Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού: Συνταγματική κατά το ΣτΕ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού: Συνταγματική την έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία

Επιτρέπεται η διαγραφή παιδιών από Παιδικούς Σταθμούς και τα Νηπιαγωγεία, σε περίπτωση κατά την οποία οι γονείς αρνούνται να προβούν σε εμβολιασμό τους.

Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αναφέροντας πως αυτό το επιτρέπει η συνταγματική δημόσιου σκοπού πρόβλεψη του κράτους να λαμβάνει μέριμνα για τη δημόσια υγεία.

Σύγκεκριμένα,

στο Δήμο της Ανατολικής Μακεδονίας διαγράφηκαν τέσσερα παιδιά από ισάριθμους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, καθώς παρά τις ειδοποιήσεις προς τους γονείς τους εκείνοι αρνήθηκαν να τα εμβολιάσουν για τις γνωστές παιδικές ασθένειες.

Ομως στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε

ζητώντας να ακυρωθεί η από 14.1.2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ένας εκ των γονέων η κόρη του οποίου διαγράφηκε από τον Παιδικό Σταθμό.

Ο γονέας υποστήριξε ότι:
  • Το παιδί “τιμωρείται” επειδή δεν έχει δεχθεί κάποια εκ των πολλών εμβολίων και τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης από τα συνομήλικα παιδιά και συμμαθητές της, χωρίς να υφίσταται λόγος.
  • Περιορίζεται ουσιωδώς η συμμετοχή του στην κοινωνική ζωή εν γένει, καθώς ο Παιδικός Σταθμός αποτελεί σημείο κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των νηπίων.
  • Επιβάλλεται σε βάρος του ένα επαχθές μέτρο, το οποίο δεν είναι αναγκαίο, αφού το παιδί είναι υγιές.
  • Δεν συντρέχει περίπτωση πανδημίας και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στον παιδικό σταθμό έχουν λάβει τα προβλεπόμενα εμβόλια.
Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του γονέα

και έκρινε συνταγματική και νόμιμη την απόφαση του δήμου για διαγραφή του παιδιού από τον παιδικό σταθμό, υπογραμμίζοντας ότι “θα αντέκειτο στην αρχή της ισότητας η αξίωση προσώπου να μην εμβολιαστεί, επικαλούμενο ότι δεν διατρέχει ατομικό κίνδυνο, εφόσον διαβιώνει σε ασφαλές περιβάλλον οφειλόμενο στο γεγονός ότι τα άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του έχουν εμβολιαστεί”.

Επίσης το ΣτΕ  στην απόφαση υπ. αρίθμ. 2387/2020,

αναφέρει ότι στην κάρτα υγείας του νηπίου αναφερόταν ότι  ήταν “ανεμβολίαστο” και ότι έπρεπε να ολοκληρώσει την τέταρτη δόση εμβολιασμών για κοκκύτη, πνευμονιόκοκκο, κ.λπ., ενώ δεν έχει λάβει καμία δόση από τα εμβόλια μηνιγγιτιδόκοκκου, ιλαράς- παρωτίτιδας – ερυθράς, ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας Α΄ και ροταϊού.

Με πληροφορίες από amna.gr

Δείτε ολόκληρη την δημοσιευθείσα στις 24.11.2020 Απόφαση Α2387/2020 του ΣτΕ
Δείτε τι είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κος Σ. Πέτσας επί του θέματος ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Συνεπιμέλεια: Παρέμβαση 57 γυναικών Πανεπιστημιακών και Ερευνητών: Σχετικά με τη μητρότητα και τον φεμινισμό
Γονείς και τηλεκπαίδευση: Ο ρόλος των γονέων στην πραγματικότητα της τηλ-εκπαίδευσης
Εντολή ελέγχου μητρώων υπαλλήλων για Πιστοποιητικό παρακολούθησης πρώην μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση