Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διακρατικός μαθητικός διαγωνισμός δοκιμίου για τη φιλία: Διοργάνωση από το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διακρατικός μαθητικός διαγωνισμός δοκιμίου: Απευθύνεται σε μαθητές τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της Π.Ε. Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Διακρατικός μαθητικός διαγωνισμός δοκιμίου

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας (Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο ΤΗΜΕΝΟΣ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ιταλίας προκηρύσσει τον 1ο διακρατικό διαγωνισμό δοκιμίου 2021 με θέμα: «Η φιλία είναι μία ψυχή, που κατοικεί σε δύο σώματα» (Αριστοτέλης). Η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου έγινε γιατί η φιλία βοηθάει ως αξία τον άνθρωπο να ολοκληρώνεται και στη συνέχεια να γίνεται πιο ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης.

Η συνεργασία των δύο αυτών φορέων μέσα από τη συνδιοργάνωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού βασίζεται στην κεντρική άποψη ότι μια χώρα γίνεται πιο δημοκρατική, όταν οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει σε μέγιστο βαθμό την ικανότητα να επιδιώκουν συλλογικά κοινούς στόχους και συνεργασίες.

Σκοπός διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην:

  • ανάδειξη δημιουργικής έκφρασης των μαθητών,
  • ανάδειξη της ικανότητας του μαθητή να θέτει στόχους, να αναπτύσσει κριτική και δημιουργική σκέψη και να μετουσιώνεται σε ενεργό πολίτη,
  • ανάδειξη πανανθρώπινων ιδανικών, όπως η φιλία, ο αλτρουισμός, η φιλαλληλία,
  • αποδοχή της διαφορετικότητας και εξοικείωση με τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες διαφορετικών χωρών,
  • προώθηση της αλληλεγγύης και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η κρίση των ανθρώπινων σχέσεων, η έλλειψη επικοινωνίας κ.ά,
  • ανάδειξη της ισότητας ευκαιριών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς.
Όροι συμμετοχής

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την παραγωγή δοκιμίου.

Τα κείμενα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις δύο (2) σελίδες για τα Δημοτικά σχολεία, τις τρεις (3) για τα Γυμνάσια και τις τέσσερις (4) για τα Λύκεια μεγέθους Α4 και πρέπει να είναι δακτυλογραφημένα σε Η/Υ (όχι χειρόγραφα). Το μέγεθος των χαρακτήρων θα είναι σε όλα δώδεκα (12).

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεως Δημοτικού, Α΄, Β΄,Γ΄ τάξεως Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου των Νομών Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας καθώς και όλων των τάξεων των Ιταλικών Κλασικών Λυκείων Βαρέζε και Μιλάνου.

Βραβεία

Οι κατηγορίες των βραβείων είναι τέσσερις:

Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Κλασικά Λύκεια Ιταλίας: Θα δοθούν τρία βραβεία σε κάθε κατηγορία. Θα απονεμηθούν επίσης έπαινοι σε κάθε κατηγορία στους δέκα μαθητές και μαθήτριες των οποίων τα δοκίμια θα περιλαμβάνονται σε δεκατρία γραπτά της τελικής φάσης του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί εκτός διδακτικών ωρών και όλα τα παραγόμενα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα, ανέκδοτα και αδημοσίευτα.

Συνολικά θα κατανεμηθούν δώδεκα βραβεία στους νικητές/τριες ως εξής:

  • Δημοτικά Ελλάδας: 3 βραβεία
  • Γυμνάσια Ελλάδας: 3 βραβεία
  • Λύκεια Ελλάδας: 3 βραβεία
  • Κλασικά Λύκεια Ιταλίας: 3 βραβεία
Σημαντικές ημερομηνίες

Τελευταία ημερομηνία αποστολής των δοκιμίων ορίζεται η Παρασκευή 23 Απριλίου 2021.

Η αξιολόγηση των δοκιμίων θα γίνει μέχρι την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και λεπτομέρειες για την απονομή των βραβείων θα γίνει από τις ιστοσελίδες των δύο φορέων μέσα στον Ιούνιο 2021. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά.

Αποστολή των έργων

Η αποστολή των κειμένων, αφού διαμορφωθούν σε μορφή PDF, θα γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (για την Ελλάδα): igl@uowm.gr και του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου (για την Ιταλία): segreteria@istitutoellenicoodicultura.com.

Στο τέλος των κειμένων θα πρέπει να αναγράφονται με κεφαλαία γράμματα τα εξής στοιχεία των διαγωνιζόμενων: Ονοματεπώνυμο, email, τάξη, σχολείο φοίτησης, διεύθυνση και τηλέφωνο σχολείου. Η αποστολή θα γίνεται ατομικά μέσω του προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κάθε διαγωνιζόμενου.

Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Δείτε επίσης

Κεραμέως-σχολική χρονιά: Τι είπε για το ενδεχόμενο παράτασης και για τις φορητές συσκευές της Τηλεκπαίδευσης
“Η πανδημία στη ζωή μας-Το δικό μας μήνυμα”: Video με φόντο τον ιό Covid-19 
Μήνυμα αγάπης στέλνουν τα σχολεία στα νοσοκομεία εν όψει Χριστουγέννων
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Tελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη δημοσιογραφία ασχολείται από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου, όταν δημιούργησε την ερασιτεχνική ιστοσελίδα grislands στο πλαίσιο προπτυχιακού μαθήματος, ενώ στη συνέχεια αρθρογραφούσε στην αθλητική ιστοσελίδα Sportscasters, που δημιουργήθηκε από συμφοιτητές για τον ίδιο σκοπό. Το καλοκαίρι του 2019 εργάσθηκε για τρεις μήνες στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα The Press Project, στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

Γράψτε μία απάντηση