Διαμαρτυρία θεραπευτών EAE: Απάντηση Υπουργείου Εργασίας στην κοινή επιστολή ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και ΙΜΕΓΕΕ – Δείτε τις δυο (2) επιστολές.
Διαμαρτυρία θεραπευτών EAE
Απάντησε το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στην κοινή επιστολή υποστήριξης των ΣΕΕΠΕΑ Αττικής & ΙΜΕΓΕΕ αναφορικά με τη διαμαρτυρία θεραπευτών ΕΑΕ για τη νέα τροποποιητική Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας που ορίζει πως ειδικός παιδαγωγός μπορεί να παρέχει υπηρεσίες θεραπειών λόγου.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, η επιστολή του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής & ΙΜΕΓΕΕ για την Υπουργική Απόφαση περί λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) βασίζεται σε εσφαλμένη πληροφόρηση, επισημαίνοντας πως η εκδοθείσα Υ.Α διαμορφώθηκε μέσα από αναλυτική διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους και σχετικά με τα αναφερόμενα για την πρώιμη παρέμβαση, τονίζεται πως τα ΚΔΗΦ δεν είναι Κέντρα Πρώιμης Παρέμβασης, αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία εξυπηρετούν ενήλικες.
Αναλυτικά η επιστολή του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής-ΙΜΕΓΕΕ και του Υπουργείου Εργασίας
Α. Η κοινή επιστολή υποστήριξης των ΣΕΕΠΕΑ Αττικής & Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. για τη διαμαρτυρία θεραπευτών ΕΑΕ
Αθήνα, 02/05/2023
Αρ. Πρωτ.: 12
Προς: Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Υπουργό: κ. Κ. Χατζηδάκη Υφυπουργό: κα. Δ.Μ. Μιχαηλίδου
Κοινοποίηση: Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής – Μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ της Αττικής
Θέμα: «Κοινή επιστολή υποστήριξης των ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. αναφορικά με τη διαμαρτυρία θεραπευτών Ειδικής Αγωγής για τη νέα τροποποιητική υπουργική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας που ορίζει πως ειδικός παιδαγωγός μπορεί να παρέχει υπηρεσίες θεραπειών λόγου»
Ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑ Αττικής) είναι ο πρωτοβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας, ο οποίος ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) και εκπροσωπεί τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ) της Αττικής, μόνιμους και αναπληρωτές που στελεχώνουν τη Δημόσια Ειδική και Γενική, Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και τις Ε.Δ.Υ. της Περιφέρειας Αττικής.
Το Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.), είναι ο επιστημονικός φορέας της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.ΕΑ.), ο οποίος παράγει και αναπτύσσει έργο, υπό το πρίσμα όλων των επιστημονικών αντικειμένων του εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις και καινοτόμες δράσεις.
Με την παρούσα επιστολή, ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. επιθυμούν να εκφράσουν την υποστήριξή του στους συναδέλφους θεραπευτές οι οποίοι εργάζονται σε Κέντρα αποθεραπείας ‐ αποκατάστασης για την παροχή ιατρικών και λοιπών φροντίδων και για τη διημέρευση ατόμων με αναπηρίες, καθώς και σε άλλα δημόσια και ιδιωτικά πλαίσια, στη δίκαιη διαμαρτυρία τους.
Σύμφωνα με την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης Π4α/οικ. 4633/29.9.1993 (ΦΕΚ Β 789/1993) μέσω της 20745/24.2.2023 (ΦΕΚ Β’ 1390/9.3.2023), στην παρ. 37 του άρθρου 1, τροποποιείται το υπο-κεφάλαιο του Προσωπικού της περ. V «Γενικές διατάξεις για τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες» και αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση τεκμηριωμένης αδυναμίας εύρεσης λογοθεραπευτή δύναται να αντικαθίσταται από ειδικό παιδαγωγό.
Η παρούσα πρόβλεψη καταπατά επιστημονικά και επαγγελματικά κεκτημένα, καθώς επίσης προωθεί την αντιποίηση επαγγελματικών αρμοδιοτήτων των λογοθεραπευτών ώστε να καλύψει «εντέχνως» τις ελλείψεις.
Η παρέμβαση που προσφέρεται στους ωφελούμενους των Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας, με την παραπάνω Υπουργική Απόφαση, έρχεται να καταργήσει στην πράξη τη νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος των θεραπευτών, όταν ορίζει πως ανάλογες θεραπείες μπορεί να παρέχει άλλος επιστημονικός κλάδος ή βοηθητικός αυτών. Τα επιστημονικά αντικείμενα του λογοθεραπευτή και του εργοθεραπευτή έχουν να καλύψουν πολλές παραπάνω ανάγκες από αυτές που δύναται να καλύψει συμπληρωματικά αυτών ο ειδικός παιδαγωγός ή/και ο βοηθός εργοθεραπευτή. Ειδικότερα, όσον αφορά την πρώιμη παρέμβαση, η Κυβέρνηση υπέπεσε σε σοβαρή αστοχία καθώς η πλειοψηφία των παιδιών που χρήζουν πρώιμης παρέμβασης αντιμετωπίζουν σοβαρές αναπτυξιακές δυσκολίες και αλλά σοβαρά ζητήματα, τα οποία χρήζουν συστηματικών και εξατομικευμένων προγραμμάτων παρέμβασης από τις εξειδικευμένες ειδικότητες μετά από ενδελεχή αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση νομοθετεί για ακόμα μια φορά χωρίς διαβούλευση με τους επιστήμονες που καθημερινά στέκονται στο πλευρό χιλιάδων ωφελούμενων που χρήζουν θεραπειών Ειδικής Αγωγής και των οικογενειών τους. Προσεγγίζει το σοβαρότατο ζήτημα της πρώιμης παρέμβασης με προχειρότητα, χωρίς να έχει ζητήσει από τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των θεραπευτών να τοποθετηθούν. Για τον λόγο αυτό βλέπουμε επικίνδυνες διατάξεις, πρωτίστως για τα παιδιά.
Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. με τεκμηριωμένες θέσεις, επιστημονικές προτάσεις και έργα, στηρίζουν τα θέματα που άπτονται της Ειδικής και Γενικής Εκπαίδευσης για τα μέλη της ΕΕΠ- ΕΒΠ, τα σχολεία, τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Επειδή, πολλές οικογένειες και ωφελούμενα παιδιά των σχολείων μας πλαισιώνονται συμπληρωματικά από τα Κέντρα αυτά, είναι αναγκαίο να υποστηρίζονται από τις αντίστοιχες και ειδικά καταρτισμένες ειδικότητες, σε όλα τα πλαίσια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, στηρίζουμε το αίτημα του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής στην απαίτηση για άμεση απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης που οδηγεί σε αλλοίωση του θεραπευτικού έργου με αρνητικό αντίκτυπο στα ωφελούμενα άτομα.
____________________________________
Β. Η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Αθήνα, 03/05/2023
Προς: – ΣΕΕΠΕΑ Αττικής – ΙΜΕΓΕΕ -ΠΟΣΕΕΠΕΑ
Κοινοποίηση: -Υπουργό Εργασίας -Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων – Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας – ΠΟΣΓΚΑμεΑ – Ελληνικό “Δίκτυο” Παροχών Υπηρεσιών για ΑμεΑ
Θέμα: « Απάντηση στην επιστολή για την Υπουργική Απόφαση περί λειτουργείας των ΚΔΗΦ»
Αγαπητές/οί,
Η επιστολή σας για την Υπουργική Απόφαση περί λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) βασίζεται σε εσφαλμένη πληροφόρηση.
Τα ΚΔΗΦ θεσπίστηκαν το 1993 με την υπ’ αριθμ. Π 4α οικ. 4633/1993 (Β’ 789) Υπουργική Απόφαση. Αποτελούν δομές ανοιχτής κοινωνικής φροντίδας (και όχι δομές υγείας ή εκπαίδευσης). Στην απολύτως συντριπτική πλειοψηφία τους, τα ΚΔΗΦ παρέχουν υπηρεσίες σε ενήλικες με αναπηρία και συνηθέστερα σε άτομα με νοητική αναπηρία.
Η ως άνω Υπουργική Απόφαση ορίζει τα ελάχιστα απαιτούμενα για την νόμιμη λειτουργία των ΚΔΗΦ, ως προς ζητήματα χωροταξικά και προσωπικού. Σαφώς κάθε ΚΔΗΦ, αναλόγως της σύνθεσης των ωφελουμένων της, χρειάζεται περισσότερο χώρο ή περισσότερο ή πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Η ΥΑ σαφώς ορίζει απλώς τα ελάχιστες κοινές προδιαγραφές.
Η ΥΑ παρέμενε απαράλλαχτη επί 30 χρόνια. Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αρμοδιότητα σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, κατόπιν εισηγήσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποφάσισε να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο αυτό, σε δύο κατευθύνσεις:
(α) να απλοποιήσει τις χωροταξικές προδιαγραφές, που σε ορισμένα σημεία τους ήταν υπερβολικές και αναντίστοιχες του σκοπού των ΚΔΗΦ
(β) να ενισχύσει το προσωπικό των ΚΔΗΦ.
Σημειωτέον ότι η εκδοθείσα ΥΑ διαμορφώθηκε μέσα από αναλυτική διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή την Παvελλήvια Ομoσπovδία Σωματείωv Γovέωv και Κηδεμόvωv Ατόμωv με Αvαπηρίες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) και το Δίκτυο Παρόχων Υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία (Το ΔΙΚΤΥΟ). Μάλιστα η ΠΟΣΓΚΑμεΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Το νέο πλαίσιο προδιαγραφών, όπως διαμορφώνεται στο παρόν, αφήνει πίσω του σημαντικές στρεβλώσεις και προβλήματα, όπως πάγια επισημαίνονται από την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, σε άμεση συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη της, καθώς και την ΕΣΑμεΑ. Προσιδιάζει δε εφεξής περισσότερο στους κοινωνικο-ενταξιακούς σκοπούς που υπηρετούν τα Κέντρα αυτά για τα άτομα με αναπηρία, αίροντας ταυτόχρονα σειρά εντοπισμένων προσκομμάτων που συστηματικά και από κοινού υπογραμμίζονταν για την ίδρυση και λειτουργία τους.»
Έτσι, μεταξύ άλλων, με την ΥΑ ορίστηκε ότι κάθε ΚΔΗΦ θα πρέπει να έχει:
– έναν λογοθεραπευτή ανά 35 άτομα, μερικής απασχόλησης (ενώ μέχρι πρότινος δεν προβλεπόταν να υπάρχει καθόλου λογοθεραπευτής)
– έναν εργοθεραπευτή ανά 35 άτομα πλήρους απασχόλησης και έναν φυσικοθεραπευτή ανά 35 άτομα, μερικής απασχόλησης, σε περίπτωση που το κέντρο φιλοξενεί άτομα με κινητική αναπηρία (ενώ μέχρι πρότινος προβλεπόταν δύο εργοθεραπευτές, ή ένας εργοθεραπευτής και ένας φυσικοθεραπευτής τρίωρης απασχόλησης έκαστος).
Δεδομένου ότι ιδίως στην περιφέρεια, υπάρχει έλλειψη επαρκών εργοθεραπευτών και λογοθεραπευτών, προβλέφθηκε ότι σε περίπτωση τεκμηριωμένης αδυναμίας εύρεσης αυτών των ειδικοτήτων, το ΚΔΗΦ μπορεί να προσλάβει βοηθό εργοθεραπευτή ή ειδικό παιδαγωγό αντίστοιχα. Σαφώς τα καθήκοντά αυτών είναι διαφορετικά και συγκεκριμένα θα είναι σύμφωνα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Δεν ισχύει ότι θα παρέχουν το έργο των εργοθεραπευτών και λογοθεραπευτών. Εάν δεν προβλέπαμε αυτές τις εναλλακτικές, είτε (α) θα έπρεπε να αφήσουμε τα ΚΔΗΦ της Περιφέρειας να κλείσουν, είτε (β) θα έπρεπε να καταστήσουμε μόνο προαιρετική την πρόσληψη θεραπευτών. Σαφώς καμία από αυτές τις επιλογές δεν θα ήταν δόκιμη για τους ωφελούμενους (ούτε βέβαια για τους θεραπευτές).
Ειδικώς ως προς τα αναφερόμενα για την πρώιμη παρέμβαση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ΚΔΗΦ καταρχάς δεν είναι Κέντρα Πρώιμης Παρέμβασης, αφού άλλωστε στην συντριπτική τους πλειοψηφία εξυπηρετούν ενήλικες. Απλώς τυχαίνει κάποια ΚΔΗΦ, μεταξύ των λοιπών υπηρεσιών τους, να εφαρμόζουν και πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης. Αυτό απλώς αποτυπώθηκε στην ΥΑ για λόγους τάξης. Σημειωτέον ότι οι υπηρεσίες αυτών των δομών, είναι πιστοποιημένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας, καθώς διαθέτουν το προσωπικό και τα μέσα που πράγματι απαιτούνται και σαφώς υπερβαίνουν τις ελάχιστες προδιαγραφές των ΚΔΗΦ.
Η Πρώιμη Παρέμβαση αποτελεί θεσμό που μόλις πρόσφατα θεσμοθετήθηκε με τα άρθρα 51-53 του ν. 4997/2022. Δυνάμει των διατάξεων αυτών, πρόκειται σύντομα να οριστούν για πρώτη φορά προδιαγραφές λειτουργίας των Κέντρων Πρώιμης Παρέμβασης. Μάλιστα προς τούτο, το Υπουργείο μας έχει ζητήσει και έχει λάβει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα πλαίσια αυτά, υπό την καθοδήγηση του European Association of Service providers for Persons with Disabilities (EASPD) και με την συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι σε εξέλιξη οι απαιτούμενες διεργασίες.
Το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί δεν θα πρέπει να συγχέεται με το πλαίσιο των ΚΔΗΦ.
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Μεγαρίτης
Διευθυντής Ιδιαίτερου Γραφείου Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου
Δείτε επίσης
Κεραμέως για νέο μισθολόγιο και συνθήκες εργασίας εκπαιδευτικών-συνέντευξη διευθυντών
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/diamartyria-therapeytwn-eidikis-agwgis-apantisi-ypoyrgeioy-ergasias-sthn-epistoli-seepea-attikhs-imegee/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.