Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για ηλεκτρονική ψηφοφορία εκλογών αιρετών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για ηλεκτρονική ψηφοφορία των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου

Κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη 03.11.2020

  • η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως,
  • ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και
  • ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Λουρίδας.
Σκοπός ήταν

η παρουσίαση της διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Η Υπουργός ΠΑΙΘ

παρουσίασε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους επελέγη η ηλεκτρονική διεξαγωγή της διαδικασίας.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

επεσήμανε ότι με την ηλεκτρονική διαδικασία εξασφαλίζεται ότι η ψηφοφορία θα παραμείνει απλή, μυστική, αδιάβλητη και αξιόπιστη, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην κανονική διαδικασία.

Ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης

του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), εξήγησε τη διαδικασία της ψηφιακής κάλπης.

______________________

Ερωτώμενη η Υπουργός κα Κεραμέως

σύμφωνα με τον skai.gr, για το ενδεχόμενο παραίτησης όσων εκπαιδευτικών εκλεγούν, ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία πλήρωσης θέσεων μέχρι εξαντλήσεως των εκλεχθέντων.

“Είναι θεμιτή κάθε διαφορετική άποψη”, σχολίασε για την αντίθεση των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών  και σημείωσε ότι το Υπουργείο παραμένει στη διάθεση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για να εξηγήσει αναλυτικά το σύστημα.

Όσο για τις παρατάξεις που έχουν αποσύρει ψηφοδέλτια, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί παράταση στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. “Η ουσία παραμένει”, πρόσθεσε η κ. Κεραμέως, “η εκπροσώπηση εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι”.

__________________________

Δείτε το Κοινό Δελτίο Τύπου
Κοινό δελτίο τύπου των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

03-11-20  – Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου για πρώτη φορά ηλεκτρονικά η ψηφοφορία για την ανάδειξη εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την οποία θα διεξαχθούν για πρώτη φορά οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου

  • η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως,
  • ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και
  • ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Λουρίδας.
Κατά την τοποθέτησή της,

η Υπουργός κατέδειξε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους επελέγη η ηλεκτρονική διεξαγωγή της διαδικασίας και δη ημέρα Σάββατο:

α) Τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και την τάση απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, που ενισχύθηκε από την εμπειρία της πανδημίας.

β) Τη διασφάλιση του αδιάβλητου και απόρρητου της εκλογικής διαδικασίας καθώς το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα και χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για τη διεξαγωγή και των πρόσφατων πρυτανικών εκλογών σε 6 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

γ) την ανάγκη προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας τηρουμένων των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό

δ) την αποτροπή οποιασδήποτε επίδρασης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι των εκπαιδευτικών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει το σχολείο να κλείνει, η εκπαιδευτική διαδικασία να διακόπτεται και οι εργαζόμενοι γονείς να αναγκάζονται να πάρουν άδεια από την εργασία τους.

Προσκαλούμε τους εκπαιδευτικούς να αγκαλιάσουν τη νέα αυτή, απλή, γρήγορη, σύγχρονη, αδιάβλητη εκλογική διαδικασία. Να συμμετάσχουν, να έχουν λόγο στην επιλογή των εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, να βγουν μπροστά δείχνοντας τον καινούριο δρόμο, όπως ταιριάζει στο λειτούργημά τους.

Ευχαριστούμε θερμά το ΥΠΨΗΔ και τον Υπουργό κ. Πιερρακάκη, καθώς και το ΕΔΥΤΕ, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα στο σημαντικό αυτό εγχείρημα. Ας κάνουμε όλοι μαζί ένα ακόμη βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και την ψηφιακή εποχή», επεσήμανε κατά την τοποθέτησή της η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Από την πλευρά του

ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε ότι με την ηλεκτρονική διαδικασία εξασφαλίζεται ότι η ψηφοφορία θα παραμείνει απλή, μυστική, αδιάβλητη και αξιόπιστη, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην κανονική διαδικασία.

Επιπλέον, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα χειραγώγησης ή αλλοίωσης της ψήφου.

«Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να βρεθούν στην πρωτοπορία.

Είναι ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, είναι ευρύτερη στρατηγική η παλιά καθημερινότητα να αλλάξει για να μπορέσει να διευκολυνθεί ο πολίτης στις αλληλεπιδράσεις του με το Δημόσιο.

Η τεχνολογία δεν είναι μόνο εργαλείο διευκόλυνσης. Είναι και εργαλείο δημοκρατίας.

Έχουμε αυτή τη στιγμή την ευκαιρία να αποδείξουμε κάτι:

ότι λόγω της πανδημίας δεν σταματά η δημοκρατία. Η δημοκρατία συνεχίζεται. Και μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να κάνουμε όλα όσα κάναμε και πριν – και να τα κάνουμε και καλύτερα.

Γι’ αυτό ουσιαστικά η απόφαση της Υπουργού Παιδείας δίνει την ευκαιρία αυτή τη στιγμή σε όλους τους εκπαιδευτικούς, στους δασκάλους μας, τους καθηγητές μας, να βρεθούν στην πρωτοπορία αυτής της απόφασης, να εκμεταλλευτούν και να παραδώσουν σε όλους τους Έλληνες ένα μάθημα δημοκρατίας», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ),

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Λουρίδας, εκ μέρους του ΕΔΥΤΕ, εξήγησε τη διαδικασία της ψηφιακής κάλπης, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δοκιμασμένο σύστημα, στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πάνω από 1.800 εκλογές για πάνω από 290.000 εκλέκτορες σε ελληνικά πανεπιστήμια, επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους, οργανισμούς, κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δείτε επίσης

Αναστολή εκλογών υπηρεσιακών συμβουλίων δημοσίου….πλην εκπαιδευτικών
Απόφαση ΠΟΣΕΕΠΕΑ για αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια ΚΥΣΕΕΠ-ΠΥΣΕΕΠ
ΟΛΜΕ-Ανακοίνωση: Αποχή από τις εκλογές-παρωδία
Ασφαλιστικά μέτρα ΟΛΜΕ για εκλογές αιρετών: Κατεπείγον Ενημερωτικό προς τις ΕΛΜΕ-Νομικό κείμενο

Δείτε ακόμη

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση