Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διαμαρτυρία 2ου ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας για τη συνεχιζόμενη λειτουργία των ΚΕΣΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Διαμαρτυρία 2ου ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας: Ζητάμε από την Πολιτεία την υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με άμεση αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ.

Διαμαρτυρία 2ου ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας

Αθήνα, 13-3-2020

ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Κ.Ε.Σ.Υ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ»
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 2ου ΚΕΣΥ Β΄ΑΘΗΝΑΣ ομόφωνα εκφράζει την αντίθεσή και την αγανάκτησή του στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη μη αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ, η οποία ερμηνεύει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (16838/2020, ΦΕΚ 783/Β/10-3-2020) σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, για τους εξής λόγους :

1. Σύμφωνα με το Νόμο 4547/2018 και τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας τους  (Υπ. Απόφαση 211076/ΓΔ4, ΦΕΚ 13-12-2018), «όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους». Άρα, τα Κ.Ε.Σ.Υ. είναι ΑΡΡΗΚΤΑ συνδεδεμένα με τα σχολεία και δε μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από αυτά. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι είναι παράλογο να μη συμπεριλαμβάνονται στην Κ.Υ.Α. περί αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.

2. Επιπλέον, ο λόγος που κλείνουν τα σχολεία είναι για την αποφυγή του συνωστισμού και την μείωση της διασποράς του ιού από τους μαθητές, στους οποίους μάλιστα συστήνεται να παραμείνουν στο σπίτι. Γιατί λοιπόν, απαιτείται από τα Κ.Ε.Σ.Υ να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους; Τη στιγμή που, ενδεικτικά αναφέροντας, στο χώρο των Κ.Ε.Σ.Υ. της Αττικής εβδομαδιαίως: διενεργούνται περίπου 100 αξιολογήσεις μαθητών, διάρκειας από 1 έως 2.5 ώρες, με στενή επαφή μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές, λαμβάνονται περίπου 50 αιτήσεις από γονείς/κηδεμόνες και  πραγματοποιούνται περίπου 110 συναντήσεις με γονείς και άλλους φορείς (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επιστήμονες από άλλες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, κλπ), διάρκειας το λιγότερο μιας ώρας και ατομικές συνεδρίες ΣΕΠ, καθώς και αυτές αποτελούν άλλη μία δια ζώσης συμβουλευτική υπηρεσία του ΚΕΣΥ.

Και όλα αυτά μέσα σε αίθουσες, αρκετές εκ των οποίων δεν έχουν παράθυρα και επαρκή αερισμό, και με συνεχή εναλλαγή προσώπων σε αυτές χωρίς πρόβλεψη και δυνατότητα απολύμανσής τους πριν από κάθε αξιολόγηση – συνάντηση εργασίας είτε με μαθητές είτε με γονείς και λοιπούς φορείς.

3. Πέραν αυτού σημειώνεται ότι η υπηρεσία «φιλοξενείται» σε αίθουσες έξι (6) διαφορετικών σχολικών κτιρίων, καθώς δεν διαθέτει ακόμα δικό της κτίριο. Τα σχολεία αυτά είναι τα εξής : 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, 1o & 2ο Γυμνάσιο Χολαργού, 1ο & 2ο ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής και  4ο ΓΕΛ Αγ. Παρασκευής, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας – σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η οποιαδήποτε είσοδος γονέων και μαθητών στο χώρο του σχολείου και για οποιοδήποτε λόγο – και σε διαδικασία απολύμανσης των χώρων τους.

4. Επιπροσθέτως, με τη λειτουργία του 2ου ΚΕΣΥ Β΄ Αθήνας καλούμαστε να παραβούμε την ισχύουσα ΚΥΑ, καθώς αξιολογώντας μαθητές και συνεργαζόμενοι με γονείς και λοιπούς φορείς, εισάγουμε μέσα στα σχολεία φιλοξενίας μας (στα οποία υποχρεούμαστε να λειτουργούμε λόγω ανυπαρξίας κτιρίου) σημαντικό αριθμό γονέων και μαθητών, ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από το νόμο.

