτός αν το επιτρέψει εκείνος που τους τα εμπιστεύθηκε και εκείνος τον οποίο αφορά το απόρρητο,

2) δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί εν ενεργεία ή όχι, για πραγματικά γεγονότα για τα οποία υπάρχει καθήκον εχεμύθειας, εκτός αν ο αρμόδιος υπουργός επιτρέψει να εξεταστούν.

Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Σκοπός του άρθρου 400, που αναφέρεται στους εξαιρετέους μάρτυρες, είναι η προστασία της σχέσης εμπιστοσύνης, που ενυπάρχει αναγκαία μεταξύ ορισμένων λειτουργών ή επαγγελματιών και των προσώπων που ζητούν τη βοήθειά τους και τις ειδικές τους υπηρεσίες. Ενόψει αυτού, προστίθεται το επάγγελμα των ψυχολόγων, για τους οποίους ισχύει το απόρρητο, λόγω της ανάπτυξης σχέσης εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους-διαδίκους, οι οποίοι τους εμπιστεύονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα”.

Δείτε επίσης

Επαγγελματικό Απόρρητο Κοινωνικού Λειτουργού: Γνωμοδότηση Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου 

Φάκελοι μαθητών ΣΜΕΑΕ με Προσωπικά δεδομένα: Τι προβλέπει Εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας 

Γονική μέριμνα ανήλικων μαθητών-εκπαίδευση: Παράθεση νομοθεσίας σχετικά με την κηδεμονία 

Ασκούντες γονική μέριμνα-επιμέλεια ανηλίκων μαθητών: Οδηγίες για δικαιώματα και υποχρεώσεις 

Δικαιώματα διαζευγμένων γονέων μαθητών ή σε διάσταση | Εγκύκλιος

Πριν φύγετε

Σεμινάριο για Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα από το ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση