Διαμαρτυρία Ψυχολόγων για ΜΝΑΕ: Ψήφισμα για την καθυστέρηση του Προγράμματος Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ (ΜΝΑΕ) – Επιστολή και Ψήφισμα διαμαρτυρίας, εν αναμονή της Β Φάσης προσλήψεων αναπληρωτών.
Διαμαρτυρία Ψυχολόγων για ΜΝΑΕ
Επιστολή διαμαρτυρίας κοινοποίησαν και έθεσαν σε Ψήφισμα μέλη ΕΕΠ Ψυχολόγοι ΠΕ23, για την καθυστέρηση υλοποίησης για φέτος του Προγράμματος Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ (ΜΝΑΕ).
Εν αναμονή της Β Φάσης προσλήψεων αναπληρωτών για το 2023-24 δεν διαφαίνεται να υφίσταται στον προγραμματισμό του ΥΠΑΙΘΑ ότι το εν λόγω Πρόγραμμα ΕΣΠΑ – Πράξη “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Υποστήριξη σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ” – θα δώσει προσλήψεις αυτή την περίοδο.
Τι είχε γίνει πέρσι, το σχολ. έτος 2022-23
Πέρσι, για το σχολικό έτος 2022-23, είχαν ανακοινωθεί 226 προσλήψεις αναπληρωτών Ψυχολόγων ΠΕ23 στα ΕΠΑΛ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, στα πλαίσια της τότε Β Φάσης- Δείτε ΕΔΩ , ενώ οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, στις οποίες θα ασκούσαν τα καθήκοντά τους μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) κλάδου ΠΕ 23 Ψυχολόγων για το σχολικό έτος 2022-2023, είχαν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 – Δείτε ΕΔΩ
Τι προσλήψεις είχαμε στην Α Φάση
Τέλος υπενθυμίζουμε πως στα πλαίσια της Α Φάσης προσλήψεων για το 2023-24 είχαμε 5.142 προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ σε ΣΜΕΑΕ-ΚΕΔΑΣΥ-ΚΕΔΑΣΥ/ΕΔΥ-Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη – Δείτε ΕΔΩ
Που αναμένονται προσλήψεις στη Β Φάση
Φέτος για το 2023-24 στα πλαίσια της Β Φάσης προσλήψεων όπως διαφαίνεται θα έχουμε προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ σε ΣΜΕΑΕ-ΚΕΔΑΣΥ-ΚΕΔΑΣΥ/ΕΔΥ-Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη, συν 48 Κοινωνικών Λειτουργών ΠΕ30 σε Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) – Δείτε ΕΔΩ
____________________________________
Ακολουθεί η επιστολή των Ψυχολόγων ΠΕ23 και το link για το Ψήφισμα
Η επιστολή
“Θέμα: Επιστολή διαμαρτυρίας μελών ΕΕΠ του κλάδου ΠΕ23 (Ψυχολόγων) για την καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.” προσλήψεις Ψυχολόγων ΠΕ23
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Την 15η Σεπτεμβρίου 2023 πληροφορηθήκαμε με λύπη μας πως το πρόγραμμα “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. (ΜΝΑΕ)” δε θα δοθεί στο χρόνο που ήταν προγραμματισμένο. Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την αγανάκτηση μας, καθώς είναι ένα πρόγραμμα με πολλαπλά οφέλη για το σχολείο. Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικότητες του ΜΝΑΕ ήταν νωρίτερα στις θέσεις τους σε σχέση με άλλες χρονιές, γεγονός που βοηθούσε αρκετά το εκάστοτε σχολείο. Ωστόσο, η συνδιδασκαλία και το έργο του Ψυχολόγου είναι απαραίτητο να διαμορφώνονται από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Το εκπαιδευτικό και διευθυντικό προσωπικό αναμένει κάθε χρόνο την υλοποίηση του προγράμματος με μεγάλη χαρά, αφού οι ανάγκες είναι αυξημένες.
Αρχικά, ο θεσμός της συνδιδασκαλίας (δεύτερος Φιλόλογος ή Μαθηματικός) προσφέρει τη διαφοροποιημένη διδασκαλία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των μαθητών. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνονται καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα, χωρίς να παρεμποδίζεται η συνήθης διαδικασία της διδασκαλίας και η συνέχιση της διδακτέας ύλης. Παράλληλα, σε Εσπερινά ΕΠΑ.Λ., φαίνεται πως η συνδιδασκαλία λειτουργεί αρνητικά ως προς τη σχολική διαρροή, αφού βοηθάει τους ενήλικες, ιδιαίτερα, μαθητές να αποκτήσουν ξανά καλή σχέση με τη γνώση και, ως εκ τούτου, να προχωρήσουν στη συνέχιση των σχολικών τους καθηκόντων.
Επιπλέον, η ειδικότητα του ψυχολόγου είναι απαραίτητη στο συγκεκριμένο πλαίσιο τόσο για την ατομική ή ομαδική συμβουλευτική υποστήριξη των μαθητών, γονιών και καθηγητών αλλά και για την δικτύωση τους με διάφορους τοπικούς φορείς ψυχικής υγείας. Χρειάζεται, ακόμη, να αναφερθεί πως σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς) έχει χαιρετίσει με θέρμη την εισαγωγή του κλάδου των Ψυχολόγων στα ΕΠΑΛ και ειδικά σε αυτή τη δυσμενή κοινωνικο-οικονομική συγκυρία που διάγει η χώρα μας σε συνδυασμό με την έξαρση φαινομένων βίας, καθιστούν αδήριτη και επιτακτική την ανάγκη της συνέχισης του προγράμματος ΜΝΑΕ, αν θέλουμε να μιλάμε για συμπεριληπτικό και με μηδενική ανοχή στη βία σχολείο. Το εκπαιδευτικό προσωπικό, μάλιστα, συμβάλλει τα μέγιστα δυνατά στον κλάδο των Ψυχολόγων και, ιδιαίτερα, ο θεσμός του Συμβούλου Καθηγητή, που μπορεί να αποτελέσει ένα πρόσωπο αναφοράς στην επικοινωνία με τους μαθητές.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως το πρόγραμμα ΜΝΑΕ (Ψυχολόγοι, Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, Σύμβουλος Καθηγητής κ.λπ.) έχει αφήσει πολύ θετικό αποτύπωμα στα ΕΠΑ.Λ., όπως αναδείχτηκε από την επιμορφωτική ημερίδα του ΙΕΠ το Μάρτιο του 2023 (31/03/2023) και τη θερμή εισήγηση όλων των συμμετεχόντων για τη συνέχιση του προγράμματος!
Συνολικά, κρίνουμε πως η καθυστέρηση του προγράμματος πρακτικά ακυρώνει το θεσμό του συμβούλου καθηγητή, σημαντικό μέρος από τις αρμοδιότητες του ψυχολόγου και δυσχεραίνει τη διαμόρφωση συνδιδασκαλίας, ακυρώνοντας ταυτόχρονα όλα τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσε αποφέρει στο σχολικό πλαίσιο.
Ως εκ τούτου, ζητάμε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.” στη δεύτερη φάση προσλήψεων για το σχολικό έτος 2023-2024″.
____________________________________
Το link του Ψηφίσματος
Δείτε επίσης
Δείτε ακόμη
Μισθοδοσία μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις
Οδηγός εκπαιδευτικού 2023-24: Ολα όσα αφορούν στους μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές
Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2023-24: Ιστορική διαδρομή-προσλήψεις-διορισμοί-καθηκοντολόγια-νομοθεσία
Οδηγός νέου αναπληρωτή: Γενικές οδηγίες-Πριν και μετά την πρόσληψη-Προς την απόλυση
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/diamartyria-psichologwn-gia-mnae-psifisma-gia-thn-kathisterisi-toy-programmatos-mia-nea-archi-sta-epal/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.