5. Επίσης, η λήψη αιτημάτων από τους γονείς για αξιολόγηση των παιδιών τους, καθώς και κάποιες αξιολογήσεις γίνονται σε αίθουσες του κτιρίου των Δημοτικών Ιατρείων Αγ. Παρασκευής, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, καθώς στο συγκεκριμένο χώρο προσέρχονται άτομα όλων των ηλικιών και πιθανώς ευπαθών ομάδων.

6. Όπως είναι γνωστό, στο 2ο Κ.Ε.Σ.Υ. της Β΄ Αθήνας, όπως και σε πολλά της Αττικής, δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας με αποτέλεσμα να μην τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής που προβλέπονται, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους μαθητές (οι οποίοι συχνά έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας), τους γονείς, τους εργαζόμενους σε αυτά και τις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων (11-3-2020) ο Π.Ο.Υ χαρακτήρισε ως πανδημία την εξάπλωση του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμούμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, τα Κ.Ε.Σ.Υ. επιβάλλεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Διαμαρτυρία 2ου ΚΕΣΥ Β’ Αθήνας

– Κανένας μαθητής ή γονέας/κηδεμόνας ή εκπαιδευτικός δεν πρέπει να προσέρχεται στο χώρο του Κ.Ε.Σ.Υ.,  θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο αλλά και το προσωπικό που εργάζεται εκεί, καθώς και το οικογενειακό τους περιβάλλον 
– Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας, με υπευθυνότητα, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στις δομές του.
-Απαιτούμε την άμεση απολύμανση των χώρων και την εξασφάλιση καθαριότητας σε καθημερινή βάση του 2ου Κ.Ε.Σ.Υ. της B΄ Αθήνας.
– Καλούμε τις Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού να πάρουν άμεσα θέση στο ζήτημα και να στηρίξουν το αίτημά μας.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 25-2-2020 ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» καλύπτει πλήρως τα επιχειρήματά μας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι σε σχέση με τη λειτουργία των ΚΕΣΥ θιγόμαστε από τα μέτρα της πολιτείας και επιφυλασσόμαστε των νόμιμων δικαιωμάτων μας καθώς μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η υγεία μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, των γονέων τους, των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Ζητάμε από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς την υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με άμεση αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 2ου ΚΕΣΥ Β΄ Αθήνας

Δείτε σχετικά

Ζαχαράκη για ΚΕΣΥ-Διευθυντές στα σχολεία-Εξ αποστάσεως εκπαίδευση-Πανελλαδικές

Δείτε σχετικές ανακοινώσεις

Επιστολή στον ΕΟΔΥ από τον ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας για τα ΚΕΣΥ
Σύλλογος ΚΕΣΥ Εβρου: Να προβείτε άμεσα σε αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ
Λειτουργία ΚΕΣΥ σε πανδημία κορονοϊού: Διαμαρτυρία Συλλόγων 2ου ΚΕΣΥ Πειραιά-Βοιωτίας-2ου Β΄Αθήνας
Σύλλογοι ΚΕΣΥ Ρεθύμνου-Ηρακλείου-Πιερίας: Κλείστε τα ΚΕΣΥ !
Σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού 1ου ΚΕΣΥ Α΄Αθήνας: Αγανάκτηση για τη μη απαγόρευση λειτουργίας ΚΕΣΥ
Διευκρινίσεις λειτουργίας ΚΕΣΥ: Σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού 2ου ΚΕΣΥ Α Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Δείτε ακόμη

ΣΕΕΠΕΑ ΣΤΕΛΛΑ για λειτουργία ΚΕΣΥ: “οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες”
ΟΛΜΕ για λειτουργία σχολείων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών
ΣΑΤΕΑ για ΚΕΣΥ: Επιστολή στήριξης στο αίτημα για αναστολή λειτουργίας
Καταστρατήγηση μέτρων κορονοϊού: Επιστολή ΔΟΕ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για ΚΕΣΥ: Επιστολή σε πολιτικές ηγεσίες Υπουργείων Παιδείας και Υγείας
ΣΕΕΠΕΑ Αττικής προς πολιτική ηγεσία ΥΠΑΙΘ: Κλείστε άμεσα τα ΚΕΣΥ
ΕΝΕΛΕΑ προς πολιτική ηγεσία ΥΠΑΙΘ: Κλείστε τα ΚΕΣΥ ώστε να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση